Otkriveni troškovi ovisnosti o kockanju u Hrvatskoj

Foto: GettyImages

Osim štetnih psihosocijalnih posljedica koje donosi kockanje, društveni troškovi ovisnosti o kockanju čine između 34 i 77 posto ukupnih godišnjih prihoda od igara na sreću, pokazalo je istraživanje hrvatskih znanstvenika u Ljetopisu socijalnog rada.

Znanstvenici objašnjavaju da se problemi ovisnosti o kockanju odražavaju na fizičko i mentalno zdravlje, obiteljske i prijateljske odnose te društvene resurse poput zaposlenja, financija i kriminaliteta.

Državni proračun ostvaruje prihode od kockanja i igara na sreću, primjerice 2019. iznosio je oko 1,5 milijarde kuna. Troškovi pak kockanja iznose od 35 do 77 posto državnih prihoda.

“Ravnotežu između štete uzrokovane kockanjem i dobiti od nje ne bi trebalo tražiti vaganjem benefita i nedostataka kockanja prema društvu u cjelini. Umjesto toga, potrebna je analiza je li kockanje uvijek najbolji način postizanja društvenih benefita i mogu li se nedostaci adresirati bez pojačanog tereta na one koji su ionako pretjerano opterećeni posljedicama”, ističu autori te navode kako je potrebno broj ovisnika o kockanju smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Istraživači u svom članku navode brojne negativne posljedice kockanja – izrazita pristupačnost igara na sreću, mogućnost pristupa maloljetnika igrama na sreću, ilegalno priređivanje igara na sreću…

Autori zaključno poručuju kako je potrebno reguliranje i uvođenje odgovornog priređivanja igara na sreću čime se pokazuje jasan vrijednosni okvir države prema uravnoteživanju tržišta, minimaliziranju štetnih posljedica i promociji javnog zdravlja za građane jednog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr