Ivo Džeba: B.a.b.e. se zgražaju kad su muški pripadnici crkve pokrovitelji konferencije o reproduktivnom zdravlju žena, ali ne i kad George Soros financira njihovu udrugu

Foto: Fah

U Topuskom će se u rujnu ove godine održati „1. Hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije“, kao odgovor na sve veću potražnju za stručnom pomoći raznih pojedinaca i udruga. Glavni organizator ovog hvalevrijednog stručnog kongresa je Hrvatsko katoličko sveučilište, a uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, njegovi pokrovitelji su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i sisački biskup mons. Vlado Košić.

U normalnim okolnostima, nitko neće dvojiti pravo organizatorima kongresa da samostalno odaberu njegove pokrovitelje, no udruga B.a.B.e. je odlučila reagirati oštrim priopćenjem skandalizirajući se nad činjenicom da jedno katoličko sveučilište sebi uzima za pravo kao pokrovitelje pozvati katoličke biskupe. U svome priopćenju koje potpisuje predsjednica udruge, gospođa Sanja Sarnavka, B.a.B.e. postavljaju pitanje otkuda organizacijskom odboru pravo „da pozovu dva crkvena čovjeka, usto muškarca, da budu pokrovitelji konferencije na kojoj će se govoriti o medicinskim pitanjima vezanim uz reproduktivna prava žena!“, ironično se pritom pitajući „Hoće li oni dati doprinos znanstvenoj raspravi svojim molitvama, a otvoriti skup škropljenjem sudionica i sudionika? Ili će dati i svoje stručno, na osobnom iskustvu i znanstvenim činjenicama zasnovano mišljenje te postaviti smjernice za ispravan pristup liječnika/ca ginekološkim problemima žena?!“

Zanimljivo je da sama činjenica što je riječ o dvojici muškaraca dovoljna da se gospođa Sarnavka skandalizira. Prvo logično pitanje koje nam se nakon ovoga nameće jest je li sama gospođa Sarnavka odbijala mogućnost pokroviteljstva svim muškim osobama koji su dugi niz godina financirali rad njezine udruge samo zato što se ona bavi zaštitom ženskih prava. Druga zanimljiva stvar je da je, prema Sarnavki, nestručnost dvojice biskupa za medicinska pitanja prepreka tome da budu pokrovitelji. Možemo se opet pitati sponzoriraju li njezinu udrugu samo oni koji su stručni u području zaštite ženskih prava ili pak prepušta svim ljudima dobre volje da uplate na njezin račun. Po navedenom kriteriju stručnosti niti Predsjednica ne bi mogla biti sponzor, ali kako je Sarnavka odlučila na pik staviti Crkvu, onda je Predsjednici ovog puta progledala kroz prste.

Priopćenje ne staje tu, nego se nastavlja obrušavajući se vulgarnim riječnikom na čitavu Crkvu, koja, kako stoji u priopćenju, žene tretira „kao maloumna bića u čije ime oni moraju odlučivati što jest dopustivo a što nije“. Čini se da B.a.B.e zaboravljaju da ako je netko u zadnjih nekoliko godina sebi neopravdano uzimao za pravo govoriti u ime svih žena, da su to su bile upravo one, zalažući se za određena „ženska prava“, poput pobačaja, te pokušavajući istupati kao predstavnice ženskog roda kao takvog bez da su se pitale tko ih je za to ovlastio.

U jednoj demokratski uređenoj zemlji svatko bi trebao imati pravo izreći stav po važnim pitanjima kao što su različiti moralni aspekti bioetičkih i reproduktivnih pitanja o kojima će svakako biti riječi na ovome kongresu, no kod nas ovaj proces otvorene rasprave najviše guše oni koji se istovremeno zalažu za što veća tobožnja prava. Pisanje protestnih pisama zbog same činjenice da biskupi mogu podržati jedan liječnički kongres znak je da postoji velika nespremnost na mogućnost da bi neki od izlagača mogli dati pogled na pitanja koji je različit od pogleda gospođe Sarnavke. Ali ako već spominjemo pozadinu pokrovitelja pojedinih događanja, bilo bi puno zanimljivije pogledati u CV-jeve lijevo-liberalnih mecena poput Georga Sorosa, koji su očito za B.a.B.e. neosporni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FAH

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.