Jandroković – prvi predsjednik Sabora koji nije primio Organizacijski odbor uspješne referendumske inicijative

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Građanska inicijativa Narod odlučuje predala je uspješno skupljene potpise Hrvatskom saboru. Kako su i najavili iz inicijative, 13. lipnja Organizacijski odbor trebao je predati Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav predsjedniku Hrvatskoga sabora gospodinu Gordanu Jandrokoviću, međutim on se nije pojavio stoga su Zahtjev predali tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću.

(VIDEO, FOTO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

Ovim postupkom Gordan Jandroković postao je prvi predsjednik Sabora koji nije primio jednu uspješnu građansku inicijativu i poslušao poruke i zahtjeve državljana Republike Hrvatske čime je narušio demokratski, politički bonton.

Naime, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić je 2010. godine primio referendumsku inicijativu o Zakonu o Radu, a Josip Leko je 2014. godine primio 17 sindikata koji su prikupili potpise za raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnim službama.

Bivši SDP-ov predsjednik Sabora Josip Leko primio je 2013. godine inicijativu koja je skupila potpise za pokretanje referenduma o ustavnoj zaštiti definicije braka te je tada poručio. “Ovdje Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom sa standardima i praksom Sabora. Dakle svi građani RH koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Sabor”.

(VIDEO) Sanja Bilač: ‘Očekujemo da se referendum za pravedniji izborni sustav raspiše u rujnu ili listopadu ove godine’

Josip Leko je kao predsjednik Sabora primio sveukupno 4 građanske inicijative, budući da je spremno dočekao predavanje potpisa građsnkih inicijativa za referendum o ćirilici u Vukovaru i referendum o ustavnoj izmjeni pravila za parlamentarne izbore.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je 1. lipnja rekao kako ga čudi što u Sabor već nisu dostavljeni potpisi za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, a 5. lipnja je poručio “vidio sam da na press konferenciji govore da ja odgađam predaju potpisa i da imam skrivene namjere. Oni su zatražili termin 13.6. u 11 sati, to je srijeda, pa ćemo sasvim sigurno odrediti jedan adekvatan termin koji neće biti kasniji od tog dana”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr