Izbačeni HDZ-ovci Kongresu EPP-a: ‘Činom koji podsjeća na totalitarne režime, pokušalo nas se ocrniti kao narodne neprijatelje’

Zagreb, 20.11.2019. - Izborni kongres Europske puèke stranke (EPP) u Areni. Na fotografiji predsjednik Europske puèke stranke Joseph Daul. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ lsd

Kongres Europske pučke stranke kontaktirali su HDZ-ovci koji su zbog navodnog govora mržnje u privatnim WhatsApp i Viber grupama izbačeni iz HDZ-a. Oni u otvorenom pismu ‘predstavnicima stranaka iz političke obitelji EPP-a’ navode kako HDZ trenutno koristi totalitarne i nedemokratske metode za obračun s neistomišljenicima te da je ‘sporna „čistka“ odrađena brzopotezno, podsjećajući na procese iz minulih vremena totalitarnih režima novije hrvatske i svjetske povijesti, što je nečuveno!’.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Obraćamo vam se kao grupa od osmero članova HDZ-a kako bismo vam skrenuli pozornost na totalitarne i nedemokratske metode trenutnoga vodstva HDZ-a u obračunu s političkim neistomišljenicima.

Naime, nas osmero članova HDZ-a, od kojih smo neki i utemeljitelji Stranke, isključeno je kako smo saznali iz medija, iz članstva HDZ-a u četvrtak, 14. studenog 2019. u večernjim satima pod krinkom da smo tobože tijekom dopisivanja na zatvorenim WhatsApp i Viber grupama članova HDZovaca koristili „govor mržnje“.

Takve optužbe svi zajedno s gnušanjem i u potpunosti odbacujemo te se distanciramo javno od takvih navodnih poruka, dok bismo svaki „govor mržnje“ kao intelektualci i sami osudili i ne bismo ga nikako koristili, niti odobravali! Poštivali smo Etički kodeks i Statut stranke. Štoviše, ono što nas osmero izbačenih povezuje jest argumentirana i konstruktivna kritika postupaka trenutnog vodstva Stranke u konstruktivnom dijalogu tijekom diskusija i debata koje smo vodili na zatvorenim građanskim grupama na WhatsAppu i Viberu, a među članovima naše stranke.

Te večeri, odmah nakon završenog suđenja pred Časnim sudom HDZ-a, u svim medijima se pojavio maliciozan naslov “Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca!” dodatno i slike screenshotova poruka s negativnim sadržajem „govora mržnje“ čime je očigledno povrijeđena tajnost našega dopisivanja, a ispod svega toga u tekstovima su navedena naša puna imena i prezimena uvlačeći nas u negativan kontekst pred širokom hrvatskom javnošću koji nama nimalo ne priliči. U gotovo svim hrvatskim medijima nas, intelektualce i domoljube ovim nas se činom koji podsjeća na totalitarne režime, pokušalo prokazati i ocrniti kao “neprijateljima naroda” i naš ugled poštenih građana i obiteljskih ljudi (neki su od nas i branitelji, poduzetnici, povratnici iz iseljeništva) potpuno se pokušao narušiti.

Mi nismo političari, nego smo obični članovi HDZ-a koji imaju svoj stav i mišljenje o aktualnim političkim događanjima, visoko smo obrazovani, slobodnomisleći intelektualci i domoljubi kojima nitko ne treba stavljati u usta što trebaju misliti i govoriti! Pa bio taj predsjednik ili glavni tajnik HDZ-a, nitko nam ne može nametati svoje mišljenje, a još manje ima pravo nametati svoj svjetonazor, suprotan našemu konzervativnom, demokršćanskom svjetonazoru na kojem je naša stranka utemeljena! Dakle mi smo obiteljski i poslovni ljudi, a odvajali smo i od posla i od obitelji da svoje domoljublje, stručno znanje i vještine te svoj intelekt stavimo u službu poboljšanja rada stranke i za bolju budućnost svima nama u Hrvatskoj doprinoseći konstruktivnim prijedlozima, zahtjevima i konstruktivnom kritikom aktualnome vodstvu. Naš je doprinos “honoriran” ekspresnim pokušajem izbacivanja iz stranke, umjesto uvažavanja i implementiranja istih od strane aktualnoga vodstva stranke.

U četvrtak je ta sporna „čistka“ odrađena brzopotezno, podsjećajući na procese iz minulih vremena totalitarnih režima novije hrvatske i svjetske povijesti, što je nečuveno! Prvo je održana telefonska sjednica Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba, kako bi se pod svaku cijenu izbjegla eventualna rasprava, a onda je održano “suđenje” nas osmero pred Časnim sudom HDZ-a grada Zagreba, koje je navodno trajalo 45 minuta. Napominjemo da nas prethodno nitko nije kontaktirao niti tražio od nas očitovanje. Tamo su bili suci, tužitelj, međutim na strani “obrane” nije bilo nikoga, niti nas okrivljenika niti branitelja! I donešena je odluka o bezuvjetnom isključenju svih nas osmero iz HDZ-a. Presudu smo saznali iz medija, a sljedećeg je dana GO HDZ-a u javnost poslao priopćenje o našem isključenju, u kojem kaže da će “Časni sud odluku otpremiti u roku od 8 dana”. Koji to okrivljenik svoju presudu prvo čuje na TV ekranu (zajedno sa cjelokupnom javnošću), a tek nakon 10-ak dana dobije pisanu presudu i pouku o pravnom lijeku? Gdje toga danas ima u suvremenoj i demokratskoj Europi utemeljenoj na vladavini prava kao ustavnoj vrednosti? Nigdje! U Hrvatskoj moramo čuvati i njegovati ljudska prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, našu demokraciju, slobodu govora i slobodu udruživanja (kao što je bilo i ovo udruživanje u chat aplikacije WhatsApp i Viber), a HDZ mora prednjačiti u primjeni vladavine prava na čemu se i temelji naša demokracija!

Ovime smo vas željeli informirati o činjeničnom stanju stvari u „WhatsApp aferi“ koja se povlači po hrvatskim medijima ovih dana, a od vas ne očekujemo nikakvu “intervenciju” mi ćemo se sami izboriti za demokratizaciju našeg HDZ-a. Ovime želimo također svekoliku hrvatsku javnost i naše članove ohrabriti na iznošenje mišljenja, ideja i stavova te na osudu ove totalitarne procedure Časnog suda HDZ-a prema kojoj smo danas bili osuđeni mi, a sutra bi tako mogao i bilo tko od vas!

Stoga, sukladno vladavini prava kao ustavnoj vrednoti Europske Unije takve totalitarne i nedemokratske metode nikako ne smiju postati način političkoga djelovanja u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj!

Članovi i utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice:

1. Anita Prka Đurašić, univ.bacc.phil.croat.
2. Miro Boras, dipl.ing.stroj.
3. Vedran Černy, umirovljeni časnik HV
4. Ante Jelčić
5. Vlado Kolak
6. mr.sc. Božo Medić
7. Krasnodar Raguž, mag.iur.
8. Ante Šimunović

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.