Nakon presude Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju: Otkud razlike u brojanju tjedana kod trudnoće?

trudnoća
Foto: Unsplash

U zakonima u cijelom svijetu koji govore o pobačaju spominju se tjedni trudnoće ili tjedni nakon začeća. U Hrvatskoj je, primjerice, pobačaj legalan do 12. tjedna trudnoće. Na drugom mjestu piše kako se, prema sadašnjem zakonu koji je na snazi još od 1978. godine i nije se mijenjao, pobačaj može obaviti na zahtjev do 10 tjedana nakon začeća, a nakon toga u posebnim okolnostima. Mnogi aktivisti koji za sebe tvrde da se bore za pravo na izbor, ovaj bi rok željeli produžiti na kasniju trudnoću, pa čak i pred porod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se računaju tjedni trudnoće?

Otkud razlike u brojanju tjedana kod trudnoće?

Nošenje (djeteta), prema latinskom gestacija (njem. Trächtigkeit) vrijeme je djetetova razvoja od začeća do rođenja. Nastaje spajanjem ženske, jajne i muške, sjemene stanice u vrijeme ovulacije. Mjeri se u tjednima (obično 38 tjedana), za razliku od tjedana trudnoće koji se broje od prvoga dana posljednje mjesečnice (obično 40 tjedana).

Trudnoća, prema latinskom gravidnost (grčki cijeza, engleski pregnancy, njemački Schwangerschaft) računa se od prvoga dana posljednje mjesečnice, traje 40 tjedana ili 280 dana (za razliku od nošenja koje od oplodnje do rođenja obično traje 38 tjedana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> 10 pitanja i odgovora o presudi Vrhovnoga suda SAD-a o pobačaju

> Papinska akademija za život o ukidanju ustavne zaštite pobačaja u SAD-u: Pozivamo vlade da donesu politike koje promiču život

> Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošče, nedonošče, prenošče…

Dijete rođeno nakon 37 do 41 tjedna (259 do 293 dana) nošenja zove se donošče; dijete rođeno s manje od 37 tjedana (259 dana) nošenja zove se nedonošče, a dijete rođeno nakon 42 tjedna (294 dana) nošenja zove se prenošče.

Drugi hrvatski izrazi za stanje žene kad u sebi nosi novo ljudsko biće jesu: blagoslovljeno stanje, drugo stanje, zdjetnost, nosećost, bremenitost, razdoblje trudnoće, dozrijevanja ploda.

I u Medicinskom priručniku za pacijente govori se o određivanju trajanja trudnoće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajanje trudnoće prema tradiciji se određuje u tjednima, počevši od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja. Budući da se ovulacija obično zbiva oko dva tjedna nakon početka ženinog menstruacijskog krvarenja a da se oplodnja događa ubrzo nakon ovulacije, embrij je otprilike dva tjedna mlađi nego što je uobičajeno računanje trajanja trudnoće u tjednima. Drugim riječima, žena koja je “četiri tjedna trudna” nosi embrij star dva tjedna. Ako su ženine menstruacije nepravilne, prava razlika može biti veća ili manja od dva tjedna. S praktičnog gledišta, kada ženino menstruacijsko krvarenje zakasni dva tjedna, ona se smatra trudnom šest tjedana.

Datum poroda

Trudnoća traje prosječno 266 dana (38 tjedana) od dana začeća ili 280 dana (40 tjedana) od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja. Datum poroda se otprilike može izračunati odbijajući tri kalendarska mjeseca od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja i dodavajući jesnu godinu i sedam dana. Samo 10 % trudnica ili manje rađaju na izračunati datum, ali 50 % rađa unutar jednog tjedna te skoro 90 % unutar dva tjedna―prije ili nakon toga datuma. To je i razlog što se porod dva tjedna prije ili nakon izračunatog datuma smatra normalnim.

Trudnoća se dijeli na tri mjesečna razdoblja, nazvana prvim tromjesečjem (od prvog do 12. tjedana), drugim tromjesečjem (od 13. do 24. tjedna) i trećim tromjesečjem (od 25. tjedana do poroda).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.