Papinska akademija za život o ukidanju ustavne zaštite pobačaja u SAD-u: Pozivamo vlade da donesu politike koje promiču život

papa vatikan život vrhovni sud
Foto: Fah, iStock by Getty images; fotomontaža: Narod.hr

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država zahvaljuju Bogu na odluci Vrhovnog suda zemlje kojom je u petak poništen Roe protiv Wadea, presuda iz 1973. “koja je legalizirala i normalizirala oduzimanje nedužnog ljudskog života” pobačajem. U zasebnom priopćenju Papinska akademija za život poziva vlade da donesu politike koje promiču život, javlja Vatican news.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Plenković još prije 5 godina nije dopustio da se obitelj definira kao zajednica mame, tate i djece
> Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Rijeci: ‘Presudom Vrhovnog suda SAD-a jasno je dano do znanja da pobačaj nije ustavno pravo!’
> Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!

Papinska akademija za život u petak je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a, kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj, poručivši da je ta presuda “izazov za cijeli svijet” po životnim pitanjima.

Papinska akademija za život također je poručila priopćenjem da obrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje “šireg društvenog značaja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, američki je Vrhovni sud u petak, 24. lipnja objavio svoju odluku o slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, presudivši da američki ustav ne štiti takozvano „pravo“ na pobačaj.

Presuda – o kojoj je šest vrhovnih sudaca odlučilo za, a troje protiv – poništava odluke u slučajevima pobačaja Roe protiv Wadea i Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania protiv Casey, kojima se zajamčilo „abortus na zahtjev“ u cijeloj zemlji.

Papinska akademija za život pridružila se izjavi Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), ističući da pitanje pobačaja ne može ostati “ograničeno na ostvarivanje individualnih prava, već je pitanje od širokog društvenog značaja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon 50 godina važno je ponovno otvoriti neideološku raspravu o mjestu koje zaštita života ima u civilnom društvu da se zapitamo kakav suživot i društvo želimo graditi.”

> Trump pozdravio presudu Vrhovnog suda kojom je ukinuta ustavna zaštita pobačaja, Biden kritizirao
> Američki biskupi nakon što je ukinuta ustavna zaštita pobačaja u SAD-u: Zahvaljujemo Bogu

Papinska akademija za život navodi da bi vlade trebale donijeti politike koje “pogoduju životu bez zapadanja u a priori ideološke pozicije”.

To uključuje “osiguravanje primjerenog spolnog odgoja, jamčenje zdravstvene skrbi dostupne svima i pripremu zakonodavnih mjera za zaštitu obitelji i majčinstva, prevladavajući postojeće nejednakosti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potrebna nam je čvrsta pomoć majkama, parovima i nerođenom djetetu koja uključuje čitavu zajednicu, potičući mogućnost da majke u poteškoćama nastave trudnoću i da dijete povjere onima koji mogu jamčiti djetetov rast“.

Predsjednik Papinske akademije, nadbiskup Vincenzo Paglia, rekao je: „Ususret zapadnom društvu koje gubi strast za životom, ovaj čin snažan je poziv da zajedno razmislimo o ozbiljnom i hitnom pitanju ljudske generativnosti i uvjetima koji to čine mogućim; birajući život, u igri je naša odgovornost za budućnost čovječanstva“.

Biskupi: “Ovo je povijesni dan u životu naše zemlje”

Podsjetimo, američki biskupi odmah su se u petak oglasili i pozdravili ukidanje ustavne zaštite pobačaja u SAD-u.

“Ovo je povijesni dan u životu naše zemlje”, stoji u priopćenju Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), kao odgovor na odluku Vrhovnog suda da poništi presude o pobačaju koje su dopuštale pobačaj na zahtjev diljem države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brown: ‘Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život’
> Bartulica nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a: Povijesni dan za prava nerođene djece!
> Evo tko je od poznatih bio na Hodu za život u Zagrebu: Hasanbegović, Raspudić, Vidović Krišto…

Naime, američki je Vrhovni sud u petak, 24. lipnja objavio svoju odluku o slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, presudivši da američki ustav ne štiti takozvano „pravo“ na pobačaj.

Presuda – o kojoj je šest vrhovnih sudaca odlučilo za, a troje protiv – poništava odluke u slučajevima pobačaja Roe protiv Wadea i Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania protiv Casey, kojima se zajamčilo „abortus na zahtjev“ u cijeloj zemlji.

Roe protiv Wadea teško poricanje istina

“Gotovo pedeset godina”, stoji u izjavi američkih biskupa, “Amerika je provodila nepravedan zakon koji je nekima dopuštao odluku mogu li drugi živjeti ili umrijeti; ova politika rezultirala je smrću desetaka milijuna nerođene djece, generacijama kojima je uskraćeno pravo da se i rode”. Izjavu su potpisali predsjednik USCCB-a, nadbiskup José Gomez i predsjednik Odbora za život, nadbiskup William Lori.

Kako navodi USCCB, Roe protiv Wadea “koji je legalizirao i normalizirao oduzimanje nevinih ljudskih života”, označio je teško poricanje istina na kojima je Amerika temeljena – da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s Bogom danim pravima na život, slobodu i potragu za srećom.

Zaštiti najranjivije

Odluka Vrhovnog suda, međutim, ne čini pobačaj nezakonitim, već samo vraća ovlasti reguliranja prakse američkom narodu i njegovim izabranim predstavnicima. Nakon što su zahvalili Bogu na odluci donesenoj u petak, biskupi su apelirali na izabrane dužnosnike da “donose zakone i politike koje promiču i štite najranjivije među nama”.

> Dr. Željka Markić: ‘Ratifikacija Istanbulske konvencije iznuđena od Ukrajine u preteškoj situaciji – pokazuje najbjedniju stranu EU-a’
> Raspudić predložio da se izbriše spominjanje ‘rodnog identiteta’ iz Zakona o elektroničkim medijima

U priopćenju su isto tako oplakali gubitak “malene djece čiji su životi oduzeti od 1973. godine”, izražavajući pritom svoju blizinu “svakoj ženi i muškarcu koji su teško patili od pobačaja”, jamčeći im njihove molitve za ozdravljenje i obećavajući svoje suosjećanje i podršku. “Kao Crkva, trebamo služiti onima koji se suočavaju s teškim trudnoćama i okružiti ih ljubavlju“.

Nadalje, biskupi hvale rad mnogih Amerikanaca koji su “mirno radili kako bi obrazovali i uvjerili svoje bližnje o nepravdi pobačaja, nudili njegu i savjetovanje ženama i radili na alternativama pobačaju, uključujući posvajanje, udomiteljstvo i javne politike koje istinski podržavaju obitelji“. Danas dijelimo njihovu radost i zahvalni smo im, dodaju biskupi.

Post-Roe Amerika

Njihov rad za život, nastavljaju biskupi, “odražava sve što je dobro u našoj demokraciji, a pro-life pokret zaslužuje biti uvršten među velike pokrete za društvene promjene i građanska prava u povijesti naše nacije”.

Međutim, biskupi inzistiraju na potrebi da se rad nastavi: „Sada je vrijeme da počnemo s radom na izgradnji post-Roe Amerike. Vrijeme je za zacjeljivanje rana i popravljanje društvenih podjela; vrijeme je za razumno promišljanje i susretljiv dijalog te za okupljanje kako bismo izgradili društvo i gospodarstvo koje podržavaju brakove i obitelji te gdje svaka žena ima podršku i resurse koji su joj potrebni da u ljubavi donese svoje dijete na ovaj svijet”.

Nadbiskupi Gomez i Lori zaključuju izjavu obećanjem „da ćemo nastaviti naše služenje velikom Božjem planu ljubavi za ljudsku osobu i raditi s našim sugrađanima kako bismo ispunili obećanje Amerike da će jamčiti pravo na život, slobodu i potragu za sreću za sve ljude“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.