Kod Bobote ekshumirano najmanje 11 tijela: Nastavlja se pretraga terena

Ministarstvo hrvatskih branitelja

U masovnoj grobnici u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedanaest osoba za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata. Posmrtni ostaci pronađeni su na području između sela Pačetin i Bobota. Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, nakon čega će biti poznato više detalja, a zatim i proces identifikacije analizom DNK, o čijim će nalazima biti pravodobno obaviještene obitelji, kao i cjelokupna javnost, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretraga se nastavlja

Nakon što su na navedenoj lokaciji, na kojoj se nalazi ilegalno odlagalište otpada, pronađeni posmrtni ostaci pet osoba, daljnjom pretragom otkrivene masovne grobnice pronađeno je još posmrtnih ostataka, a provedenom ekshumacijom utvrđeno je da je riječ o najmanje jedanaest osoba.

Nastavlja se pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica, što je rezultat međuresorne suradnje svih nadležnih tijela uključenih u proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, javlja HRT.

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja i dalje traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 386 je nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, poručuju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je upozorio u utorak, nakon tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, da u procesu pronalaženja nema suradnje Srbije koja ne daje informacije o nestalima.

– Saborski Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. – izjavio je Medved.

Dodao je kako su od 2016. do danas pronašli i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak suradnje Srbije

– U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu, upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba, istaknuo je.

U tematskoj raspravi na saborskom Odboru, dodao je ministar Medved, osvrnuli smo se i na teškoće koje se prvenstveno manifestiraju zbog izostanka suradnje Srbije glede dostave informacija o sudbinama nestalih, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznijelo je sve informacije o naporima koje Republika Hrvatska čini u pogledu pritiska prema Srbiji.

– Ja sam informirao o našim konkretnim zahtjevima od 2016. godine do danas, na koje se pozicije odnose, na koje skupine ljudi, konkretne osobe i protokole, rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovanje i senzibilitet prema obiteljima

Dodao je kako je pozvao sve saborske zastupnike da budu konstruktivno usmjereni na obvezu da, ako dođu do informacije, da je dostave nadležnim tijelima te da budu pažljivi u komuniciranju u javnom prostoru vezano za sudbine nestalih osoba.

– Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol, jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koje 30 godina traže svoje najmilije, i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni u jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili, naglasio je ministar.

Vezano za pronađenu masovnu grobnicu kod Bobote, ministar hrvatskih branitelja Medved kazao je da za sada sa sigurnošću može reći kako je ondje najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali moguće je da će biti i više.

Pričekat ćemo analizu DNK i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Medved za sada novinarima nije mogao potvrditi jesu li u masovnoj grobnici isključivo civilne žrtve, nego je ponovno pozvao javnost da se pričekaju rezultati analize DNK.

Još dvije lokacije za probna iskapanja

Uz aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na masovnoj grobnici iz Domovinskog rata kod Bobote, MUP i DORH provode svoje postupke u elementima gdje je očito počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, naglasio je.

Rekao je da trenutačno rade samo na području Bobote, ali su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripremi još dvije lokacije, koje su u potpunosti pripravne za probna iskapanja, dodavši da je do sada u toj županiji u potrazi za nestalima obrađeno 99 lokacija.

– Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju”, kazao je Medved, zajamčivši tajnost osobama koje daju informacije o nestalima iz Domovinskog rata.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaska nestalih nije zadovoljavajuća s obzirom na to da je prošlo 30 godina. Jer, kazala je, članovi obitelji umiru i nisu doznali istinu o najmilijima.

Dodala je da su napori Ministarstva hrvatskih branitelja i svih službi koje se time bave zadovoljavajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.