Penava za Narod.hr: ‘Sin poginulog branitelja dobio je otkaz zbog razbijanja ćirilične ploče, a policajac koji je razbio glavu branitelju nije bio ni dana suspendiran’

Foto: fah

U utorak, 17. rujna 2019. u prostorima HVIDR-e u Zagrebu održan je Okrugli stol pod nazivom: „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“ na kojemu je sudjelovao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Više o Okruglom stolu možete pročitati ovdje, a tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Narod.hr: Hrvatski su političari, povodom nedavne odluke Ustavnog suda, ponovno počeli govoriti o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar, što je bio i jedan od povoda za ovaj okrugli stol. Vi pak ustrajete u tome da se prvo treba osigurati poštivanje temeljnih ljudskih prava žrtvama velikosrpske agresije i osigurati procesuiranje zločina koji su nad njima počinjeni. Kakve su bile reakcije na taj Vaš stav?

Ivan Penava: Reakcije su svakave, ovisno o stranačkoj pripadnosti osobe, političkoj itd. Da, ja sam ukazao na to da stvari moraju ići svojim redom.
Ja sam prvi za to da se Ustav poštuje, međutim, kao što sam danas tijekom izlaganja i nabrajao pojedine članke (i njih svatko može uzeti i provjeriti što tamo piše): ova država nije osigurala temeljna prava i slobode hrvatskim građanima bez obzira na nacionalnost: mojim sugrađanima Vukovarcima, ali i svugdje na ratom pogođenim područjima, počevši od onih koji su bili, protivno našem Ustavu, lišavani slobode, zatvarani, a tu posebno mislim na zatočenike srpskih koncentracijskih logora kojih je, nažalost, samo Vukovaraca 6.000 prošlo kroz te logore. Nije osigurala pravo na dostojanstvo silovanim ženama, nije osigurala Ustavom zajamčeno pravo na slobodu i na život jer smo svjedoci da je mnogim Vukovarcima život nasilno oduzet.

Na koncu, jedna od visokorangiranih vrijednosti Ustava je pravo na brzu i pravičnu presudu. Svi smo svjedoci toga da 28 godina nisu procesuirani odgovorni za razaranja Vukovara, za ubijanje, za silovanje. Svi ćemo se složiti da tu nema ni brzine, a ni pravičnosti jer te presude nismo ugledali. Dakle, svatko onaj tko pomisli, kada je u pitanju Vukovar, koji pomisli na Ustav neka se sjeti tih stvari o kojima smo danas govorili.

Naravno da će tu uvijek biti osoba poput Ante Nobila, poput Puhovskog, poput svih onih kojima je bivša država zapravo bila domovina, koji ne mogu i ne vole Hrvatsku u nacionalnom smislu kao neovisnu državu i naravno da njima ona nikad neće biti ono što im je bila bivša država.

Narod.hr: Sva ta aktualna zbivanja podsjetila su nas na dramatične događaje iz 2013., kada se javnost oštro usprotivila postavljanju dvojezičnih ploča. U revoltu zbog takve odluke, mnogi su vukovarski branitelji sudjelovali u uništavanju dvojezičnih ploča te su se protiv njih zbog toga vodili sudski postupci. Nedavno su, prije otprilike mjesec dana osuđena četvorica branitelja, a sutra se očekuje i nastavak sudskog postupka Marijanu Živkoviću, vukovarskom branitelju i ocu dvojice poginulih vukovarskih branitelja. Koji je Vaš komentar na te presude i na sudske postupke koji se vode?

Ivan Penava: Vidite ovih dana koja se fama stvorila, zapravo histerija, kada je u pitanu pripadnik nacionalne manjine i kada ga netko krivo pogleda. Došli smo do apsurda. S druge strane, kad govorimo o Vukovaru, govorimo o prerezanim grkljanima, o silovanim ženama, i nitko ništa. Naravno da to rađa frustraciju među ljudima i naravno da svatko onaj tko o tome iole promišlja mora računati da ta stvar neće dobro završiti. Jednako tako, vezano uz prosvjede 2013., neviđena je strast, ažurnost i marljivost u pristupu hrvatskih institucija kad treba osuditi hrvatske branitelje zbog razbijanja ćiriličnih ploča.

Međutim, nevjerojatno je kada to isto pravosuđe, ti isti općinski sudovi, ta ista odvjetništva trebaju procesuirati Sašu Sabadoša, djelatnika MUP-a koji je bio na okupiranom području tijekom rata, koji je razbio glavu hrvatskom dragovoljcu (jer je uništio ćiriličnu ploču) te je on zbog toga nakon dvije godine preminuo, da je to isto pravosuđe dovelo stvar do toga da za dva mjeseca prijeti zastara u postupku. Sama činjenica da za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa nekoliko fraktura lubanje čovjek nije bio ni jedan dan suspendiran u službi govori dovoljno, mislim da ne moram više o tome govoriti. I onda samo treba spomenuti tadašnjeg ministra Ostojića koji je unaprijed, mimo suda, mimo unutarnjih kontrola, rekao da policajac nije kriv, tj. dao je svoj pravorijek i nikome za to nije odgovarao.

Smrt Darka Pajičića – koja je odgovornost Ostojića i Orepića glede ovog slučaja?

Tomislav Josić za Narod.hr: Gradonačelnik Penava ima moju punu podršku, patnje Vukovaraca politka ‘gura pod tepih’ već 27 godina

Vukovarski branitelj, koji je 2013. prosvjedovao protiv ćirilice, za Narod.hr: ‘U odluci Ustavnog suda nema nikakvog govora o dvojezičnim pločama’

A ako hoćete, još jedan apsurdan primjer, istovremeno Igor Gilja, dijete poginulog hrvatskog branitelja, koji je razbio u policijskoj službi dvojezičnu ploču je u neviđeno kratkom roku dobio otkaz u službi. I što na kraju možete zaključiti – dakle, kad Hrvat, dijete poginulog branitelja, razbije jednu ćiriličnu ploču, odmah dobije otkaz, kad policajac koji je bio na okupiranom području tijekom rata razbije glavu hrvatskom branitelju, ne da ne dobije otkaz nego ne bude ni na jedan dan suspendiran, ode u mirovinu i još mu sindikat plati troškove odvjetnika.

“Naša reakcija povodom obljetnice prosvjeda bit će potpuno jasna”

Narod.hr: Prije godinu dana u Vukovaru je održan prosvjed protiv nedjelovanja hrvatskih institucija na procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu. Tada ste najavili novi prosvjed za godinu dana ukoliko institucije ne počnu djelovati. Sami ste rekli tijekom Okruglog stola da u ovih godinu niste vidjeli da su se dogodili ikakvi pomaci od onoga što se tražilo u prosvjedu i da ste izgubili vjeru u hrvatske institucije. Na kraju predavanja bilo je postavljeno pitanje hoće li se i ove godine održati prosvjed, no Vi ste odgovorili da sumnjate u smisao ponovnog prosvjeda. Znači li to da prosvjeda neće biti?

Ivan Penava: Nismo još donijeli odluku, ali smo na tragu toga da ćemo napraviti nešto, samo ne u svojstvu prosvjeda jer ne vidimo smisla da radimo prosvjed drugi, a onda možda i treći i četvrti put. I zbog izlaganja ljudi koji su svjedočili, naravno da je to stres i za njih i za nas, i naravno da cijeli grad izlažemo jednoj posebnoj situaciji. Međutim, nije nam to problem, napravili bismo to i tisuću puta da znamo da će to dati rezultate, nama je u fokusu rezultat. A svjesni smo da je vrijeme pred nama vrlo turbulentno i da možemo doći do rezultata na drugi način. Međutim, možete biti sigurni da nećemo ostati gluhi i slijepi na sve ovo što se dogodilo, tj. što se nije dogodilo u ovih godinu dana i da će naša reakcija u povodu obljetnice prosvjeda biti potpuno jasna i neupitna, da ni na jedan trenutak nećemo napustiti tu problematiku i ljude zbog kojih smo sve skupa i organizirali. Nastavit ćemo djelovati u fokusu postizanja rezultata jer, kao što sam rekao, rezultat je tu jedini bitan i, kao što sam i prošle godine govorio, ovo su stvari koje su iznad politike, iznad stranačke stege i oko tih stvari nema kompromisa ni s kim.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr