Koje države članice EU-a koriste euro kao službenu valutu?

euro kuna
Foto, Fah, pixabay.com; fotomontaža; narod.hr

Hrvatske vlasti kao svoj veliki uspjeh ističu hrvatski ulazak u eurozonu početkom 2023., a dio ekonomista i oporbe smatraju da je to potez koji vodi u propast.

> Prof. Lovrinović: ‘Samo lud čovjek u ovakvoj situaciji u EU želi uvesti euro’

“Plenkovićeva vlada želi na silu uvesti euro i ne bira sredstva da to učini. U tom smislu koristi i korona krizu na način da stalnim sijanjem straha od zaraze guraju na drugom kolosijeku projekt euro kojim nas uistinu žele zakucati čvrsto na dno EU gdje se sada i nalazimo”, upozorava prof. Ivan Lovrinović.

“Zemlje koje puno bolje stoje od nas poput Mađarske, Poljske, Češke, Danske i Švedske i ne pomišljaju na uvođenje eura. Oni očito brane svoje nacionalne interese”, istaknuo je prof. Lovrinović.

Referendumska inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu”

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i predstavnik Organizacijskog odbora referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu” Marko Milanović Litre izjavio je u subotu u Zagrebu da je u pet dana prikupljeno 157.000 potpisa te da su organizatori zadovoljni tijekom prikupljanja.

Inicijativu za referendum pokrenuli su stranka Hrvatski suverenisti, Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove, a do 7. studenog trebaju prikupiti 368.867 valjanih potpisa građana.

Potpisi se prikupljaju na 250 lokacija u cijeloj zemlji, a građani se tako izjašnjavaju jesu li za to da u Ustav uđe odredba da je novčana jedinica Republike Hrvatske kuna, koja se dijeli na stotinu lipa i da odluku o promjeni novčane jedinice donose birači na referendumu.

Hrvatska kuna vezana uz euro

Dana 10. srpnja 2020. Hrvatska je primljena u članstvo u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu te je hrvatska kuna vezana uz euro, a njegovo se uvođenje očekuje 1. siječnja 2023..

Za razliku od Hrvatske, Češka, Mađarska i Poljska ne planiraju ulazak u članstvo ERM II u dogledno vrijeme. Švedska, iako članica, i dalje je izvan europodručja s obzirom na to da su njezini građani na referendumu dva puta odbili prihvaćanje jedinstvene valute. Danska je članica ERM II od 1999. i danska kruna je vezana uz euro, ali je također referendumom 2000. odbijeno uvođenje eura te je ona izuzeta od obveze uvođenja. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Danska, koristilo je pravo ostajanja izvan europodručja te zadržalo vlastitu valutu (funtu), a 2020. je i napustilo Europsku uniju.

> (FOTO) Iako je većina Hrvata protiv uvođenja eura, Plenković ponavlja Vujčićeve tvrdnje: ‘U interesu je Hrvatske’

Koje članice Unije imaju euro?

Euro je ime jedinstvene europske valute koja je u uporabi od 1. siječnja 1999., a od siječnja 2015. njezina uporaba proširena je na 19 država tzv. Eurozone. Eurom se svakodnevno koristi oko 341 milijun ljudi, što znači da je druga najčešće korištena valuta na svjetskoj razini.

Euro je trenutačno službena valuta 19 od 27 država članica EU-a koje zajedno čine eurozonu koja se službeno naziva europodručje.

Iako su sve države članice EU-a dio ekonomske i monetarne unije (EMU), njih 19 zamijenilo je nacionalne valute jedinstvenom valutom – eurom, to su: Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska

Tko još nije uveo euro?

Hrvatska je među članicama u kojima euro još nije uveden. Uglavnom je riječ o državama članicama koje su pristupile Uniji 2004., 2007. i 2013. – nakon uvođenja eura 2002., to su: Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Švedska.

Naši sjeverni susjedi Mađari su oprezni kada je u pitanju ulazak u eurozonu, dok istovremeno u Hrvatskoj imamo obrnutu situaciju. Već od ulaska u članstvo Europske unije, prema riječima Borisa Vujčića, guvernera HNB, “želimo pristupiti eurozoni što prije bude moguće”, što zagovara i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Hrvatska je 5. srpnja 2019. uputila zemljama članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije, pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II) čime je učinjen prvi formalni korak prema sudjelovanju u ERM II, koje prethodi uvođenju eura kao službene valute. Pismo namjere potpisali su ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Sada smo i službeno primljeni u ERM II. Ministar Zdravko Marić najavio je kako će se pet mjeseci prije finalnog uvođenja eura uvesti dualne cijene. Dakle, bit će ispisane i u kunama, i u eurima.

Boris Johnson 2012. godine: ‘Hrvatski prijatelji, izbjegnite uvođenje eura’

Aktualni premijer Velike Britanije Boris Johnson, još dok je bio gradonačelnik Londona, uoči hrvatskog ulaska u EU napisao je kolumnu za Telegraph, u kojoj je prepričavajući svoj izuzetno pozitivan doživljaj s godišnjeg odmora na hrvatskoj obali, poručio da Hrvatska ne bi trebala uvoditi euro, odnosno da bi trebala zadržati kunu.

“Iduće godine 1. srpnja, Hrvatska postaje 28. članica Europske unije, a pod uvjetima iz Maastrichtskog ugovora ova mlada, ponosna, suverena država – još ne starija od dva desetljeća – mora prihvatiti cijeli korpus prava EU; i mora staviti vrat u omču jedinstvene valute. Za razliku od Britanije ili Danske, Hrvati nemaju mogućnost neprihvaćanja. Sada su zakonski obvezni odustati od kune za euro, a ja kažem, ljudi ne činite to! Izbjegavajte euro, moji hrvatski prijatelji. Za 10 godina želim se vratiti, naručiti bocu vrhunskog crvenog Dingača i platiti ga u kunama”, zaključio je Boris Johnson u kolumni iz 2012. godine., a koji je od danas britanski premijer.

Za Plenkovića je referendum o euru – već održan

Podsjetimo, hrvatski premijer i Vlada su početkom ožujka 2019. godine intenzivirali kampanju najavljivanja skorog uvođenje eura, što je izazvalo negativnu reakciju oporbe, ali i građana i stručne javnosti koja je upozoravala na niz rizika.

Plenković je tada na upozorenja kazao da je “ugovorom o pristupanju Hrvatske u EU, obveza uvođenja eura vrlo jasno preuzeta”.

>(VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Hrvatska ne smije kao guske u maglu u eurozonu, o tome treba odlučiti na referendumu’

>Dok Plenković na brzinu želi uvesti euro, češki premijer Babiš analizira rizike: ‘Euro ne bismo trebali uvesti skoro’

Kada je Mostov Božo Petrov u Saboru spomenuo i mogućnost referenduma o euru, premijer Plenković je ustvrdio kako je referendum o pristupanju Hrvatske EU zapravo bio i referendum o euru.

“Kada smo imali referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasali smo o Ugovoru o pristupanju. U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan”, ustvrdio je Plenković.

Kako se države pridružuju europodručju?

Da bi se pridružile europodručju, države članice EU-a moraju ispuniti takozvane „konvergencijske kriterije.

Ti su obvezujući gospodarski i pravni uvjeti dogovoreni 1992. Ugovorom iz Maastrichta te se nazivaju i „kriterijima iz Maastrichta”. Sve države članice EU-a, osim Danske, moraju uvesti euro i pristupiti europodručju čim ispune te uvjete.

U Ugovoru nisu utvrđeni konkretni rokovi za pridruživanje europodručju, već države članice trebaju razviti vlastite strategije za ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura.

Europska komisija i Europska središnja banka zajednički odlučuju jesu li ispunjeni uvjeti za uvođenje eura u državama kandidatkinjama za pristupanje europodručju. Nakon procjene napretka u ispunjavanju konvergencijskih kriterija, ta dva tijela objavljuju zaključke u svojim izvješćima dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici Ta izvješća dodatno ratificira Vijeće ECOFIN u savjetovanju s Parlamentom i čelnicima država.

Osim u spomenutim članicama EU koje koriste euro, euro se kao službeno sredstvo plaćanja koristi još i Crnoj Gori, na Kosovu, kao i u francuskim prekomorskim posjedima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.