Noah Kraljević preko svoje udruge sudjelovala u izradi Pravilnika za utvrđivanje uvjeta za promjenu spola

noah kraljević
Foto: Snimka zaslona

Jedna od protagonistica “afere Zambija”, a o čemu masmediji malo izvještavaju ili uopće ne izvještavaju članica je tzv. “progresivno lijeve” stranke Možemo: Noah Kraljević, vijećnica mjesnog odbora u Zagrebu. Ona je sa svojom partnericom posvojila dijete iz DR Konga u Zambiji zbog čega se našla među četiri para koja su privedena, zbog sumnje u neispravne dokumente. Jake naznake da je došlo do izigravanja procesa pri posvajanju ukazuje i činjenica da je Noah Kraljević došla do dozvole za posvajanje, iako je riječ o transrodnoj osobi, odnosno osobi ženskog spola kojoj je zakonski na identifikacijskim dokumentima naveden muški spol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Vrhovni sud tražio izvješće od sudova koji su odobrili posvojenje djece iz Konga
> Afera Zambija: Koje su ključne informacije koje do sada znamo?

Udruga K-zona + portal Vox Feminae + tvrtka Fierce Woman

Međutim, kako smo već pisali, ni prema hrvatskim ni prema zakonima DR Konga, transrodna osoba ne može posvojiti dijete. No, tko je Noah Kraljević, koja se nekada zvala Noah Pintarić, a rođena je kao Dalija Pintarić? Kao i veliki dio istaknutih članova Možemo, ona je godinama prisutna na aktivističkoj sceni kroz nekoliko nevladinih udruga od kojih se uz udrugu kolekTIRV (nekad Trans Aid) ističe udruga K-zona, koja stoji iza radikalnog feminističkog portala Vox Feminae.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Udruga K-zona specijalizirala se za feministički aktivizam obuhvativši sinergijom portal, festival, usluge izrade web-stranica, videa, dizajna i PR aktivnosti, a njezine dvije najpoznatije produžene ruke su portal Vox Feminae i tvrtka Fierce Woman.

U dokumentarnom filmu “Još jednom” snimila svoju “tranziciju”

Noah Kraljević (dok je još bila Dalija Pintarić) radila je spotove za bendove Lollobrigidu (Moj dečko je gay), Let 3, Afion, Detour, Kopito i druge, a kao Noah Pintarić je putem udruge K-zona sudjelovala u snimanju nekoliko dokumentarnih filmova, bilo kao glumica, bilo kao montažerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2009. Dalija Pintarić bila je redateljica kratkog dokumentarnog filma “Bože čuvaj Le zbor” o lezbijskofeminističkom zboru “Le zbor”, u kojemu se između ostaloga postavlja pitanje je li Hrvatska uistinu “tako lijepa, a tako blizu”.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Godine 2014. izašao je dokumentarni film “Još jednom”, u kojem je glumila, režirala i pisala scenarij Noah Pintarić. “Film prati živote pet prijatelja: četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, u razdoblju od pet godina, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad. Film je nastao iz potrebe autorskog tima i sudionika filma da sagledaju intimne procese kroz koje prolaze, kako bi dobili odgovore na pitanja o razlozima i načinima na koje nas ljubav obuzima”, navodi se u sinopsisu.

Snimanje tog dokumentarnog filma trajalo je sedam godina te u njemu Noah prikazuje svoju operaciju odstranjivanja dojki, odnosno tzv. “tranziciju iz ženskog u muški spol”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pintarić radila na dokumentarcu koji upozorava na trgovinu ljudima i ilegalno posvajanje

Godine 2015. Pintarić je također sudjelovala u snimanju kratkog fila “I tebe se tiče” u sklopu projekta “Mladi protiv trgovanja ljudima”, a koji su financirali Vladin Ured za ljudska prava i Centar za seksualna prava. U njemu se između ostaloga ističe da “Žrtve trgovanja ljudima se iskorištavaju u svrhu seksualnog iskorištavanja, prostituciju, prisilan rad, prosjačenje, prodaju ljudskih organa i ilegalno usvajanje”, pa se postavlja pitanje kako je osoba koja je očito godinama upućena u problematiku i opasnosti posvajanja iz siromašnih afričkih država postala predmetom sumnje u trgovinu ljudima.”

Projekt snimanja ovog filma vodila je Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snimka zaslona

Dokumentarni film “Ja bi da to imam doma”

Konačno, 2020. Noah sudjeluje u režiranju dokumentarnog filma “Ja bi da to imam doma”, a koji je financirao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“U filmu se okupljaju pripadnice i pripadnici cijelog spektra LGBTI zajednice koji su doživjeli vršnjačko nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, fizičke napade na javnim mjestima, kao i osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid”, navodi se u sinopsisu.

Pintarić 2013.: Potrebno je promovirati samoodređenje spola i roda kao temeljno ljudsko pravo

Pintarić je inače 2013. godine povodom razgovora za Libelu o osnivanju udruge Trans Aid Hrvatska, kazala da postoji potreba za udrugom koja promovira pravo na samoodređenje spola i roda kao temeljno ljudsko pravo.

Udruga Noe Pintarić sudjelovala u izradi novog Pravilnika za promjenu spola

Također se može primijetiti da je u intervjuu iz 2012. kazala da “od svoje bliže okoline imam samo podršku i razumijevanje”, dok je 2013. godine kazala “s 18 godina sam se outao roditeljima kao lezbijka i naišao na potpuno neprihvaćanje mog seksualnog identiteta s njihove strane. Nakon toga je uslijedilo i neprihvaćanje moje šire okoline”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i da Pintarić otkriva kako je upravo njezina transaktivistička udruga bila angažirana i na izradi novog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu koji je kao podzakonski akt vezan za Zakon o državnim maticama. “Uskoro nas očekuju i sastanci pri Ministarstvu zdravlja gdje će Trans Aid imati priliku iznijeti mišljenje o sadržaju i formi novog Pravilnika”, najavila je tada.

Uz aktivnosti u udrugama K-zona i kolekTIRV, Noah Kraljević je jedna od članica Glavnog odbora Sindikalnog kolektiva udruženih prekarnih radnica i aktivista (SKUPA). Taj je sindikat u travnju 2022. postao punopravni član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.