Jesu li anonimne ankete uistinu anonimne?

Laptop and checkboxes with check mark. Checklist, white tick on laptop screen. Choice, survey concepts. Modern flat design graphic elements for web banners, websites, infographics. Vector illustration

Anonimne ankete svi su barem jednom ispunili. One se daju učenicima i studentima, nezaobilazan su segment završnih radova tijekom obrazovanja. Osmišljavaju ih i različite tvrtke o svojim uslugama. Ispunjavaju se kako bi istaživači saznali što javnost misli o određenoj stvari te kako bi znanstveno sagledali navike i uvjerenja skupine ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajni uzorak
Najčešće se polazi za slučajnim uzorkom. On se najbolje ostvaruje izlaskom na ulice te ispitivanjem prolaznika. Kada ispitivači odlaze od kuće do kuće, jasno se zna u kojoj se ulici ispituje te zahvaljujući suvremenim elektronskim zapisima može se i saznati koliko ukućana ima koje kućanstvo. Na temelju odgovora lako se shvati i nečiji identitet jer sve ankete započinju pitanjima o dobi i spolu.
S druge strane, u udobnosti vlastitog doma ljudi mogu govoriti otvorenije, a na ulici oni odgovore sažeto te rijetki u opisnim pitanjima kažu sve što misle.

Online ankete
Anonimne ankete ispunjavaju se i na društvenim mrežama. Pristup njima omogućen je tek nakon što se osobe prijave na svoje profile. Prijavom se vidi identitet osobe. IP identitet je također vidljiv prilikom ispunjavanja ovakvih anketa. Njega sadrži svako računalo ili pametni telefon koji se spaja na Internet. Kolačići su osnovni element prilikom korištenja Interneta. Zahvaljujući njima sprema se sve što se popunjavalo na internetskim stranicama, a sačuvane su i mnoge druge aktivnosti poput pretraživanja sadržaja Interneta.
Dakle, ispunjavanjem online anketa lako se sazna tko je ispunio što, no istraživači često i ne trebaju takve informacije. Određeni programi dopuštaju da se prilikom analize anketa ne vidi identitet osobe. Takvi programi prikazuju samo rezultate popunjavanja polja ankete.

Ankete kao povratna informacija
Bilo one elektronske ili rukom pisane, ankete su jedan od najboljih načina dobivanja povratnih informacija. Iako se na njih ne odgovara uvijek iskreno, pomoću njih doznaje se što javnost radi i što misli te ostale njezine karakteristike. Dobiveni podatci koriste se i u istraživačke svrhe. Istraživanja postoje kako bi znanstvenici dokazali nešto, ali i da se poboljša stanje u društvu. Čak i ako se sazna nečiji identitet, on ne smije biti spomenut ili na bilo koji drugi način naglašen u rezultatima ankete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.