Istraživanje: Stariji od 65 godina slabo znaju razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja

Foto: GettyImages

Istraživanje provedeno na populaciji od 65 i više godina pokazalo je da manje od četvrtine ispitanih zna točnu razliku između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o rizicima dosmrtnog uzdržavanja, na kojemu je naglašena ranjivost populacije starije od 65 godina i potreba za njihovom dodatnom zaštitom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović održan je okrugli stol pod nazivom ‘Znate li što potpisujete? – Starije osobe i rizici dosmrtnog uzdržavanja’, na kojemu je istaknuto da je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju znatno rizičniji od ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju vlasništvo se prenosi u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, dok se to kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju događa odmah nakon potpisivanja ugovora, pa su upravo zbog trenutka prelaska vlasništva znatno rizičniji ugovori o dosmrtnom uzdržavanju.

Pravobraniteljica Vidović upozorila je na ranjivost osoba starijih od 65 godina, među kojima je stopa siromaštva u 2017. godini bila najviša do sada – 28,6 posto, dok je taj postotak kod osoba koje žive u samačkom kućanstvu 47,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavila je rezultate istraživanja o tome koliko starije osobe znaju o rizicima ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, koje je provedeno na uzorku od 500 osoba starijih od 65 godina te je pokazalo da je 71, odnosno 76 posto ispitanika čulo za mogućnost uzdržavanja sklapanjem ugovora o dosmrtnom, odnosno doživotnom uzdržavanju. No, više od 80 posto ispitanika upoznato s takvim mogućnostima ne zna navesti razliku između ta dva ugovora, dok ih je samo 8 posto dalo točan odgovor.

‘Činjenica da ova tema nije dovoljno istražena, niti postoje službeni podatci o broju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kao niti o broju pokrenutih postupaka za njihovo razvrgavanje potaknula nas je da provedemo ovo istraživanje, a rezultati su, između ostalog, potvrdili potrebu jačanja informiranja i edukacije kako bi se spriječila zlouporaba ovakvih ugovora’, kazala je Vidović.

Upozorila je i da mjere koje se provode nisu dobro usmjerene i ne daju rezultate, pa težak ekonomski status i nedovoljna zaštita ostavljaju prostor za pojačan rizik starijih osoba od svih oblika zlostavljanja, uključujući i ekonomsko u kojemu se posebno ističe problem zloupotrebe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Zbog toga, dodala je, starije osobe često ostaju i bez imovine i bez adekvatne skrbi u trenucima kada im je ona najpotrebnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se to spriječilo, uz jačanje informiranja i edukacije građana, Vidović je istaknula kako već niz godina zagovara uvođenje dodatnih zaštitnih mehanizama za primatelje dosmrtnog uzdržavanja, poput osnivanja registra pružatelja uzdržavanja, ograničavanje broja ugovora koji jedan uzdržavatelj može sklopiti. Predlaže i žurnost u postupanju sudova u slučajevima razvrgavanja ugovora, kao i osiguranje socijalnih usluga starijima koji su takve postupke pokrenuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.