Kod Gline blagoslovljeni 81. spomen-obilježje masovne grobnice iz Domovinskog rata

Foto: ika.hkm.hr/

U petak 22. studenog, u mjestu Mala Solina, Grad Glina upriličena je svečanost otkrivanja 81. spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, u spomen na mještane Male Soline pogubljene 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Blagoslov i molitvu kod spomen obilježja u ime spriječenoga vojnog biskupa mons. Jure Bogdana predvodio je kapelan Policijske uprave sisačko-moslavačke Ivo Borić uz sudjelovanje župnika Gline vlč. Ivice Mađera i župnika Gornjeg Viduševca vlč. Nikole Majcena. Kapelan je u ime biskupa pozdravio roditelje poginulih branitelja i civilnih žrtava, predstavnike braniteljskih udruga proisteklih i Domovinskog rata, predstavnike državne vlasti, sisačko-moslavačkog župana sa suradnicima i sve nazočne, prenosi IKA.

Između ostalog, kapelan je u svojoj kratkoj propovijedi rekao: “Znamo kako su maleni, siromašni, osamljeni, osjetljivi, ranjivi i krhki. Znamo da ima suza koje nitko ne može otrti. Znamo da ima žalosti u srcima koje nitko ne shvaća, znamo da je život za neke ljude nepodnošljiva muka. Zato budimo blagi! Učinimo sve što možemo da razumijemo ljude, da im pomažemo. Uđimo u njihovo trpljenje, u njihovu napuštenost. Budimo ljudi za druge, poput Isusa Krista i današnje svetice sv. Cecilije koja je bila svjedok mučeništva za Krista. U ovim patnjama i bolima Krist je naša nada i uskrsnuće. Smisao ovog današnjeg dana daje vjeru u novo proljeće svijeta, kada će svatko od nas živih moći doviknuti svakom svome susjedu, prijatelju, poznatom i nepoznatom: Čovječe volim te! Ne mogu ti nanijeti nikakvo zlo. Neka to bude u Maloj Solini, Banovini i cijeloj našoj Hrvatskoj.“

Mala Solina u 2. Svjetskom ratu i Domovinskom ratu izgubila po 10% stanovništva

Inače, 2014. godine biskup Vlado Košić blagoslovio je u Maloj Solini spomen-obilježje poginulima i ubijenima Malosolinjanima u Drugom svjetskom ratu (70) i Domovinskom ratu (36). U jednom i drugom ratu Mala Solina izgubila je u tim ratnim stradanjima po 10 % svoga stanovništva, što je velik gubitak za to mjesto, a u Domovinskom ratu uz velika ljudska stradanja, potpuno su uništene, spaljene i porušene sve kuće.

Podsjetimo, iz do sada pronađenih 150 masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj ekshumirani su posmrtni ostaci 2.162 osobe od kojih je identificirano 1.949 osoba, dok su posmrtni ostaci 213 osoba još neidentificirani. Kada se tome pridodaju posmrtni ostaci iz pojedinačnih grobnica, do danas je u RH iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 3.999 osoba, od kojih je identificirano 3.468 osoba, a neidentificirana 531 osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hr