Koje kompanije kao dio APH-a Agrokor su na prodaju u sklopu restrukturiranja?

Foto: fah

Na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora u ponedjeljak objavljeni su planovi održivosti Agrokora. Riječ je svojevrsnom planu restrukturiranja koncerna, a koji je predstavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Izvanredna uprava želi zadržati tvrtke u sektorima poljoprivrede, prehrane i maloprodaje, a ostalih 80 kompanija prodati. Imovina Agrokor Portfolio Holdingsa (APH) bit će rasprodana.

Segment Agrokor Portfolio Holdingsa obuhvaća 80 društava izvan osnovne djelatnosti Grupe, primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetika itd., a čine ga tvrtke poput Adriatica.net-a, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i dr. te 201 nekretnina. Također, u sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Od rasprodaje imovine APH se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od 4 godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova. Zaposlenici Agrokora d.d. kao krovnog društva bit će prebačeni u osnovne djelatnosti, pri čemu će se tvrtka ubuduće fokusirati na centralne funkcije, restrukturiranje i prodaju neosnovne imovine.

Ante Ramljak o Agrokoru: Bilo je čudnog kruženja novca oko Konzumovih centara

Jedna od kompanija u sklopu APH je Karisma Hotel Adriatic. 2013.najveća svjetska putnička kompanija TUI TRAVEL PLC ušla je u strateško partnerstvo s Karisma Hotels Adriatic d.o.o. kojeg još čine meksička poslovna grupacija Karisma Resort i Agrokor d.d.
KHA je 2013. postala novim vlasnikom Hotela Koločep na otoku Kalamota u sklopu Elafitskih otoka kod Dubrovnika i to temeljem kupnje 88 posto dionica tog hotela za 36,43 milijuna kuna na javnoj dražbi održanoj na dubrovačkom Trgovačkom sudu. KHA je kupila i Hotele Živogošće. Dokapitalizacijom “teškom” 21,66 milijuna kuna KHA je postao većinski vlasnik društva s udjelom od 87,7 posto dionica. U projekt obnove hotela Plat uložili su preko 400 milijuna kuna.

Hoteli Plat bit će prodani Todoriću?

Agrokor – Energija d.o.o. osnovana je 2010. godine, te je prva tvrtka unutar Agrokor koncerna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Svoje poslovanje temelji na ekološkom pristupu zbrinjavanju nusproizvoda i otpadnih tvari iz poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih, prehrambenih i skladišnih kapaciteta te maloprodaje i veleprodaje uz poštivanje najviših standarda u očuvanju okoliša“, piše na službenim stranicama Agrokora.

U energetski biznis Ivica Todorić uložio je oko 160 milijuna kuna, navodi tportal Putem kompanije Agrokor Energija realizirana su ulaganja u pet bioplinskih elektrana što koriste nusproizvode i otpadne tvari iz poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Većinski udjel u Solani Pag ostvaren je još 1995. godine. Ulaskom u koncern Agrokor 1995. godine, Solana Pag d.d. započela je sa širenjem svog proizvodnog asortimana. Najveći dio proizvodnje plasira se na hrvatsko tržište, ali su proizvodi prisutni i na tržištima susjednih zemalja te u Americi i Kanadi. Kompanija ima dobru tržištu poziciju, posluje s dobiti i nisko je zadužena.

Tvrtka Projektgradnja od 2013 je dio Agrokor Koncerna. Osnovana je 1989. godine, a osnovna djelatnost joj je realizacija najsloženijih građevinskih projekata i proizvodnja građevinskog materijala.

Poliklinika Aviva vodeća je privatna poliklinika u Republici Hrvatskoj s 38 godina dugom tradicijom pružanja zdravstvenih usluga, a od 2012. godine članica je Agrokor koncerna. Poliklinika razvija svoje poslovanje kroz niz specijalističko-konzilijarnih, dijagnostičkih i rehabilitacijskih djelatnosti. akon preuzimanja klinika je nastavila gomilati gubitke u rasponu od tri do 17 milijuna kuna godišnje. Tvrtka ostvaruje prihode od tridesetak milijuna kuna, ima negativan kapital (- 26 milijuna kuna), a opterećena je kratkoročnim dugom od 39 milijuna kuna, navodi tportal.

Na Agrokorovim službenim stranicama o APH piše:

Agrokorov imovinski portfelj (APH) sastoji se od 80 pravnih subjekata i 201 nekretnine (i dvije pokretnine) koje uključuju 21.609 m² uredskog prostora, 3.376 m² prostora komercijalne namjene, 5.077 m² prostora stambene namjene, 30.341 m² industrijske imovine i 160 ha zemljišta, a koje ne spadaju u temeljno poslovanje Agrokora. Neke od većih kompanija su Adratica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb plakat, Projektgradnja, Kikindski mlin, Solana Pag, Poliklinika Aviva… Fokus Agrokorovog imovinskog portfelja je na minimalizaciji odljeva gotovog novca i generiranju vrijednosti. Ključne inicijative uključuju prodaju podružnica i nekretnina od koje se očekuje 40 milijuna EUR gotovine kroz četiri godine prema konzervativnom scenariju, kao i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal/Agrokor