Josić za Narod.hr nakon presude policajcu koji je skrivio Pajičićevu smrt: ‘Sramotno što je dobio jednaku kaznu kao i branitelji za razbijanje plastičnih ploča!’

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Nedavnom pravomoćnom presudom suda u Vinkovcima policajac Saša Sabadoš, koji je 2013. razbio glavu vukovarskom branitelju Darku Pajičiću jer je skidao dvojezičnu ploču, a nakon čega je Pajičić preminuo, osuđen je zbog kaznenog djela protiv života i tijela i nanošenja teške tjelesne ozljede iz nehaja na šest mjeseci zatvora i godinu dana uvjetne kazne. Presuda je izrečena prošloga tjedna, 19. rujna.

Za komentar ove presude zamolili smo Tomislava Josića, predsjednika Savjeta za branitelje grada Vukovara i predsjednikom Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Tomislav Josić za Narod.hr: Gradonačelnik Penava ima moju punu podršku, patnje Vukovaraca politka ‘gura pod tepih’ već 27 godina

Smrt Darka Pajičića – koja je odgovornost Ostojića i Orepića glede ovog slučaja?

Hrvatska braniteljica i kćerka nestalog branitelja za Narod.hr o ćirilici u Vukovaru i smrti Darka Pajičića

Penava za Narod.hr: ‘Sin poginulog branitelja dobio je otkaz zbog razbijanja ćirilične ploče, a policajac koji je razbio glavu branitelju nije bio ni dana suspendiran’

“Žalosno i sramotno. Čovjek kojega je Sabadoš ozlijedio je uslijed tih ozlijeda nakon godinu dana umro, a Sabadoš je dobio je kaznu otprilike istu kao i svi oni koji su lupali plastične dvojezične ploče. Činjenica je da je kod nas puno toga što se tiče pravosuđa i DORH-a nije u redu. Neke stvari bi se trebale mijenjati, no nažalost politici to ne odgovara.” – kaže Josić.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi te još uvijek postoji mogućnost žalbe, kako okrivljenoga tako i DORH-a.

Josić ne vjeruje da će se Sabadoš žaliti na presudu jer mu je izrečena iznimno mala kazna.

“Mislim da manje od toga što je dobio ne može dobiti nikada. Ne vjerujem da će se žaliti na tu odluku, mislim da je on s takvom odlukom zadovoljan. Smatram da bi ga bilo koji drugi sud u bilo kojoj drugoj državi osudio puno strože.” – odgovorio je Josić.

Na pitanje je li moguće da se kazna u drugostupanjskom postupku povisi, odgovara:

“Ja ne vjerujem da će se DORH žaliti. Njima je bitno da su odradili ono što su morali. No, moramo pričekati da prođe rok i da vidimo hoće li se itko žaliti.”

Tko je Saša Sabadoš, policajac koji je skrivio smrt maloljetnog hrvatskog dragovoljca Darka Pajičića?

Podsjetimo, godine 2013., u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru dočekano je s velikim neodobravanjem javnosti. Isticalo se kako u Vukovar, zbog ratnih strahota provedenih tijekom agresije, ne bi trebalo postavljati natpise na srpskoj ćirilici.

Vukovarski branitelji osnovali su „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“ te se usprotivili takvoj odluci, ističući kako taj grad treba biti proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od zakona koji propisuju dvojezičnost.

U revoltu zbog takve odluke, mnogi su vukovarski branitelji sudjelovali u uništavanju dvojezičnih ploča, a jedan od njih bio je i Darko Pajičić, maloljetni hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i logoraš srpskih koncentracijskih logora.

Zbog razbijanja ćirilićnih ploča došlo je do sukoba branitelja i policije, a prema izjavama zgroženih očevidaca, policija je iznimno brutalno postupila prema braniteljima.

Najteže je prošao sam Darko Pajičić, koji je bio pretučen te je zadobio teške ozlijede glave. Njegova fotografija u bolničkom krevetu s jasno vidljivom deformacijom glave obišla je Hrvatsku. Darko Pajičić umro je od posljedica ranjavanja 21. studenog 2015.

Policijac Saša Sabadoš tijekom rata djelovao je na okupiranom području.

“Nevjerojatno je kada to isto pravosuđe, ti isti općinski sudovi, ta ista odvjetništva (koja sude i optužuju hrvatske branitelje zbog razbijanja ćirilićnih ploča), trebaju procesuirati Sašu Sabadoša, djelatnika MUP-a koji je bio na okupiranom području tijekom rata, koji je razbio glavu hrvatskom dragovoljcu te je on zbog toga nakon dvije godine preminuo, da je to isto pravosuđe dovelo stvar do toga da za dva mjeseca prijeti zastara u postupku. Sama činjenica da za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa nekoliko fraktura lubanje čovjek nije bio ni jedan dan suspendiran u službi govori dovoljno, mislim da ne moram više o tome govoriti” – rekao je nedavno, neposredno prije presude Sabadošu, u razgovoru za naš portal vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr