Jelenić: ‘Postao sam mason jer mi je to imponiralo, a to je zakonita udruga koja se zalaže za boljitak u društvu’

Foto: snimka zaslona

Priznanje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da je član masonske lože izazvalo je niz reakcija u javnosti. Reporterka televizije N1 jutros je razgovarala s njim.

Upitan je li javnom objavom da je mason naštetio ugledu institucije kojoj je na čelu, Jelenić je rekao da nije.

“Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio prije, za vrijeme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu”, rekao je Jelenić, dodavši da nije bilo nikakvog pogodovanja nikome zbog činjenice da je član masonske lože, piše N1.

> Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio da je mason: Optužio Gabrića za pokušaj utjecanja na postupke

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

>Gabrić: ‘Ja ni ne tajim da sam šef masona, ali urednik našeg časopisa koji je fotografije iskoristio za Dnevno.hr je izdajnik’

> Sukobi među masonima: Glavni urednik Dnevno.hr-a o Nikici Gabriću i privođenju

Novinarka N1 upitala ga je razmišlja li o ostavci.

“U ovom trenutku još ne razmišljam ni o čemu, nego samo da ovaj predmet u mjeri u kojoj ja mogu utjecati na to završi zakonito, a bit će sve javno ako dođe do suda”, rekao je Jelenić, dodavši da je razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ali nije htio otkriti o čemu.

Jelenić je ranije rekao da je još jedan član masonske lože, Nikica Gabrić, pokušao utjecati na postupak pokrenut zbog pokušaja iznude.

“On je bio žrtva, je li on imao neka svoja saznanja ili ne, u svakom slučaju je tijekom istrage kontaktirao i mene i općinskog državnog odvjetnika i tražio da se neke stvari odrade drukčije, misleći da on može na to utjecati, ali posao vodi Državno odvjetništvo, odnosno policija”, rekao je Jelenić.

Upitan o snimkama njega, za koje je Gabrić rekao da će ih objaviti, Jelenić je rekao da ne zna što se nalazi na tim snimkama, ali da se ničega ne boji.

Objasnio je i zašto je postao mason.

“Moj prijatelj me je pitao. U jednu ruku, s obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponiralo da je netko prepoznao moju stručnost, moj rad i profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprinijeti radu udruge koja se zalaže za boljitak u društvu, u zajednici, počevši od obitelji, okruženja u kojem živite, od Republike Hrvatske, odnosno domovine”, rekao je Jelenić.

Upitan misli li da bi se, zbog mistike koja obavija pojam masona i njihova djelovanja, moglo propitivati njegov rad ili vjerodostojnost njegova rada u Državnom odvjetništvu, Jelenić je rekao da mu to nije palo na pamet “zato što se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Repulici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, podsjetimo, u utorak je potvrdio da je slobodni zidar dodajući da je Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada.

Masoni Gabrić i Jelenić se međusobno optužuju

Naime, Jelenić je medijima priznao kako je mason te da je pripadao udruzi na čijem je čelu oftamolog prof. dr. Nikica Gabrić. Gabrić je u toj organizaciji imao titulu “Velikog majstora”, a Jelenić ga je nakon otkrića da je mason optužio kako je pokušao utjecati na pravosuđe.

Sve je počelo prošlog tjedna kada su vlasnica i urednici portala dnevno.hr privedeni te ispitani zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića. Njega su navodno ucjenjivali tako što su tražili da kupuje u njihovom mediju oglasni prostor, a zauzvrat ne bi otkriti da je mason. Gabrić je to odbio, dnevno.hr je objavio nekoliko tekstova o Gabriću i njegovoj masonskoj loži te ih je oftamolog tužio, a za medije poručio da niti ne skriva kako je mason.

Kada je 18. veljače otkriveno da je i Jelenić mason, glavni državni odvjetnik optužio je Gabrića za pokušaj utjecaj na pravosuđe te demantirao da je u sukobu interesa zbog privođenja urednika i vlasnika medija u sukobu s Gabrićem.

Gabrić je potom uzvratio optužbama na račun glavnog državnog odvjetnika te rekao kako je zapravo Jelenić tražio uslugu od njega, a ne obrnuto te da posjeduje snimku tog razgovora koju će objaviti kada dođe vrijeme.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr