Kakve kazne za pedofiliju predviđa novi zakon?

Foto: Thinkstock

Vlada je u četvrtak dala pozitivno mišljenje na prijedloge izmjena zakona koji je u saborsku proceduru poslao Klub HDZ-a (Irena Petrijevčanin Vuksanović, Branka Juričev-Martinčev i Ante Babić kao predstavnici Kluba), a kojim se planiraju pooštriti kazne za pedofiliju.

Radi se o izmjenama dva zakona:

1. Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima se postrožuju kazne za kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – pedofilije, te se određuje da to kazneno djelo ne zastarijeva.

“To su specifična kazenena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe, pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti”, naglasila je Petrijevčanin Vuksanović ranije.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Kaznenog zakona pogledajte ovdje:

2. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojim se podaci o pravomoćno osuđenim počiniteljima pedofilije ne brišu te da se čuvaju trajno u kaznenoj evidenciji.

Možete ga pogledati ovdje:

Podsjetimo, u  registru pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa nalazi se 1417 pravomoćno osuđenih osoba zbog seksualnih delikata na štetu djece, a među njima je dvadesetak žena. No, koliko je pedofila izbrisano iz registra jer je za njih nastupila rehabilitacija, u Ministarstvu pravosuđa ne vode statistiku o tome jer se podaci o osuđenim pedofilima koji su odslužili kaznu nakon isteka rehabilitacijskog roka brišu!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr