Kalinić za Narod.hr otkrio što je trebalo učiniti kako bi se spriječila tako velika šteta na Trešnjevci

Pavle Kalinić
Foto: snimka zaslona

Na zagrebačkoj Trešnjevci sinoć je došlo do poplave zbog puknuća vodovodne cijevi. Poplavljene su Selska, Grobnička i okolne ulice. Na mjestu gdje je pukla cijev sada je golemi krater jer je voda potrgala beton i izlijevala se niz ulicu.Voda je poplavila ulice, ulazila u stanove, podrume i garaže zbog čega su na teren izašle sve službe, a vatrogasci ispumpavaju vodu iz podruma i stanova. Štete su velike.

Izjavu za Narod.hr dao je Pavle Kalinić, pročelnik nekadašnjeg Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba kojeg je nedavno ukinula novoizabrana lijeva vlast u Zagrebu. Dugogodišnji pročelnik bivšeg ureda za krizne situacije komentirao je što je trebalo učiniti da nastane manja šteta prilikom pucanja cijevi i poplave na zagrebačkom kvartu Trešnjevka.

> Kalinić potvrdio: “Dao sam otkaz”

> Tomašević objavio imena novih članova ZG Holdinga izabrana i zamjena za Kalinića
> Kalinić: Bandić je pomagao ljudima, a s novom vlašću ne želim surađivati
Narod.hr: Možete li prokomentirati situaciju s puknućem cijevi na Trešnjevci?

Pavle Kalinić: To će sve riješiti sa ili bez ureda, međutim ured koji sam donedavno vodio je nužan za ovakve situacije i takav ured je to trebao koordinirati. Ured bi u slučaju puknuća cijevi preuzeo koordinaciju vodovodnu odvodnje koja je trebala odmah zaustaviti curenje vode. S druge strane trebalo je pozvati vatrogasce da odmah počnu s ispumpavanjem poplavljenih podrumskih prostorija i svega što je poplavljeno, to je do nekih 10 ili 15 cm visine vode što oni mogu ispumpati jer ne postoji takav stroj koji bi mogao pokupiti vodu niže od toga.

Trebalo je zvati Ured za upravljanje hitnim situacijama koji to sve koordinira da se izvade isušivači da se što prije isuše prostori koji su poplavljeni. Dio isušivača ima ured a nešto isušivača ima zagrebački crveni križ kojeg vodi gospodin Penava. Zatim je preko tog ureda trebalo iskordinirati treba li nekome privremeni smještaj ili ne u suradnji s gospođom Romanom Kalić koja nadam se da još uvijek vodi ured za socijalu jer ne znam točno je li smijenjena ili nije.

Uvijek sam govorio da takav ured treba, taj ured će uvijek trebati, ali ne samo u Zagrebu, nego i u Rijeci i Splitu i Osijeku. To je minimum što Hrvatska treba imati jer vidimo da ovo na državnoj razini što se tiče civilne zaštite, bez obzira na to kako se to zvalo, DUSZ ili drugačije, to jednostavno nikada nije zaživjelo.

Narod.hr: Dok ste vodili ured jeste li pokušali napraviti takvo što?

Pavle Kalinić: Mi smo gurali sa svih strana da se takvo što napravi, međutim dosta velik otpor je bio prisutan, pogotovo kad se radila ta nesretna civilna zaštita, to su vam svi vidjeli kao zaostatak nekog socijalizma neke bivše Jugoslavije, međutim realnost je da je to potrebno. Isto kao što je u Hrvatskoj potrebno da se uvede obavezni vojni rok jer je to jednostavno neophodno. I to ne samo da bi muškarci gubili vrijeme, nego i za žene, da nauče kako mogu najbolje pomoći sebi, svojoj obitelji i svojim susjedima. To je minimum minimuma što bi trebalo napraviti. Jednog dana ako Hrvatska dođe do malo razuma mislim da će to biti uvedeno. S ovom vlašću, bilo gradskom bilo državnom ne očekujem nikakve pozitivne promjene.

Narod.hr: Mislite li da je do pucanja cijevi došlo zbog neodržavanja i nedotrajalosti?

Pavle Kalinić: Normalno je da dođe do pucanja cijevi, međutim tu se odmah treba reagirati. Trebalo je odmah zatvoriti taj glavni ventil da se zaustavi voda, da odmah dođe vodovod odvodnja da sa svojom operativom krenu u ispumpavanje. Tu su i vatrogasci koji trebaju pomoći u ispumpavanju, imamo profesionalne vatrogasce iz Savske ulice, ukupno postoji 5 profesionalnih postrojbi plus dobrovoljna vatrogasna društva kojih je bilo 57 ustrojeno. Kako to sada funkcionira ne znam, funkcioniralo je puno bolje nego što je funcioniralo prije 10 godina, kako će funkcionirati uskoro ne znam, ali bez ulaganja to će se sve urušiti.

Narod.hr: Je li do poplave došlo zbog dotrajalih cijevi?

Pavle Kalinić: Ne bih mogao reći je li to zbog dotrajalih cijevi ili ne, činjenica je da vam se to uvijek može dogoditi, nemojte zaboraviti da je bio potres, da su bila tri jača udara u Zagrebu i normalno da je to dovelo do određenih oštećenja. Nije odmah procurila nego se to dogodilo nakon nekog vremena, ali da i nije bilo potresa imate dotrajalost materijala prema tome to nije ništa čudno da se dogodi. Samo treba reagirati na pravi način, a treba imati u planu zamjenu tih cijevi pogotovo ako se zna koliko su te cijevi stare i koji su materijali od kojih su cijevi napravljene, a koji inače imaju svoj vijek trajanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr