Tomaševićeva udruga bila partner u projektu s FPZG-om, a Ured za projekte vodi suprug zastupnice Možemo

možemo petrović tomašević benčić
Foto: fah, disdem.org Fotomontaža: narod.hr

Institut za političku ekologiju (IPE), udruga Tomislava Tomaševića (Možemo) sudjelovala je 2018. godine u projektu vrijednom 1.102.150 kuna. Ta je udruga zajedno s Fakultetom Političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) bila partner, a nositelj projekta bila je udruga Zelena akcija na čijem čelu je u prošlosti također bio Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt naziva „Modeliranje društveno korisnog učenja za okoliš“ sufinancirali su Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a na FPGZ-u za odabir projekta nadležan je Voditelj Ureda za istraživanje i međunarodne projekte, Miroslav Petrović, suprug Sandre Benčić, saborske zastupnice Možemo koji je i sam bio na listi te stranke za dijasporu na paralamentarnim izborima.

Projekt između ostaloga među ciljevima navodi razvijanje modela “dobre prakse koji će omogućiti da se studenti u suradnji s OCD-ima i volonterima osposobe za rad na nizu poslova koji se odnose na oblikovanje i provedbu javnih politika” te adresira “problem nedovoljne povezanosti studijskih programa s dionicima javnih politika, odnosno s dionicima koji prate donošenje i provedbu politika zaštite okoliša i održivog razvoja”.

Udruga IPE ne spominje se kao partner u izvješću NZRCD-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, budući da su izvor financiranja za ovaj projekt Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, on se također spominje u izvješću Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (NZRCD) za 2018. godinu, no tamo se kao partner ne navodi Tomaševićeva udruga već samo Fakultet Političkih znanosti. Ipak, IPE se spominje kao partner u projektu UniActive koji nosi Erasmus Student Network Dubrovnik, a čija je vrijednost 503.234 kuna.

Isto tako, u financijskom izvješću udruge IPE za 2018. godinu navodi se kako je od “donacija iz proračuna (AOP 026 do 029)” uprihodila nula kuna, dok prihodi od institucija i tijela EU iznose 66.671 kuna.

>Kako se Tomašević predstavljao kao voditelj Instituta za političku ekologiju, zapravo udruge povezane s Možemo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Tomaševićeva udruga IPE, većinu je svojih prihoda ostvarila donacijama od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija. Kako smo pisali, udruga je između 2015. i 2019. godine uprihodila oko 12.195.529 kuna, od čega donacije od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija čine čak 89% odnosno 10.869.261 kuna.

Što je projekt “Neposlušna demokracija” u kojem sudjeluju Petrović i Dolenec iz Možemo?

Kada je riječ o Fakultetu Političkih znanosti (FPZG) i njihovim međunarodnim projektima, ističe se i četverogodišnji projekt u razdoblju od 2016. do 2021. godine vrijedan 4.200.000 kuna čiji je nositelj aktivnosti Danijela Dolenec, jedna od ključnih osnivačica platforme Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu “Neposlušna demokracija: komparativna analiza sporne politike u europskoj poluperiferiji” koji okuplja istraživače iz Hrvatske, Srbije, Španjolske i Portugala, a koji nastoji izraditi baze podataka o prosvjednom djelovanju u navedenim zemljama, kao i mapiranje društvenih pokreta i politika osporavanja u urbanom političkom prostoru Zagreba, Beograda, Madrida i Lisabona.

Zanimljivo je da za implementaciju projekta zadužen Fakultet Političkih znanosti, a da se na čelu istraživačkog ureda tog projekta nalazi već navedeni Miroslav Petrović, suprug Sandre Benčić te voditelj Ureda za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte FPZG-a.

Petrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.