Jakovina napustio SDP – sjećate li se njegovih afera dok je bio ministar poljoprivrede?

Foto: fah

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede i predsjednik slavonsko-brodskog SDP-a odlučio je napustiti stranku, navodi Dnevnik hr. On je samo još jedan u nizu SDP-ovaca koji se ne slaže sa stranačkim vodstvom na čelu s Davorom Bernardićem i koji se odlučio na radikalni potez.

S danom 18. prosinca napustio je SDP, a nedavno je to učinio i dugogodišnji član stranke Jurica Meić.

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

U pismenoj obavijesti stranačkom vodstvu navodi kako se prije godinu dana povukao iz aktivne politike i podnio ostavku na sve funkcije u brodsko-posavskom SDP-u.

“Prepustio sam samozvanoj ‘pobjedničkoj Berinoj ekipi’ da se na valu promjena u SDP-u konsolidira, resetira i što kvalitetnije pripremi za izbore. Rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. postignut u Slavonskom Brodu je katastrofalan i velika sramota za SDP”, ističe Jakovina.

Gdje je danas bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina koji je ostavio brojne afere iza sebe?

Jakovina naglašava kako je nakon takvih izbornih rezultata bilo logično da se oni analiziraju na tijelima stranke a članovima podnese račun za katastrofalan izborni rezultat, ali ništa se dogodilo nije.

“To je vjerojatno i logično i tebi, Davore, jer takvu analizu za izborni debakl u Zagrebu, kojeg si ti vodio zadnjih 8 godina, nismo čuli. Umjesto toga, kreće unutarstranačka borba i obračun protiv neistomišljenika, a način na koji se određuje jesi li u ekipi ili nisi, još ni danas mi nije sasvim jasan”, ističe Jakovina koji podsjeća na slučaj Helene Marić koja je, navodi, izbačena iz stranke zbog proslijeđenog linka s lokalnog portala na svom Facebooku.

Predsjedniku stranke Bernardiću Jakovina poručuje:

“Ono što osobito iznenađuje, s obzirom na tvoj dugogodišnji staž u Saboru je količina gluposti koju tamo izgovoriš, kao i sugovornici koje odabireš”.

Dodaje i kako se crvenio kada je Bernardić replicirao Culeju u Saboru riječima “…niste Vi i drugi branitelji krvavih gaća hodali po Velebitu da bio ni pljačkali Hrvatsku”.

Jakovina poručuje predsjedniku stranke i da njegovu preplaćenu članarinu zadrži: “Trebat će vam za izbore u Zagrebu, ti su ipak najskuplji”.

Podsjetimo, Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede iza sebe ima niz afera.

U središte pozornosti došao je 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna.

Osim toga, Mostov zastupnik Miro Bulj početkom travnja 2017. tijekom izbijanja afere s Agrokorom upozorio je da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljište

Tek je nakon otkrivene afere u Hrvatskim šumama i ugovorima koji su čelništvu ove tvrtke jamčili visoke bonuse, Jakovina odustao od kandidature za izbore za Hrvatski Sabor u rujnu 2016. tvrdeći da u svome radu nije činio ništa protivno zakonima, niti se protiv njega zbog njegovih postupanja vode ikakvi postupci. “Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a”, ustvrdio je tada Jakovina.

Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

„Šećerna“ afera je mogla koštati oko 97,5 milijuna kuna poreznih obveznika. Naime, Jakovina je proizvodnu EU kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, 2012. godine, o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014., preraspodijelio na način da je virovitičkom Viru dodijelio 9643 tone manju godišnju kvotu. Naime, ministrova raspodjela dobivene proizvodne kvote EU od 192.877 tona je bila na 65% u korist Vira i Sladorane te 35% u korist osječke šećerane.

Odluka ministra Jakovine, da se osječkom kralju šećera Marku Pipuniću dodijeli izvozna kvota od 80.000 tona šećera u zemlje EU, koja je donesena u studenom 2012., bila je predmet istrage USKOK-a. Upravni sud u Osijeku je, odlučujući o tužbi Sladorane d.d. i Vira d.d. poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer. Njome je smanjenim proizvodnim kvotama, sporna bila šteta načinjena virovitičkoj šećerani i Sladorani. Inače, u tužbama je traženo da se tužiteljima nadoknadi i prouzročena šteta nastala ovim riješenjem, a svota o kojoj je bila riječ je oko 97,5 milijuna kuna.

Nema kraja nabrajanju: Sve afere ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr