Ivica Šola: ‘Evo svih pro life vjerskih fanatika Mirele Ahmetović’

šola ahmetović
Foto: Knjižara Nova, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Uvijek je čovjeku drago vidjeti ljude sa stavom, jasnim i nedvosmislenim, pa makar se s njim i ne slagali. Iako, ne samo kod nas, svaka budala ima svoj stav i, što budala veća, to stav budalastiji. U Hrvatskoj se nakon SAD-a rasprava o pobačaju prelila i u Hrvatsku. Tako smo prošle srijede u Saboru mogli vidjeti jednu takvu raspravu u kojoj je prema decibelima i stilskim figurama prednjačila SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Pet razloga zašto je Vrhovni sud SAD-a promijenio svoje pravno shvaćanje o pobačaju
> Nakon presude Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju: Otkud razlike u brojanju tjedana kod trudnoće?

Ta dama zdušno zastupa proabortivni stav, no prijeteći targetira neprijateljske skupine izrekavši: “Religijski fanatici i fundamentalisti koji se drznu taknuti u naše ljudsko pravo neće se dobro provesti.” Na što misli, u dobroj tradiciji svoje partije možda na Goli otok?

Ova bučna dama ima, dakle, stav, problem su religijski fanatici i fundamentalisti koji pobačaj smatraju moralnim zlom. Pa evo nekih, bilo domaćih, bilo globalno poznatih vjerskih fanatika. Zagovornici liberalizacije pobačaja uglavnom barataju argumentom da žena ima pravo slobodno raspolagati svojim tijelom. Takvu argumentaciju teško bi podržao svaki ozbiljni liberal. Istinabog, jedan od “patrijarha” liberalizma John Stuart Mill u spisu “O slobodi” jasno kaže da je “nad samim sobom, nad svojim duhom i tijelom svaki individuum suveren”, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Vjerski fanatici i fundamentalisti

Dakle, reći će Ahmetovićkine liberalne istomišljenice: “Ja sa svojim tijelom mogu raditi što hoću.” Je li baš tako? Nećemo o tome pitati ni papu ni Bozanića, već jednog drugog liberala, po mnogima jednog od najvećih liberalnih mislilaca, Norberta Bobbija, koji je kao agnostik bio protivnik abortusa, i odgovorio je Millu: “Premda se na prvi pogled čini da bi abortus bio savršena aplikacija Millovog principa, ja kažem da je to aberacija istog. Individuum je jedan, pojedinac. U slučaju abortusa postoji drugo tijelo u tijelu žene. Samoubojica raspolaže sa svojim pojedinačnim životom. No abortusom se raspolaže tijelom drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Idemo malo među hrvatske vjerske fanatike i fundamentaliste. Jedan od njih je i televizijski voditelj i urednik na HRT-u Aleksandar Stanković. Gostovao je svojedobno u emisiji Radio Korčula pod nazivom “K’o žena”, u kojoj je progovorio o svojim stavovima o nekoliko tema, pa i o pobačaju. Tu se jasno izjasnio: “Ja sam generalno protiv pobačaja i da malo zaoštrim stvar – smatram da je pobačaj neka vrsta ubojstva.” Upitan potom smatra li da pobačaj treba zabraniti, Stanković je odgovorio potvrdno. “Ovako ćemo postaviti stvari – mislim da je pravo na život toga nerođenog bića jače od prava žene da odlučuje o svom tijelu.” Koji vjerski fanatik!

Struka i znanost

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći medicinski stručnjaci u Hrvatskoj dali su svoja stručna mišljenja o početku i prvim fazama ljudskoga života, složivši se da je ubojstvo zdravog nerođenog djeteta, koje nosi zdrava trudnica, a isključivo na njezin zahtjev, medicinski neopravdano i neetično. E, sada, ovo je ekspertiza znanosti i struke koja jasno kaže da su ostale stvari ne u nadležnosti medicinske struke, pa ni Crkve, već zakonodavne vlasti kojoj pripada i Mirela, a čiji se stavovi, kao da živi u mračnom srednjem vijeku, izravno protive znanosti, ne nekoj slijepoj vjeri. Lijepo je vidjeti ljude sa stavom, ma koliko bio “argumentiran”, poput Mirele Ahmetović, a koja prijeti “vjerskim fundamentalistima i fanaticima” od Bobbija, preko Stankovića do profesora s medicinskih fakulteta koje je konzultirao Ustavni sud, spomenutim riječima: “Nećete se dobro provesti.” Zato je razborito nakon tako teških i isključivih riječi i stavova zapitati se tko je uistinu “fanatik i fundamentalist”?

> Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brown: ‘Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život’
> 10 pitanja i odgovora o presudi Vrhovnoga suda SAD-a o pobačaju
> Gradonačelnica Chicaga poziva ‘na oružje’ ako Vrhovni sud ukine ustavnu zaštitu pobačaja

Vjerski fanatici su u Katoličkoj crkvi marginalni fenomen pod kontrolom raznih kongregacija, no sekularno-nihilistički fundamentalisti su u EU-u i kod nas mainstream, sjede u najvišemu zakonodavnom tijelu, u Saboru. Uistinu, nijedan razuman čovjek, rođen ili još nerođen, bio vjernik ili ne, s takvima se neće “dobro provesti”, kako prijeti nefanatična Mirela. Koju, Bogu hvala, njezina majka nije abortirala jer je bila odgovorna prema svojoj začetoj kćerki u utrobi, prema životu. I koja je danas zahvaljujući tome saborska zastupnica, na ponos svojih roditelja koji su je donijeli na svijet, zaključuje Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.