Junaci Oluje i Knin – tko su ratnici koji su s tvrđave skinuli zastavu Srbije i podigli državnu zastavu Republike Hrvatske?

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1995. sa tvrđave u Kninu skinuta je zastava okupatorske Srbije, a visoko je podignuta državna zastava Republike Hrvatske kao znak pobjede u Domovinskom ratu.

 

Kada je slavna 7. gardijska brigada iz Varaždina ušla u Knin, prva zapovijed koju je izdao genral Ivan Korade bila je da se skine srpska zastava sa tvrđave u Kninu i podigne veliki hrvatski barjak. Na kninsku su se tvrđavu prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade: Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilač (Vodice), Eduard Baltić (Čakovec), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Beli Manastir), Miljenko Hajsok (Varaždinske Toplice). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić….

Nezaboravna fotografija na kojoj američki marinci postavljaju zastavu nakon pobjede u velikoj bitki Drugog svjetskog rata na otoku Iwo Jimi planetarno je poznata. Američka i svjetska javnost zna mnogo o tome, a autoru fotografije dodijeljena je i Pulitzerova nagrada. Naša, pak, javnost ne zna tko je postavio hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu u danima Oluje, a imena tih vojnika nisu nikad javno publicirana.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi uzdignuta je i postavljena 5. kolovoza 1995. godine u 10:15 sati. Podigli su je pripadnici 7. gardijske brigade Puma iz Varaždina, istoga dana kada je oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin. O grandioznosti operacije Oluja već je dosta napisano, no niti izdaleka sve. Ne znaju se imena vojnika koji su izvjesili hrvatsku zastavu, a ne zna se niti kako se zastava od dvadeset metara našla na kninskoj tvrđavi.

Tu slavnu hrvatsku pobjedničku zastavu, dolaskom na kninsku tvrđavu, poljubio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Fotografije i videozapisi dvadestmetarske hrvatske zastave na jarbolu kninske tvrđave, kao zaustavljena slika vremena u danima velike hrvatske pobjede, ostali su trajno urezani u sjećanjima svih hrvatskih branitelja i domoljuba.

Drugu dvadesetmetarsku zastavu na zidine tvrđave postavili su pripadnici 4. gardijske brigade u 12 sati.

 

Prekaljeni ratnici i osloboditelji Knina iz 4. i 7. gardijske brigade zajedno na tvrđavi u Kninu:

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr