Knjige Generala Praljka – za vrijeme ministra Bože Biškupića, državna tajnica Obuljen Koržinek proglasila ih ‘šundom’

Foto: Ex13, fah, montaža narod.hr

General Slobodan Praljak napisao je 18 knjiga o Domovinskom ratu. Godine 2012. dobio je ovrhu od pola milijuna kuna, jer je Ministarstvo financija, prema medijskim natpisima, njegove knjige proglasilo ‘šundom’.

Ministar kulture tada je bio Božo Biškupić. Nina Obuljen,koja je tada u Ministarstvu kulture radila kao državna tajnica, šundom je proglasila knjige generala Slobodana Praljka 2008. godine te je Praljkova tvrtka bila dužna platiti državi PDV gotovo pola milijuna kuna.

Praljkove knjige izvorni su dokumenti iz Domovinskog rata, vezane uz rat u BiH te odnose Hrvatske i BiH, međutim Ministarstvo financija je, zahvaljujući Nini Obuljen i njezinoj kvalifikaciji šunda, 7. svibnja s Praljkova računa ovršilo 435 tisuća kuna.

Nina Obuljen, ondašnja državna tajnica iz Ministarstva kulture, knjigu HHO-a koja se bavi “Olujom” i zločinima nakon “Oluje”, falsifikat HHO-a nije vidjela kao problematičan niti ga je proglasila šundom, ali Praljkove je knjige svrstala u kategoriju šunda, čime su potpale pod obvezno plaćanje PDV-a.

U priopćenju Nina Obuljen Koržinek,  komentirala je cijelu situaciju: “Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć. Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako se radi o brošurama, riječ ‘šund’ se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez.”

Nakon što je generalu Praljku, u to doba već financijski iscrpljenom zbog visokih troškova obrane, odbijena žalba na rješenje, deklarativno su se javili mnogi, od tadašnjeg ministra Matića, do Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade koji je ustvrdio da bi “Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske države”, uz zaključak da se na predmetno izdanje, a neosporno je riječ o knjigama, PDV plaća po stopi od nula posto, istaknuo je Milanović, navodi Večernji list.

General Praljak 1. veljače 2012. od ministrice kulture Andree Zlatar zatražio je novu procjenu tog mišljenja, ali mu nikad nije odgovoreno, a nakladniku knjiga tvrtki Oktavijan stiglo je rješenje Ministarstva financija temeljem kojega mora platiti 628.726,64 kune na ime neplaćenog poreza, navodi maxportal.hr.

Pero Kovačević: Neshvatljivo i skandalozno

“Da apsurd bude veći, dokumenti iz Praljkovih knjiga, koje su u Hrvatskoj proglašene bezvrijednim, na sudu u Haagu ušli su u dokazni materijal u postupku. Istodobno, knjiga HHO-a koja se bavi “Olujom” i zločinima nakon “Oluje” u Haagu nije prihvaćena kao vjerodostojna, pa je Sudsko vijeće tijekom prvostupanjske presude Gotovini, Markaču i Čermaku zaključilo da je Žarko Puhovski nevjerodostojan svjedok, kao i podaci iz te knjige koja je, međutim, oslobođena poreza na šund. Meni je to neshvatljivo i skandalozno”, rekao je Pero Kovačević, pravni ekspert iz tima generala Slobodana Praljka, prenosi Večernji list.

Koje je knjige napisao

Neke od 18 knjiga koje je napisao su: Zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini: 1991. – 1995. (2006.g.), Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u Bosni i Hercegovini u ratu 1991.-1995: srušeno i devastirano od nekih postrojbi A – BiH : činjenice (2007.g.), Pad Bosanske Posavine 1992. godine: činjenice (2007.g), Zločini koje su počinili neki pripadnici JNA/VRS (srpske postrojbe) nad Hrvatima u BiH: 1991.-1995.(2007.g). Dvije knjige objavljene 2014. godine na engleskom jeziku sažele su svih 18 knjiga pod nazivom „The truth about political positions of the Republic of Croatia towards Bosnia and Herzegovina” i “Why and how the Muslim A BiH Attacked the HVO and the Croats in BiH”. Na engleskom su objavljene kako bi svijet bio upoznat s činjenicama. Iako su knjige bile besplatne i dostupne službenicima i javnosti, nisu ostvarile svoj prvenstveni cilj. Generala Praljka Haški je sud u srijedu proglasio krivim, što je on s prijezirom odbacio i popio otrov te preminuo.

Iz Praljkove biografije poznato je da je završio tri fakulteta. Fakultet elektrotehnike i računarstva, Filozofski fakultet (filozofiju i sociologiju) i Akademiju za kazalište, film i televiziju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr