UiO: Pravobraniteljica Ljubičić zbog ‘transrodnih’ osoba vrši pritisak na Narod.hr i izlazi iz svoje nadležnosti

narod.hr
Foto: fah, montaža Narod.hr

Udruga U ime obitelji (UiO) upozorila je kako pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira svoje nadležnosti. Pravobraniteljica je poslala dopis i preporuke portalu Narod.hr, kojem je U ime obitelji izdavač, a kojima se vrši pritisak kako portal ne bi istraživao temu “transrodnosti” i objavljivao i dalje članke na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu Pravobraniteljice od 7. prosinca 2022. godine riječ je o pritužbama na “diskriminaciju temeljem rodnog identiteta” u tekstovima objavljenim na portalu, kojima se navodno “transrodna populacija” dovodi u nepovoljan položaj. Iako sama Pravobraniteljica priznaje kako nije utvrđena diskriminacija na temelju “rodnog identiteta”, daje preporuke koje nemaju nikakve veze s novinarstvom niti njezinim ovlastima.

> Je li to moguće!? Liberalni New York Times piše o štetnim posljedicama blokatora puberteta i uzimanja hormona drugog spola

> RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

U odgovoru na dopis Pravobraniteljice, koji potpisuje član Upravnog odbora U ime obitelji odvjetnik Karlo Novosel, upozorava se na prekoračenje u korištenju zakonom propisanih ovlasti. Odvjetnik Novosel ističe kako Pravobraniteljica vrši pritisak na Narod.hr, izlazi iz svoje jurisdikcije i upušta se u svjetonazorske i znanstvene procjene, što joj ne spada u opis poslova i za što nema mandat, umjesto da se bavi zaštitom prava i interesa onih građana koji su joj dani na povjerenje i skrb. Pravobraniteljica također koristi sintagmu “svjetonazor”, kojoj nema mjesta ni u novinarskoj, ni u pravnoj ni u medicinskoj znanosti.

Ovlasti pravobraniteljice


Ovlasti Pravobraniteljice propisane su Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17) kojim je propisano, a člankom 1., da se istime utvrđuju „…opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola…“.

“S obzirom na to da spol i rod ne predstavljaju istovjetnu znanstvenu kategoriju potpuno je izvjesno da poduzimanjem radnji izvan Vaše jurisdikcije i djelokruga zakidate od zaštite upravo onu kategoriju građana koje ste dužni štititi u okviru svojih javnih ovlasti“, navodi odvjetnik Novosel u odgovoru Pravobraniteljici, u kojem donosi niz primjera iz kojih je razvidno ranije navedeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Noah Kraljević preko svoje udruge sudjelovala u izradi Pravilnika za utvrđivanje uvjeta za promjenu spola


Pravobraniteljica zadire u znanost iako to nije njezino područje

 

Pravobraniteljica se u svom dopisu upušta i u znanstvene analize i iznosi zaključke bez iznošenja temeljnih znanstvenih pretpostavki i činjenica, iako u tome nije stručna i iako ta pitanja nisu vezana za ravnopravnost spolova i diskriminaciju prema spolnoj pripadnosti.

UiO na ovo odgovara zaključcima iz recentnih stručnih radova i preporukama stručnjaka o “transrodnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Posvajanje djece od strane transrodnih osoba u kontekstu afere Zambija: Krije li ovaj Pravilnik o posvajanju – ključni podatak?


Pokušaj utjecaja na slobodu medija

 

Kako djelovanje pravobraniteljice Ljubičić, pa i preporuka, može obuhvatiti isključivo tekstove portala Narod.hr, u kojima bi se u neravnopravan položaj stavljali stručnjaci osobe muškog/ženskog  spola bilo koje znanosti u odnosu na osobe ženskog/muškog spola bilo koje znanosti, jasno je kako dopisom iz prosinca ne samo da koristi pravo koje joj kao pravobraniteljici za ravnopravnost spolova ne pripada, već neodređeno, paušalno, netransparentno i neinkluzivno pokušava utjecati na pravo slobode govora i slobode medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Pozivamo Vas da se suzdržite od (svjetonazorskog) pokušaja utjecaja na neovisnost novinarstva te slobodu govora i medija, a koje ste temeljne ustavne vrednote, i to osobito kao državna institucija, dužni poštivati”, zaključuje odvjetnik Novosel u odgovoru pravobraniteljici Ljubičić.

Odgovor udruge U ime obitelji možete pročitati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dopis pravobraniteljice Ljubičić u cijelosti možete pročitati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.