Istina o Oluji u svjetskoj znanstvenoj zajednici: Članak američke profesorice McClellan preveden na hrvatski

Dorothy S. McClellan oluja
Foto: cla.tamucc.edu, snimka zaslona; Fotomontaža: narod.hr

Znanstveni članak o vojnoj operaciji Oluja, nedavno objavljen na engleskom jeziku u Međunarodnom časopisu društvenih znanosti (International Journal of Social Sciences) preveden je na hrvatski jezik. Autori su članka dr. sc. Dorothy S. McClellan sa Sveučilišta Texas A&M-Corpus Christi i američki redatelj i producent hrvatskog podrijetla Nikola Knez, njen suprug.

Članak pod naslovom Operacija Oluja: Završetak humanitarne katastrofe i genocida u Jugoistočnoj Europi objavljen je u časopisu kojeg izdaje European Research Center, a tematizira hrvatsku težnju za samostalnošću nasuprot ideologiji Velike Srbije.

Ovaj je recenzirani znanstveni rad izniman doprinos pronošenju istine o pobjedničkoj vojnoj operaciji Oluja u međunarodnoj zajednici. U radu se na 35 stranica ističe da je riječ o najvećoj europskoj kopnenoj bitci od Drugog svjetskog rata te da je Hrvatska, u susretu Davida protiv Golijata, izašla kao moralni i vojni pobjednik.

Podsjetimo, na temelju intervjua obavljenih s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj tijekom ratnih godina, vojnim i političkim vođama u bitci, istaknutim znanstvenicima, dužnosnicima sigurnosnih i obavještajnih agencija, humanitarnim čelnicima i novinarima, ova društveno-znanstvena kvalitativna studija ispituje političko i povijesno podrijetlo rata i njegovih posljedica. Članak dokumentira događaje koji su doveli do rata i ove izvanredne vojne operacije, pružajući strateški i politički uvid u potrebu suradnje između demokratskih saveznika. Cijeli članak u pdf-formatu možete pronaći na dnu ovog teksta.

>Američka profesorica McClellan objavila studiju o vojnoj operaciji Oluja i ideologiji Velike Srbije

>(VIDEO) Bleiburg: Titova dozvola za genocid – pogledajte jedinstveni film i dokaze o genocidu nad hrvatskim narodom!

>Iseljenik Nikola Knez (SAD) za Narod.hr: ‘Promjena izbornog zakona pridonijela bi izgradnji vjere u hrvatske institucije’ 

Dok je boravila u Hrvatskoj kao Fulbrightova znanstvenica 2002.-2004. i 2012., dr. sc. Dorothy McClellan, profesorica kaznenog prava na Sveučilištu A&M u Teksasu u Corpus Christiu, pokrenula je međunarodni suradnički projekt s redateljem Nikolom Knezom, predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskog filmskog instituta, predsjednik Hrvatskog društva za ljudska prava i predsjednikom tvrtke iFilms, kako bi ispitala izazove izgradnje demokratske nacije u ovom postkonfliktnom društvu. Tijekom Fulbrightove stipendije i šire, fokus našeg rada bio je na prisilnoj repatrijaciji i posljedičnom ubijanju Hrvata u Jugoslaviji kao i hrvatskom ratu za nezavisnost 1991.-1995. te njegovim posljedicama.

Ciljevi ovog rada bili su između ostaloga dokumentiranje povijesne borbe Hrvatske za stvaranje neovisne, demokratske države u Hrvatskoj kao odgovor na izazove koje je predstavljala ideologija “Velike Srbije”, ali i skretanje pozornosti na neriješena pitanja te dobitak međunarodne vanjskopolitičke potpore za umanjivanje ruskog utjecaja u regiji i jačanje veza s pouzdanim demokratskim saveznicima u svjetlu sve veće nestabilnosti na zapadnom Balkanu.

Profesorica McClellan u studiji ističe kako se imperijalistička ideologija Velike Srbije manifestirala u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca te da je popis hrvatskih pritužbi bio dugačak i doticao se svih aspekata građanskog i političkog života – ekonomije, politike, obrazovanja, kulture i ljudskih prava.

Za to donosi i povijesne dokaze te citira:
•Raspuštanje stoljetnog Hrvatskog sabora i ukidanje općina,
provincija, škola i pravosudnog sustava (Šulyak 1977, str. 106-111; Radić u Vukmaniću
1995. a, b, c, d).
• Samovoljno i hirovito vojno nametanje poreza (Šulyak 1977, str. 112-113, str.
116-132; Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).
• Nacionalizacija državnih dobara, uključujući šume, rudnike, javne zgrade i
monetarni fond (Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).
• Sustavno poricanje hrvatskoga jezika i arogantna krađa hrvatske kulture (vidi
Vuk Karadžić, Srbi svi i svugdje, 1849, u Beljo 1998).
• Sankcioniranje i financiranje srpskog paravojnog terorizma na hrvatskom tlu (vidi Nikola
Stojanovića 1902. do istrebljenja: naše ili vaše? u Belju 1998; Šulyak 1977, str. 105-
106).
• Kršenje ljudskih prava, uskraćivanje slobode govora, pravni postupak, okupljanje i biračko pravo
(Šulyak 1977, str. 110-115; Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).

U metodološkom opisu studije autori naglašavaju da je “dokumentarni film sada sastavni dio akademske pedagogije”, a u tu svrhu snimljen dokumentarni film Operacija Oluja, prikazan 2019. u Washingonu, a na temu “Operacija Oluja: Završetak humanitarne katastrofe i genocida u Jugoistočnoj Europi” održali su predavanje u sklopu Fulbrightove konferencije.

U studiji se također spominju riječi humanitarca i utjecajnog diplomata, pokojnog dr. Slobodana Langa koji se za hrvatsku neovisnost zalagao kod utjecajnog američkog političara Henryja Kissingera. “Otišao sam do Kissingera i zamolio ga da poduzme korake kako bi spriječio srpsku agresiju na Hrvatsku. Rekao mi je: “Doktore, vi ste naivni. Europa neće spriječiti ovaj rat. Vi nemate saveznika. Vaša jedina nada je razviti sposobnost obrane”, kazao je dr. Lang.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr