Kakve su veze pravobraniteljice Višnje Ljubičić koja dijeli lekcije o ‘transrodnosti’ i Noe Kraljevića iz afere Zambija?

Noah Kraljević Višnja Ljubičić
Foto: Facebook / Fierce Women

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja zbog “transrodnih osoba” vrši pritisak na Narod.hr i izlazi iz svoje nadležnosti, povezana je s jednim od sudionika afere Zambija, “transrodnim” aktivistom i vijećnikom stranke Možemo – Noom Kraljevićem, što je vidljivo iz fotografija objavljenih na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dva mjeseca osmero Hrvata nalazi se u pritvoru u Zambiji gdje su optuženi za trgovinu djecom tijekom pokušaja posvajanja djece iz DR Kongo. Među njima je transrodni/homoseksualni par Kraljević, odnosno Noah Kraljević, rođen kao Dalija Pintarić koji je vijećnik stranke Možemo, čiji je čelnik gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pod izlikom svoje funkcije, stala je u obranu “transrodnih” osoba. Zanimljivo je pritom da Ljubičić poznaje jednog od protagonista afere Zambija Nou Kraljevića, rođenog kao Dalija Pintarić, koji je vijećnik stranke Možemo, što je vidljivo iz fotografija objavljenih na Facebooku. Ljubičić upravo zbog “transrodnih” osoba vrši pritisak na Narod.hr i izlazi iz svoje nadležnosti.

>Primjer Ivone i Noah Kraljević i njihovih prijateljica: Kako transrodni/homoseksualni parovi ‘posvajaju’ djecu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je pritom da Ljubičić poznaje Kraljevića, što je vidljivo iz fotografija objavljenih na Facebooku, ali i iz činjenice da su prijatelji na toj društvenoj mreži.

I dok je Tomašević pokušao ignorirati temu teškog kazneno dijela za koje je osumnjičena vijećnica njegove stranke pod izlikom da ju ne poznaje (iako su iz istog mjesnog odbora, te je Tomašević intimno komunicirao s njom preko Facebooka), pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pod izlikom svoje funkcije staje u obranu “transrodnih”.

>Primjer Ivone i Noah Kraljević i njihovih prijateljica: Kako transrodni/homoseksualni parovi ‘posvajaju’ djecu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknula udruga U ime obitelji (UiO), pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira svoje nadležnosti. Pravobraniteljica je poslala dopis i preporuke portalu Narod.hr, kojem je U ime obitelji izdavač, a kojima se vrši pritisak da portal ne bi istraživao temu “transrodnosti” i objavljivao i dalje članke na tu temu.

Ljubičić promovirala igru koja “slavi žene” s osobom koja je “promijenila” ženski u muški spol

Kako smo već pisali, Kraljević je godinama prisutna na aktivističkoj sceni kroz udrugu K-zona, koja stoji iza radikalnog feminističkog portala Vox Feminae. Udruga K-zona specijalizirala se za feministički aktivizam obuhvativši sinergijom portal, festival, usluge izrade web-stranica, videa, dizajna i PR aktivnosti, a njezine dvije najpoznatije produžene ruke su portal Vox Feminae i tvrtka Fierce Women.

Putem tvrtke Fierce Women (Strašne žene) udruga K-zona izdala je istoimenu društvenu igru kojom se navodno promoviraju žene koje su značajno doprinijele društvu. Istovremeno ta tvrtka je “društveno poduzeće za razvoj proizvoda koji promiču rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost”. Društvenu igru koja “promovira žene” promovirala je upravo pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i to zajedno s osobom ženskog spola koja je isti odbacila te napravila tzv. “tranziciju” u “muški spol”, a sve je objavljeno sa “srčekima”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Facebook / Noah Kraljević

Ljubičić je također putem društvenih mreža “lajkala” objavu para Kraljević povodom njihova vjenčanja. Noah i Ivana Kraljević su, podsjetimo, sklopili vjerski brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi krajem 2019. godine.

Višnja Ljubičić je svoj prvi mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odradila između 2011. i 2019., da bi ju na tu poziciju reizabrala Plenkovićeva saborska većina.

Milanovićevo rasvjetljavanje Ljubičić

Ljubičić je 2021. godine pristrano stala na stranu feminističke udruge B.a.b.e. koja se našla u verbalnom sukobu s predsjednikom Milanovićevom koji je povodom toga poručio:

“Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno da budem jasniji, preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetim, riječ je o povjerenici Hrvatskog sabora, koja niti riječju, niti mimikom nije reagirala prije nekoliko mjeseci, kada je jedna saborska zastupnica, u slobodno vrijeme odvjetnica Janafa, koja je posao nažicala izravnom pogodbom, ljude (ministre hrvatske Vlade, žene u osmom i devetom desetljeću života) koji su navodno navraćali u neki društveni klub, prigodno nazvala ‘prostitutkama i kriminalcima’. Ovo divljaštvo nije bilo dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije. Pitanje: kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog ‘Equineta’? Zna li što je to?”, napisao je Milanović.

U ime obitelji kritički prema radu Ljubičić

Kad je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podnijela Izvješće o radu za 2019. ispostavilo se da u njemu zanemaruje određene teme, kojima bi trebala biti posvećena.

>HND i Višnja Ljubičić pokušavaju ušutkati raspravu o bivšoj prostitutki koja radi s djecom u sustavu socijalne skrbi

>Selak Raspudić: ‘Ljubičić revoltirana što se od nje očekuje transparentni financijski izvještaj’

>Šamaranje u privilegiranoj kasti se nastavlja: Milanović rasvjetljava pravobraniteljicu Ljubičić

Udruga U ime obitelji je u analizi njezinog Izvješća istaknula: “Jedan od glavnih uzroka diskriminacije žena u RH je nepoštivanje radnih prava trudnica i mladih majki – od otežanog zapošljavanja žena koje planiraju imati djecu do nemogućnosti korištenja bolovanja za malu djecu ili vraćanja na manje odgovorno i niže plaćeno radno mjesto nakon rodiljnog dopusta. No, pravobraniteljica se odabrala baviti i nametati ideološke teme poput redefinicije braka, udomljavanja i posvajanja djece za homoseksualne parove, promocijom pobačaja i progonom neistomišljenika.

Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala na novih osam godina mandata (2019-2027), zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračun od oko milijun eura više predstavlja lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema, o čemu svjedoči i njezino najnovije Izvješće o radu u 2019.”

“Njezin je pristup više činovnički, a premalo proaktivan. Izvješće o radu svjedoči da je učinila minimum koji od nje traži Zakon o ravnopravnosti spolova – izdavanjem preporuka, upozorenja i prijedloga, što je sve nedovoljno da se suzbije diskriminacija i pronađu trajna i učinkovita rješenja koja će štititi žene kao trudnice i majke od diskriminacije”, navodi se u analizi udruge UiO.

Uz tadašnje aktiviste Benčić i Bosanac podržala Istanbulsku konvenciju

Višnja Ljubičić u svojem izvješću za 2017., pozvala je na ratifikaciju kontroverzne Istanbulske konvencije, zahvaljujući kojoj je rodna ideologija ušla u Hrvatsku.

“Iznimno je važno ratificirati konvenciju jer je svi pokazatelji govore kako je za tretiranje obiteljskog nasilja nužna prevencija, sankcioniranje i davanje jasne poruke da je to društveno neprihvatljivo ponašanje”, tvrdila je Ljubičić u medijskim istupima.

Ona je isto tako godinu dana poslije, iako je bila osoba koja obnaša javnu funkciju pravobraniteljice, na Cvjetnom trgu sudjelovala na prosvjedu podrške uvođenja Istanbulske konvencije, odnosno došla je podržati nekoliko prosvjednica koje su se objavile obučene kao “sluškinje” iz romana Margaret Atwood. Tada je pod krinkom zaštite žena od obiteljskog i rodnog nasilja i uz svesrdnu podršku lijevih nevladinih organizacija Sandre Benčić i Gordana Bosanca koji su danas saborski zastupnici Možemo, HDZ predvođen današnjim premijerom Andrejem Plenkovićem ratificirao dokument s kojim je na mala vrata uvedena (trans)rodna ideologija u obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Samo tri mjeseca poslije “sluškinje” koje su podržali Ljubičić, Benčić i Bosanac, da se od ratifikacije IK nije smanjio broj slučajeva nasilja nad ženama jer se ona navodno ne provodi dobro, odnosno nije u cijelosti ratificirana. Tadašnji povod za kritike na račun Vlade unatoč ratifikaciji IK bilo je ubojstvo tri žene u tri mjeseca. U subotu 11. veljače 2023., pet godina poslije, na istom Cvjetnom trgu nekolicina se prosvjednika okupila da bi “pružilo podršku” ženama žrtvama nasilja. Povod je bio 13 žena ubijenih u 2022. godini. Među prosvjednicima je ponovno bila pravobraniteljica Višnja Ljubičić te na njemu ni jednom nije spomenula (ne)uspjeh Istanbulske konvencije.

Udruga u ime obitelji 2016. predložila odbacivanje Izvješća o radu pravobraniteljice

Udruga U ime obitelji 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. O razlozima čitajte u članku ovdje:

> U ime obitelji: Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2015. trebalo bi odbaciti – evo zašto!

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zabranila bi pravo na iznošenje svog stava o pobačaju

Godine 2015. zlorabila je Ljubičić svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijative “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje. Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tom je ovo zanimljivo ograničenje predložila za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj!

U izvješću o radu za 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić proziva udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Pozvala je Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravlja da “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena”.

Ljubičić poduprla sporni modul zdravstvenog odgoja

Poduprla je pravobraniteljica Ljubičić i sporni četvrti modul (spolno-rodna ravnopravnost) zdravstvenog odgoja tvrdeći da je kvalitetan i značajan te da “nijedan dio Kurikula zdravstvenog odgoja po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti nije u suprotnosti s ustavno-pravnim poretkom RH”, a nekoliko mjeseci poslije Ustavni sud ukinuo je cijeli Kurikul zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači 2013., jer se “ustavnopravno sporne točke” odnose na cijeli dokument.

Protivnica referenduma o braku

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući Milanovićevu Kukuriku vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Uđe li brak muškarca i žene u Ustav, bit će to diskriminacija”, tvrdila je 2013. Višnja Ljubičić, zaključujući da je “referendumsko pitanje protuustavno jer dovodi u nepovoljan položaj izvanbračne i istospolne zajednice”.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.