Karamarko: U slučaju još jednog mandata, SDP povlači Hrvatsku na samo dno

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjem saboru HDZ-a izjavio je kako su pred HDZ-om tri koraka, svi jednako važni, a to su pobjeda na europskim izborima, pa predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Ističe kako HDZ zaslužuje pobijediti jer za razliku od vladajućih, u HDZ-u se domoljublje 21. stoljeća doživljava kao borba za svako radno mjesto i investiciju, iskorjenjivanje siromaštva i bijede, za djecu.

“Slobodna Hrvatska, europska Hrvatska su dvije strane iste medalje, no taj strateški prioritet nije išao brzinom koju smo htjeli. Izloženi brutalnoj agresiji, sva energija je bila usmjerena na obranu i oslobođenje što su uspjeli uz velike žrtve, veliku cijenu od preko 15.000 žrtava za neovisnu Hrvatsku,” rekao je Karamarko i rekao kako u HDZ-u žele što bržu, ali i realniju integraciju u EU.

Karamarko ističe kako je još prije godinu dana postojala mogućnost koristiti sredstva iz EU, ali kako su se pripadnici današnje vlasti sukobili s Europskom unijom odmah nakon priključenja.

“Prevarili smo se. Zaboravili smo da je 1989 godine kada je Tuđman trasirao put prema Europi da su pripadnici današnje vlasti bili okrenuti prema Beogradu, kleli se u Tita, partiju i Jugoslaviju,” rekao je Karamarko.

“Ne možemo isključiti kako je Hrvatska jedina zemlja koja nije iskoristila prvu godinu punopravnog članstva. Kako objasniti da nismo ni lipe povukli iz fondova EU, a imali smo najmanje 7 milijardi kuna na raspolaganju, samo da je Vlada pripremila projekte za namijenjeni novac koji bi donio i radna mjesta,” tvrdi Karamarko i dodaje kako se to dešava zbog nesposobnosti i bavljenja ideološkim i svjetonazorskim pitanjima, gdje umjesto rasta, BDP pada 10 kvartala za redom, a Hrvatska je stavljena među deset najgorih ekonomija na svijetu prema analitičarima, jedina je zemlja u Uniji još u recesiji.

Karamarko se osvrnuo na rastući broj nezaposlenih, komentirajući kako 52% mladih ne mogu do posla, i više od 30.000 uglavnom visoko obrazovanih odlaze iz zemlje.

“Ponašaju se kao da zbog naslijeđenog mentaliteta ne vjeruju u slobodno poduzetništvo. Vuku nas sve više prema dnu. Predsjednik RH, umjesto da iskoristi svoje ovlasti brine samo o svom rejtingu koji mu je važniji od kreditnog rejtinga naše države,” tvrdi Karamarko koji smatra da bi ova garnitura, u slučaju još jednog mandata povukla Hrvatsku na samo dno.

Izjavio je kako će se negativni trendovi zaustaviti čim se preuzme odgovornost za vođenje države, te da u HDZ-u država ne postoji radi stranaka i političara nego obrnuto. Devedesetih godina je zemlja bila sredstvo za stvaranje države i obranu. Danas žele i hoće da HDZ bude upotrijebljen kao mehanizam gospodarskog oporavka koji će svakom pojedincu dati mogućnost da živi od svoga rada.

Karamarko je izjavio kako je HDZ svoju katarzu prošao po pitanju korupcije te kako je on osobno sudjelovao u pokretanju postupaka protiv korupcije, te s obzirom na nedavne afere da će na optuženičkim klupama biti više članova SDP-a nego HDZ-a.

“Budite sigurni, dok sam ja predsjednik stranke nikada se nitko neće služiti članstvom za osobno bogaćenje. Ako se i koji pritajio, najbolje mu je da ode sam i to što prije,” poručio je Karamarko.

Istaknuo je kako su u HDZ-u pripremili strategiju i planove za efikasno povlačenje novca iz EU fondova kojima će se financirati razumni projekti, čija implementacija i eksploatacija će potaknuti proizvodnju i potrošnju i osigurati poduzetničku slobodu.

“Naš gospodarski plan je cjelovit za pravnu sigurnost i stabilnost Ukupna davanja moraju biti bitno niža. Osim smišljanja poreza, omogućit će se naplata poreza tek nakon što se srede vlastiti računi. Također, oslobodit će se davanja za svako otvoreno novo radno mjesto, poticat će mlade da se zaposle na prvom radnom mjestu, ali i starije koji su ostali bez radnih mjesta,” rekao je Karamarko i ocijenio kako stabilnost i sigurnost moraju biti realnost jer je to jedini način da se vrati povjerenje financijskih institucija, poboljša kreditni rejting i otvore nova radna mjesta.

Kao fokus, Karamarko je isticao oporavak industrijske proizvodnje, veća pažnja energetici, jer smatra kako je Hrvatska pogodno energetsko čvorište za ovaj dio Europe, a da je s inozemnim partnerima projekt navodnjavanja već u pokretu koji je bitan ne samo zbog proizvodnje hrane nego iz bog radnih mjesta, kako će se pokrenuti niz drugih mjera koji će poticati rast malog i srednjeg poduzetništva, digitalizacija društva koje će otvoriti prostor za nove investicije.

Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke, kao Alzašanin i netko tko jako dobro može razumjeti hrvatsku prošlost posebno je pozdravio okupljene branitelje.

HDZ je napravio fantastičan posao na putu ulaska u Uniju, smatra Daul te naglašava da je Hrvatska uzor zemljama regije te jamac mira i stabilnosti.

Neizlaznost na europarlamentarne izbore dodatni je razlog zašto je Daul na Saboru HDZ-a te poziva mlade da aktiviraju i druge da izađu na izbore.

Žao mi je da Jean Claude Juncker nije ovdje s nama, no on je jedan uistinu velik čovjek koji želi ujediniti sve krajeve našeg kontinenta i zato se nadam da će on bit sljedeći predsjednik EK, rekao je Daul.

“Stare veze ne smiju imati šansu i stari komunisti ne mogu imati glavnu riječ u ovoj zemlji”, kazao je Elmar Brok, predsjednik odbora za vanjsku politiku EP te dodao da moramo imati strpljenja za sve reforme.

Želimo da Jean Claude Juncker postane predsjednik EK, a kandidat socijaldemokrata Martin Schulz jučer je izjavio da će kad postane predsjednik EK izbaciti sve križeve i svo vjersko znakovlje iz javnih prostorija, kazao je Brok.

“Mi stojimo pri tome da Europa počiva na kršćanskim vrijednostima i to ćemo stalno ponavljati”, inzistirao je Brok.

Skidanje križeva i vjerskih obilježja iz javnih ustanova, nešto je što će negativno obilježiti Schulzovu kandidaturu, smatra Daul.

“Naš cilj je jasan”, kaže Daul, “mi želimo Europu razvoja i rasta, sigurnosti, inovacija, novih tehnologija, koja će jamčiti prosperitet svima.”

Socijalisti teško kažu pravu istinu, stvaraju velike dugove, stalno povećavaju zaduživanja i ne kazuju pravu istinu o našoj budućnosti, rekao je Daul.

Brok je ponosan što je gost stranke koja je Hrvatskoj omogućila slobodu i uvela ju u EU, a prenio je i pozdrave njemačke kancelarke Angele Merkel.

Potrebna je jaka Hrvatska u EP, kazao je Brok te dodao da želimo Europu solidarnosti i blagostanja za sve članice, a borit ćemo se protiv nezaposlenosti, a ne želimo Europu bankara.

Vidimo da je rat ponovo moguć u Europi, zato ćemo glasati za Europu koja jamči mir”, kaže Brok.

Glasajte za HDZ pozvao je Daul i dodao da Hrvatska uistinu ima briljantne zastupnike u EP načelu sa Dubravkom Šuicom.

Pismo potpore HDZ-u poslao je i Jean Claude Juncker te bivši njemački kancelar Helmut Khol.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah