Kaos oko COVID-potvrda na zagrebačkim fakultetima: Neki ih traže za sve, FHS ih ne uvodi za studente i poručuje im da ustraju

Foto: fah

Odluka Stožera civilne zaštite o obaveznim COVID potvrdama izazvala je kaotičnu situaciju na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu od kojih će mnogi, iako to Stožer nije propisao (studenti su izuzeti od mjera), tražiti COVID potvrde i od studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvaja se Fakultet hrvatskih studija koji, pozivajući se na Ustav, najavljuje da neće tražiti COVID potvrde od studenata, dok su se zaposlenici obavezni dva puta tjedno testirati ili predočiti dokaz da su izuzeti od te obveze.

​Fuchs: COVID potvrde u školama i obrazovnim institucijama od utorka

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da će uvođenje COVID potvrda u školama i obrazovnim institucijama početi u utorak, 16. studenoga.

“Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacijske pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak i mislim da će to tako biti i sutra objavljeno na Stožeru civilne zaštite RH”, rekao je Fuchs novinarima u Ministarstvu znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako će sve javne službe – sve škole, visokoškolske ustanove i instituti, trebati provjeravati svoje zaposlenike imaju li COVID potvrde, imaju li potvrde o testiranju na COVID ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje.

Fuchs je istaknuo i da će biti osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje jer svima koji to moraju obaviti moraju osigurati da ih što jednostavnije, lakše i bliže mogu provesti. Naveo je i da će se predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada za zaposlenike provjeravati dva puta tjedno.

Naglasio je i da će ravnatelji škola ‘posložiti’ samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja COVID potvrda i testiranja zaposlenika. Također, kontrolu će obavljati same institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakultet Hrvatskih studija pozivajući se na Ustav kaže da neće tražiti COVID potvrde od studenata

“S obzirom na to da je očita namjera Odluke poticanje pučanstva na cijepljenje, Dekanski kolegij podsjeća kako Ustav Republike Hrvatske određuje: „Nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima“ (čl. 23.). Sagledana u kontekstu znanstvenih dvojbi o učinkovitosti cjepiva kao i činjenice da zarazu prenose i cijepljene i necijepljene osobe ta ustavna odredba ima posebnu težinu.” – ističe Fakultet Hrvatskih studija objavljujući kako neće tražiti COVID potvrde od svojih studenata, a studenti su odluku pozdravili.

Priopćenje Fakulteta Hrvatskih studija studentima u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani i dragi studentice i studenti,
Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 12. studenoga 2021. Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznoga testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (Narodne novine, br. 121/21). Odluka je objavljena 12. studenoga 2021. i stupa na snagu u utorak 16. studenoga 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka se ne primjenjuje na studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija i na pratnju studenata s invalidnošću (točka IX. redak 6.). Sukladno točki IX. retku 2. te odluke, Dekanski kolegij na 55. sjednici održanoj 13. studenoga 2021. odlučio je da se od studenata Fakulteta hrvatskih studija ne će zahtijevati predočenje dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na bolest COVID-19. Naime, od proglašenja epidemije u Hrvatskoj, prije više od dvadeset mjeseci (11. ožujka 2020.), incidencija zaraze među članovima fakultetske zajednice Hrvatskih studija zbog uzorne discipline i primjene protuepidemijskih mjera konstantno i bitno je niža nego u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Kolegij je k tomu ocijenio da bi podvrgavanje 1443 studenta Fakulteta hrvatskih studija tomu režimu radi ulaska u šest zgrada i 21 predavaonicu Fakulteta u kojima se održava nastava vremenski, fizički i kadrovski bilo neprovedivo i nesvrhovito.

Budući da se cijepljeni osjećaju zaštićenije i opuštenije, a cijepljenje postojećim cjepivima na žalost dokazano ne stvara trajnu otpornost na zarazu i ne sprječava prenošenje virusa SARS-CoV-2, čekanje u redovima na predočenje digitalne potvrde o cijepljenju moglo bi biti upravo izvor zaraze.
Konačno, pohađanje nastave studentova je obveza, a država tom odlukom nije zajamčila naknaditi troškove testiranja za potrebe ulaska na nastavu, pa bi nametanje obveze testiranja studentima znatno ugrozilo studentski standard i financijsku održivost.

S obzirom na to da je očita namjera Odluke poticanje pučanstva na cijepljenje, Dekanski kolegij podsjeća kako Ustav Republike Hrvatske određuje: „Nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima“ (čl. 23.). Sagledana u kontekstu znanstvenih dvojbi o učinkovitosti cjepiva kao i činjenice da zarazu prenose i cijepljene i necijepljene osobe ta ustavna odredba ima posebnu težinu.

Zaposlenici Fakulteta obvezni su se dva puta tjedno testirati ili predočiti dokaz da su izuzeti od te obveze.
Na Fakultetu se svakodnevno prati epidemiološko stanje. Najbolja je vijest da zbog savjesnosti članova fakultetske zajednice na našem visokom učilištu nije utvrđen ni jedan prijenos zaraze. Želimo očuvati taj dobar glas sigurnoga mjesta za studiranje. Djelatnici Fakulteta u stalnom su kontaktu s Uredom za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta u Zagrebu. Dekanski kolegij ponovo je odao priznanje studentima i nastavnicima koji provode točke 4.–8. Naputka Fakultetskoga vijeća od 6. rujna 2021.
Još jednom želim zahvaliti studentima, nastavnom i administrativnom osoblju na dosad iskazanom odgovornom ponašanju.
Ustrajmo!
Najbolje što možemo činiti jest: imati otvorene prozore na početku svakoga sata, držati razmak i ne malaksati vedrinom”, zaključuje u priopćenju dekan Ivo Džinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo koji zagrebački fakulteti traže COVID potvrde i od studenata

Krovno predstavničko tijelo 67 tisuća zagrebačkih studenata, Studentski zbor, izričito je protiv obveze COVID-potvrda za studente.

– Naravno da smo za izuzeće studenata. Naše kolegice i kolege imaju pravo birati žele li se cijepiti ili ne. Znamo da su mišljenja podijeljena, no ne možemo dopustiti da u ovoj situaciji netko nema pristup obrazovanju. Ne želimo da dolazi do problema i prosvjeda, dok god ovu priču možemo riješiti razgovorom, kaže Jutarnjem predsjednik Studentskog zbora Ivan Pavao Boras, koji okvirno procjenjuje da je između cijepljeno ili je COVID-preboljelo oko 40 posto studenata.

Po njegovim informacijama, potvrde od studenata tražit će Stomatološki fakultet, Medicinski, Veterinarski, odnosno Edukacijsko-rehabilitacijski za potrebe praktične nastave, a slično su, kaže, spominjali i na Kineziološkom fakultetu i Filozofskom. Na studentskim grupama postoje inicijative i o mogućim studentskim okupljanjima u ponedjeljak. Spominje se paljenje svijeća pred zgradama Veterinarskog i Filozofskog.

Filozofski fakultet uvest će obvezne COVID potvrde i za studente

Studenti Fillozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobili su obavijest da će se nastava od 15. do 26. studenog odvijati isključivo online, a s kontaktnom nastavom nastavljaju 29. studenog.

S Filozofskog su najavili i kontrole – pri ulasku u zgradu fakulteta od 15. studenog svi moraju imati COVID potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenju i/ili pravovaljani negativni test (antigenski ili PCR, ne kućni test), a studenti i iksicu.

Navode kako će fakultet zaposlenicima refundirati troškove testiranja obavljenih zaključno s 28. studenog.

O.d. dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković potvrdio je kako uprava još nije donijela konačnu odluku o obvezi za studente. Naime, prije no što je Stožer u petak donio mjeru, po kojoj se studenti izuzimaju, na Filozofskom su donijeli odluku da će svi trebati pokazivati potvrde, uključujući studente. Odluka je sada na razmatranju. Podsjetimo, taj je fakultet donio odluku o prelasku na dvotjednu online nastavu od ponedjeljka zbog, kako je objasnio Jurković, nemogućnosti da se fakultet sa 7000 studenata i 750 djelatnika organizira preko noći.

– Budući da smo sljedeća dva tjedna na online nastavi, imamo dovoljno vremena organizirati se i vidjeti koje su najbolje opcije za našu instituciju. Olakotna okolnost je što je 91 posto zaposlenika i 77 posto studenata ili cijepljeno ili su preboljeli COVID. To su visoke brojke, kaže Jurković. Najavu okupljanja studenata pred zgradom Filozofskog komentira riječima: – Svatko ima autonomno pravo raditi što hoće i iskazivati svoje stavove kako god želi. Mene jedino zanima sačuvati zdravlje djelatnika i studenata Filozofskog, kaže o.d. dekana.

Veterinarski uvodi obavezne COVID potvrde za studente

Studenti koji nemaju važeću EU digitalnu COVID potvrdu od 15. studenoga 2021. godine neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave ni boraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, piše Večernji list.

Veterinarski fakultet, osim obaveznih COVID potvrda za zaposlenike, odlučio je uvesti obavezne COVID potvrde i za sve studente. Bez nje neće moći pratiti nastavu ni u kojem obliku. Studenti koji nemaju važeću EU digitalnu COVID potvrdu od 15. studenoga 2021. godine neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave ni boraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, stoji u obavijesti koju su dobili studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a koju potpisuje tamošnji dekan Nenad Turk.

Izostanak s nastave zbog neposjedovanja važeće COVID potvrde istovjetan je izostanku iz drugih razloga, navode.

Studenti su izostanak s nastave iz razloga navedenog u prethodnoj točki dužni opravdati Referadi za integrirani preddiplomski i diplomski studij Veterinarskog fakulteta, a za izostanke vrijede iste odredbe kao i za izostanke s nastave zbog bilo kojeg drugog razloga, piše u obavijesti.

Svi koji iz medicinskih razloga se ne mogu cijepiti i dobiti COVID potvrdu, moraju Referadi dostaviti službeni dokaz o kontraindiciranosti cijepljenja, najkasnije do petka u 14 sati. Njima će se omogućiti da prisustvuju nastavi, ali uz pojačane mjere, navode s Fakulteta.

Na kraju obavijesti s fakulteta podsjećaju studente i da je cijelo vrijeme u svim zatvorenim prostorima Veterinarskog obavezno nošenje zaštitnih medicinskih maski na ispravan način.

U nadi da će dosljedno provođenje navedenih nužnih i propisanih mjera, kao i nastavak provođenja svih drugih nužnih epidemioloških mjera, pridonijeti što bržem smirivanju epidemiološke situacije bolesti COVID-19, od vas kao studenata biomedicinskog područja očekujem cjelovito poštivanje i razumijevanje navedenih mjera u svrhu održavanja neometanog nastavnog procesa, stoji u obavijesti koju potpisuje dekan Turk uz dodatak kako su ove mjere podložne izmjenama ili dopunama sukladno odlukama Stožera RH, navode.

COVID potvrde i na riječkoj Medicini

Odluka da i studenti moraju imati COVID potvrde ili se testirati vrijedi na riječkom Medicinskom fakultetu. Kako objašnjava dekan Goran Hauser, od utorka će portiri na ulazu u fakultet kontrolirati potvrde i testove studenata, dok će zaposlenike kontrolirati na zavodima.

– Procjenjujemo da je oko 80 posto naših studenata cijepljeno ili preboljelo COVID, kao i preko 90 posto zaposlenika. Studenti zasad nisu iskazivali negodovanje, nemao najavljenih prosvjeda, potvrđuje Hauser.

Zanimljivo je da zagrebački Medicinski fakultet još nije donio odluku hoće li provjeravati svoje studente. Dekan fakulteta Slavko Orešković donio je 11. studenoga odluku po kojoj studenti i zaposlenici te svi posjetitelji smiju ući u prostorije fakulteta isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju bolesti odnosno testiranju.

Međutim, odluka još nije objavljena jer je, kažu na fakultetu, nakon objave mjere Stožera – na razmatranju.

– Konačnu odluku donijet ćemo u ponedjeljak jer je u međuvremenu Stožer donio odluku o mjerama. Vidjet ćemo hoćemo li revidirati odluku, kaže tajnik Medicinskog fakulteta Darko Bošnjak.

FER neće tražiti COVID potvrde od studenata

Svoje studente će od testiranja izuzeti zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

– Na FER-u od početka pandemije pratimo broj zaraženih i izoliranih studenata i nastavnika i podatke dojavljujemo službama rektorata Sveučilišta. Početkom rujna proveli smo anketu u procijepljenosti među studentima i zaposlenicima i ustanovili da je tada bilo procijepljeno 85 posto zaposlenika (na uzorku od 35 posto zaposlenih) i 65 posto studenata (na uzorku od 50 posto studenata).

Tim brojevima treba dodati i one koji su preboljeli, ali i uzeti u obzir da su od te ankete prošla dva mjeseca. Očekivali bismo da će nam barem takve statistike, ako ne i popis necijepljenih studenata i zaposlenika, dostavljati odgovarajuće službe, ali to navodno nije moguće zbog zaštite privatnosti pa se sav posao svalio na leđa onih koji su niže u “zapovjednom lancu”, komentira dekan FER-a Gordan Gledec.

Nakon što je Stožer objavio odluku, na FER-u su prošli moguće scenarije. Potom su odlučili kontaktirati akreditirani laboratorij i dogovorili da se testiranja provode dvaput tjedno u prostorima fakulteta. Dok se ne uvede obaveza, potvrde od studenata neće tražiti.

– Moram reći i da necijepljene nećemo optuživati i stigmatizirati, s njima ćemo razgovarati i slušati njihove argumente i davati svoje te ih uvažavati kao osobe. Smatram da je svaka prisila i ucjena kontraproduktivna i da dugoročno vodi do dodatnog gubitka povjerenja u znanost i struku i iracionalnog porasta skepse prema svim cjepivima, kaže Gledec.

Ništa nije jasno

Iako studenti nisu obuhvaćeni mjerom testiranja, sveučilištima je dana mogućnost da odluku o COVID statusu studenata donose sami. Prema riječima voditelja Studentskog centra u Zagrebu, Mirka Bošnjaka, iako se mjere ne odnose na studentske restorane i domove, u slučaju da fakultet odluči uvesti mjeru COVID kontrole, a ima i studentsku menzu, studenti će morati predočiti COVID potvrdu ili negativan test. Očekuje se da će tako postupiti rijetki izuzeci.

– Jedino je jasno da ništa nije jasno. Najteže će biti poslodavcima jer naravno da je u dva dana jako teško prilagoditi nastavu novonastaloj situaciji. Problem je što odluke donose oni koji nemaju pojma o školama, zato neću ni komentirati izjavu da će portiri na ulazu u škole provjeravati potvrde, jer portira u školama nema već 80 godina – i dalje je kritičan Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, prenosi Jutarnji list.

Refundirat će novac

Ravnatelji škola dužni su odrediti osobu koja će kontrolirati potvrde zaposlenika. Situacija neće biti svugdje ista, a dijelom olakšava to što u školskim kolektivima zaposlenike s COVID potvrdama neće biti potrebno kontrolirati svakodnevno. Najveću bojazan ravnatelji škola iskazuju prema refundaciji troškova testiranja. Zaposlenici će, naime, prvo sami platiti testiranje, nakon čega im poslodavac (škola, fakultet, institut) u što kraćem vremenu treba refundirati novac. Škole i fakulteti bi potom trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im – kako najavljuju – sredstva refundirati u obliku prioritetnih naloga, odnosno u roku od nekoliko dana.

– Moguće je da će pojedine škole organizirati dolazak zdravstvenih djelatnika u škole. Vjerujemo da će to funkcionirati jer nam je rečeno da su sredstva za tu namjenu osigurana i da ćemo ih redovito dobivati. To je ključno – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja. Pozdravlja odluku što će i roditelji koji dolaze u škole na roditeljske sastanke i informacije morati imati potvrde.

– Ako svi zaposlenici škola trebaju imati potvrde, u redu je da ih imaju i posjetitelji škola. To neće otežati komunikaciju s roditeljima jer imamo iskustvo s online sastancima. Roditelji sigurno neće biti zakinuti – uvjerava Hitrec.

I u školama i na fakultetima, kažu za Jutarnji neformalno, otkaze za zaposlenike koji odbijaju testiranje ili predočenje COVID potvrda nastojat će izbjeći po svaku cijenu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.