Američka profesorica McClellan objavila studiju o vojnoj operaciji Oluja i ideologiji Velike Srbije

Oluja
Foto: cla.tamucc.edu, snimka zaslona, Arhiv ureda predsjednika Republike Hrvatske Fotomontaža: narod.hr

Dr. sc. Dorothy S. McClellan sa Sveučilišta Texas A&M-Corpus Christi i američki redatelj i producent hrvatskog podrijetla, inače njen suprug, Nikola Knez objavili su znanstveni članak o vojnoj operaciji Oluja i hrvatskoj težnji za samostalnost nasuprot ideologiji Velike Srbije – u International Journal of Social Sciences (Međunarodnom časopisu društvenih znanosti), kojeg izdaje European Research Center. U radu koji ima 35 stranica ističe se da je riječ o najvećoj europskoj kopnenoj bitci od Drugog svjetskog rata te da je Hrvatska, u susretu Davida protiv Golijata, izašla kao moralni i vojni pobjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju intervjua obavljenih s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj tijekom ratnih godina, vojnim i političkim vođama u bitci, istaknutim znanstvenicima, dužnosnicima sigurnosnih i obavještajnih agencija, humanitarnim čelnicima i novinarima, ova društveno-znanstvena kvalitativna studija ispituje političko i povijesno podrijetlo rata i njegovih posljedica. Članak dokumentira događaje koji su doveli do rata i ove izvanredne vojne operacije, pružajući strateški i politički uvid u potrebu suradnje između demokratskih saveznika.

>Višnja Starešina: Je li vrijeme za Oluju protiv institucionalne okupacije?

Dok je boravila u Hrvatskoj kao Fulbrightova znanstvenica 2002.-2004. i 2012., dr. sc. Dorothy McClellan, profesorica kaznenog prava na Sveučilištu A&M u Teksasu u Corpus Christiu, pokrenula je međunarodni suradnički projekt s redateljem Nikolom Knezom, predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskog filmskog instituta, predsjednik Hrvatskog društva za ljudska prava i predsjednikom tvrtke iFilms, kako bi ispitala izazove izgradnje demokratske nacije u ovom postkonfliktnom društvu. Tijekom Fulbrightove stipendije i šire, fokus našeg rada bio je na prisilnoj repatrijaciji i posljedičnom ubijanju Hrvata u Jugoslaviji kao i hrvatskom ratu za nezavisnost 1991.-1995. te njegovi posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi ovog rada bili su između ostaloga dokumentiranje povijesne borbe Hrvatske za stvaranje neovisne, demokratske države u Hrvatskoj kao odgovor na izazove koje je predstavljala ideologija “Velike Srbije”, ali i skretanje pozornosti na neriješena pitanja te dobitak međunarodne vanjskopolitičke potpore za umanjivanje ruskog utjecaja u regiji i jačanje veza s pouzdanim demokratskim saveznicima u svjetlu sve veće nestabilnosti na zapadnom Balkanu.

Profesorica McClellan u studiji ističe kako se imperijalistička ideologija Velike Srbije manifestirala u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca te da je popis hrvatskih pritužbi bio dugačak i doticao se svih aspekata građanskog i političkog života – ekonomije, politike, obrazovanja, kulture i ljudskih prava.

Za to donosi i povijesne dokaze te citira:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•Raspuštanje stoljetnog Hrvatskog sabora i ukidanje općina,
provincija, škola i pravosudnog sustava (Šulyak 1977, str. 106-111; Radić u Vukmaniću
1995. a, b, c, d).
• Samovoljno i hirovito vojno nametanje poreza (Šulyak 1977, str. 112-113, str.
116-132; Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).
• Nacionalizacija državnih dobara, uključujući šume, rudnike, javne zgrade i
monetarni fond (Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).
• Sustavno poricanje hrvatskoga jezika i arogantna krađa hrvatske kulture (vidi
Vuk Karadžić, Srbi svi i svugdje, 1849, u Beljo 1998).
• Sankcioniranje i financiranje srpskog paravojnog terorizma na hrvatskom tlu (vidi Nikola
Stojanovića 1902. do istrebljenja: naše ili vaše? u Belju 1998; Šulyak 1977, str. 105-
106).
• Kršenje ljudskih prava, uskraćivanje slobode govora, pravni postupak, okupljanje i biračko pravo
(Šulyak 1977, str. 110-115; Radić u Vukmanić 1995 a, b, c, d).

U metodološkom opisu studije autori naglašavaju da je “dokumentarni film sada sastavni dio akademske pedagogije”, a u tu svrhu snimljen dokumentarni film Operacija Oluja, prikazan 2019. u Washingonu, a na temu “Operacija Oluja: Završetak humanitarne katastrofe i genocida u Jugoistočnoj Europi” održali su predavanje u sklopu Fulbrightove konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji se također spominju riječi humanitarca i utjecajnog diplomata, pokojnog dr. Slobodana Langa koji se za hrvatsku neovisnost zalagao kod utjecajnog američkog političara Henryja Kissingera.

“Otišao sam do Kissingera i zamolio ga da poduzme korake kako bi spriječio srpsku agresiju na Hrvatsku. Rekao mi je: “Doktore, vi ste naivni. Europa neće spriječiti ovaj rat. Vi nemate saveznika. Vaša jedina nada je razviti sposobnost obrane”, kazao je dr. Lang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.