Koordinacija odgovara Šerbedžiji, Mirkoviću i ekipi te upućuje javno pismo ministrici Obuljen

Foto: fah

U svjetlu novih događaja oko Hrvatskog audiovizualnog centra, koji očito između ostaloga predstavlja i sjecište hrvatskih političkih silnica, prenosimo otvorena pisma koja je Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata uputila Danilu Šerbedžiji, Igoru Mirkoviću i Nini Obuljen.

Gospodo, pljačka državnog proračuna nije umjetničko stvaralaštvo, još manje umjetnička sloboda

Nakon što je Hrvoje Hribar podnio ostavku suočen sa argumentima o neviđenom kriminalu teškom više desetaka milijuna kuna iz nalaza Državnog ureda za reviziju, kao i prethodnih proračunskih nadzora Ministarstva financija i upravnog nadzora Ministarstva kulture, u njegovu obranu stali su interesno povezani ljudi, sama njegova struka, koja od Hrvatskog sabora tražiti zaštitu Hrvoja Hribara i tobožnjeg ugroženog prava filmske neovisnosti, jer kažu „time se ruše i poništavaju dugogodišnji napori da se kinematografija uspostavi kao neovisan sustav odvojen od politike te bi u stvarnosti značilo povratak soc-komunističkom modelu upravljanja filmom u kojemu nema mjesta umjetnosti koju nije odobrila vlast. Takvo čitanje zakona može imati nesagledive posljedice i dokinulo bi neovisnost hrvatskoga filma te ugrozilo sadržaj članka 69. Ustava RH“.

Uz to stručnim, profesionalnim, moralnim i domoljubnim ljudima iz Državnog ureda za reviziju koji su uočili i konstatirali netransparentnost i nezakonitost bodovanja projekata prijavljenih na javnim pozivima HAVC-a dociraju da „pridaje sebi pravo estetskih i umjetničkih prosudbi, što je posve izvan prirode i ingerencije takve institucije“. Njima su umjesto zakonitog, pravilnicima propisanog vrednovanja pristiglih programa na javne pozive čiji potpuni izostanak u Hribarovoj verziji poslovanja je utvrdio Državni ured za reviziju, draže prosudbe umjetničkog savjetnika tipa Dalibora Matanića koji npr. obrazlažući davanje 3.600.000,00 kuna našeg novca predsjedniku udruge koje je član za film Tereza 33, Danilu Šerbedžiji, navodi „ Kino potencijal ovog filma naizgled nije veliki no mogao bi postati, ukoliko njegov festivalski život bude bučan i uspješan, kao na recentnom primjeru Matanićevog Zvizdana“. Toliko samozatajnosti i skromnosti kao u tog „umjetničkog savjetnika“ teško je zamisliti igdje u demokratskim zemljama kao i međusobnu podjelu novca iz proračuna po sistemu „danas ja tebi, sutra ti meni“. To su „dosegnuti profesionalni standardi“ Hribarovih redatelja i umjetničkih savjetnika!

Branitelji ministrici Obuljen: “Daljnjim postupanjem s HAVC-om izbjegnite mogućnost manipulacije i tražite povrat milijuna”

No tome je došao kraj i sada zainteresirani pokušavaju očajnički skrenuti temu s kriminala na ideološke stranputice. Pozivaju se na soc-komunistički model koji je upravo Hribar prakticirao financiranjem npr. sa 900.000,00 kuna oca i sina Šerbedžiju za Oslobađanje Skoplja, a ne za film o oslobađanju Knina. Ovdje ističemo i osobnu korist koju su neki od potpisnika ovog sramotnog pamfleta imali od Hrvoja Hribara. Igor Mirković, koji je najavio Motovunski filmski festival sa malim trailerom gdje svoju Domovinu prikazuje kao fašističku zemlju, od iste te Domovine preko Hribarovog HAVC-a svake godine dobiva oko 500.000,00 kuna! Igor Mirković je dakle, kao direktor Motovunskog filmskog festivala, izradom propagandnog uratka kao trailera za Motovunski filmski festival 2016.g., te puštanjem istog na mnogim društvenim mrežama i televizijama, izvrgnuo ruglu, prijeziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, te zastavu i grb Republike Hrvatske, služeći se prikazivanjem istih uz isječke iz filma „Cabaret“ Boba Fossa gdje se u nacističkim odorama pokazuju pjevači pjesme „Tomorrow belongs to me“, zatim uz isječke fotografija Poglavnik tzv. NDH dr. Ante Pavelića te ustaških vojnika, sve to miješajući sa prikazima slika hrvatskih gradova i spomenika, čime se današnja Republika Hrvatska kao i njeni simboli, zastava i grb, prikazuje kao totalitaristička nacistička zemlja. Ovim se već bavi nadležno državno odvjetništvo, kao i slučajevima u kojima je od HAVC-a Igor Mirković dobio prvo 1.800.000,00 kuna za film Noćni brodovi, a zatim 2010.godine još 175.000,00 kuna za poticanje razvoja projekta koji je već završen(!), HAVC šalje Igora Mirkovića na radionicu stručnog usavršavanja scenarista za još 15.000,00 kuna 2009.g., da bi ga Hribar 2010.g. zajedno sa suprugom Silvanom Menđušić pomazio sa dodatnih 100.000,00 kuna za dokumentarno TV djelo Photoshop koje je opet platila i HRT. Posebno dobra godina za bračni par Mirković bila je i 2011., kada Silvana dobija od HAVC-a 300.000,00 kuna ponovo za dugometražni dokumentarni film Photoshop, a Igor 350.000,00 za kratkometražni igrani film „Balavica“ Sve je to začinjeno Hribarovim davanjem novih isplata na račun hrvatskih poreznih obveznika Mirkoviću za razvoj scenarija projekta programatskog naziva Skoro pa pljačka u iznosu od 35.000,00 kuna.

Vanja Sremac bivša je članica UO HAVC-a, od naše Koordinacije zvanog „niti vidim, niti čujem, ako već i ne sudjelujem“, u vrijeme kad su počinjene mnogobrojne nezakonitosti, a kao nagradu za svoj doprinos zločinačkoj Hribarovoj organizaciji dobila je posao u „Nukleus film“, poduzeću koje je bilo koproducent antihrvatskih pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru“ i „Chriss the Swiss“, a za „otpremninu“ je Hribar protuzakonito poslao 140.000,00 kuna njenom novom poduzeću za dokumentarni film koji se bavi krucijalnim pitanjem hrvatske kulture, kako je to napisala „umjetnička savjetnica“ Sanja Ravlić – „zašto je danas beogradsko kino „Zvezda“ prazno?“

Hrvoje Hribar član je i Odbora za zaštitu autorskih prava, tijela koje djeluje u okviru Društva hrvatskih filmskih redatelja. To tijelo je unazad 10 godina (osim za 2015.g.,podaci vidljivi iz godišnjih izvješća ZAMP-a) dobilo 42.099.676,25 kuna na ime prikupljene naknade od kabelskih operatera koje plaćaju građani ove zemlje za kabelsku retransmisiju autorskih djela od ukupnih 58.730.799,56 kuna. Razliku je sebi priskrbio ZAMP na ime troškova usluge prikupljanja novca umanjeno za odbitke za socijalu i kulturu. Državni zavod za intelektualno vlasništvo naime dao je 2009. g. dozvolu DHFR da prikuplja novac za kabelsku retransmisiju autorskih djela, iako 90 posto prava za autorska djela nemaju redatelji već producenti, no Hribar je iskoristio nedorečenu pravnu situaciju i preuzeo na sebe dijeljenje i tih novčanih sredstava.

Tročlani Odbor za zaštitu autorskih prava izabran je od članova Upravnog odbora DHFR-a koji čine Igor Mirković, Antonio Nuić, Branko Schmidt i Nebojša Slijepčević, te Danilo Šerbedžija, Predsjednik Društva ujedno i predsjednik Upravnog odbora, svi zajedno potpisnici ovog sramotnog pamfleta. Jasno je da su oni izabrali Hrvoja Hribara za ključnog člana Odbora za zaštitu autorskih prava, jer je ranijih godina svim članovima Upravnog odbora DHFR koji su ga izabrali odobravao i odobrava višemilijunska novčana sredstva iz državnog proračuna na javnim pozivima HAVC-a. Oni su mu to vratili omogućivši da dijeli novac hrvatskih poreznih obveznika prikupljen od kabelskih operatera za kabelsku retransmisiju na krajnje netransparentan način. Naime ne zna se, niti je igdje objavljeno, tko je dobio novac i u kojim iznosima, a kada je prethodna Predsjednica DHFR Irena Škorić shodno Statutu DHFR zatražila kontrolu financijske dokumentacije, to joj je od Hribara bilo onemogućeno te je dala ostavku ne želeći sudjelovati u nezakonitim radnjama.

Ovo je samo mali dio zajedničkog djelovanja potpisnika ovog sramotnog pamfleta, koji besramno napadaju Državni ured za reviziju kao i zdrav razum svih građana naše lijepe Domovine. Njima će se baviti USKOK i Državno odvjetništvo za koje je HAVC poput švedskog stola, što god započeli istraživati završiti će optužnicom, jer pljačka državnog proračuna nije umjetničko stvaralaštvo, još manje umjetnička sloboda.
Zagreb, 7. veljače 2017.godine

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata
Zorica Gregurić
Dragovoljka Domovinskog rata

Evo što je Nina Obuljen trebala raditi u upravnom odboru HAVC-a

Javno pismo ministrici kulture

Poštovana gospođo ministrice,

jučer prije razrješenja ravnatelja HAVC-a, glave korupcijske hobotnice, Hrvoja Hribara, poslali smo Vam dopis sa zahtjevom da odmah razriješite nelegalno AV Vijeće HAVC-a u kojem se Vera Robić Škarica lažno predstavlja kao predsjednica AV Vijeća HAVC-a, iako je njezin mandat predsjednice istekao još 2012. godine. Takav slučaj lažnog predstavljanja sa ciljem izvlačenja javnog novca, desetaka milijuna kuna, u privatne džepove nije zabilježen nikada i nigdje. AV Vijeće HAVC-a je tijelo u koje je tijekom proteklih godina svojim članovima protuzakonito dodijelilo više desetaka milijuna kuna. Umjesto da odmah postupite sukladno svojoj zakonskoj obavezi, Vi ste se ponovo upustili u spašavanje ostataka Hribarove kriminalne organizacije.

Umjesto da ih razriješite, Vi ste sinoć zajedno sa članom AV Vijeća, Zrinkom Ogrestom, Hribarovom desnom rukom, koji je samom sebi protuzakonito dodijelio 3,7 milijuna kuna u nastupu na HRT-u pokušavali obraniti ostatke ostataka Hribarove hobotnice.

Slučaj korupcije povezan sa Zrinkom Ogrestom je također nezabilježen u svjetskoj povijesti: Dana 05. 09. 2014. g., na 50. Sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a i Vera Robić–Škarica, predsjedavajuća Hrvatskog audiovizualnog vijeća te član istog vijeća Zrinko Ogresta, prema prethodnom dogovoru s unaprijed stvorenom namjerom da Zrinku Ogresti pribave nezakonitu protupravnu imovinsku korist, organizirali su sjednicu kojoj je suprotno čl. 13. Zakona o audiovizualnim djelatnostima od potrebnih 15 članova AV Vijeća glasovalo nedostatnih ispod polovičnih 7 članova, po prijedlogu Umjetničkog vijeća za dodjelu 3.700.000,00 kuna na javnom pozivu HAVC-a projektu dugometražni igrani film S one strane, redatelja Zrinka Ogreste, koji zbog člana 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti kao član Tijela centra nije mogao biti niti nositelj programa koji se prijavljuje na javni poziv, niti razmatrati ili pak odlučivati o njemu, čime su oštetili prava drugih koji su se javili na isti javni poziv HAVC-a, oštetili HAVC za 3.700.000,00 kuna te Zrinku Ogresti pribavili protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Ako Vam još uvijek uistinu nije jasno koji su razmjeri kriminala u HAVC-u, pozivamo Vas da pogledate priložene primjere u kojima su uz svako ime člana AV Vijeća i UO HAVC-a pridruženi milijuni kuna koje su Ti članovi protuzakonito, suprotno čl. 21 Zakona o AV djelatnostima isplatili sami sebi, uz pomoć nelegalne predsjednice AV Vijeća HAVC-a. Samo na ovim primjerima radi se o najmanje 24.750.000,00 kuna, a detaljnija istraga utvrditi će i klijentelistički međusobno-povratni sustav u kojem isti umjetnički savjetnici prvo dobivaju novac za svoje filmove, a zatim vraćaju novac preko zajedničkih producentskih kuća onima koji su im ranije novac dali. Nezakonito, nemoralno i uvredljivo za sve pristojne građane naše Domovine Hrvatske.

Nakon otkrivanja nepravilnosti u radu HAVC-a Hribar i dalje bez argumenata u obrani, obrušio se na Hasanbegovića

Ovim javnim pismom od Vas ponovno zahtijevamo da odmah postupite sukladno Zakonu o AV djelatnosti, čl. 20. te Vašoj osobnoj odgovornosti kao ministrice razriješite AV Vijeće HAVC-a. Naime, AV VIjeće djeluje nelegalno od 2012. godine.
Predsjednici AV Vijeća Veri Robić Škarica mandat je istekao još 2012. godine.

Ovaj podatak možete sasvim jednostavno provjeriti, baš kao i to kako je bivši ravnatelj Hribar pokušao nekako naknadno oktroirati gospođu Škaricu, bez da je izabrana po važećoj proceduri. Bivši ravnatelj Hribar je svjesno i namjerno lažno predstavljao gđu Škaricu kao predsjednicu AV Vijeća HAVC-a kako bi zajedno sa njom i članom UO HAVC-a Hrvojem Turkovićem, udruzi Hrvatski filmski savez kojoj su na čelu, ti isti Vera Robić Škarica i Hrvoje Turković godišnje dodjeljivao više milijuna kuna, u zadnjih 5 godina, preko 10 milijuna kuna. Sve to je izričito zabranjeno čl. 21. Zakona o AV djelatnosti, a Vi se zbog svega navedenog obavezni, sukladno čl.20. Zakona o AV djelatnosti, odmah razriješiti navedeno tijelo.

Ne moramo ni Vas ni javnost podsjećati da smo od Vas mjesecima uzalud tražili da postupite sukladno Zakonu.

Sada bi igre skrivača i kupovanja vremena bilo dosta. Mi od Vas tražimo izvršite svoju zakonsku obavezu. Ukoliko to opet izbjegnete učiniti, mi ćemo Vas kazneno prijaviti, sve hrvatske birače upozoriti da Vi kao članica Vlade i nova članica HDZ-a opet pokrivate kriminal u HAVC-u. Nakon toga ćemo javnim akcijama pokazati koliko ima nas koji branimo Hrvatsku od lopova u rukavicama.

U prilogu ovog javnog pisma dostavljamo dopis jučer predan u Ministarstvu kulture te primjere onih koji su suprotno zakonu, moralu i domoljublju samima sebi protuzakonito isplaćivali milijune hrvatskih građana.

Zagreb, 7. veljače 2017. godine

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata
Zorica Gregurić

Zlatko Hasanbegović: Vodstvo HAVC-a je Ministarstvo kulture doživljavalo kao bankomat

Primjeri nezakonitosti i nemorala u HAVC-u

1. Članica UO Darija Kulenović Gudan – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u kategoriji poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – 1. Rok 28.03.2014.godine, poduzeće „STUDIO DIM“ u 50 postotnom vlasništvu tadašnje članice UO HAVC-a Darije Kulenović Gudan dobila je za naslov „Aleksi“ 2.900.000,00 kuna, te za naslov „Moj dida je vanzemaljac“ 3.500.000,00 kuna.

2. Član UO Hrvoje Turković – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela 1. Rok odlučivanja, Snježana Tribuson, supruga člana UO HAVC-a Hrvoja Turkovića dobija 4.300.000,00 kuna za naslov „Sve najbolje“, dok na javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2015.g. – 2.rok – 27.11.2015.g. za naslov „Dok je trajao Rolan Garros“ dobio je 350.000,00 kuna.

3. Nelegalna predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica i član UO Hrvoje Turković – Samo na javnom pozivu HAVC-a za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2016.g. na 67. Sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj 31.03.2016.g., ukupno 1.678.500,00 kuna je dodijeljeno udruzi Hrvatski filmski savez,čija je predsjednica Vera Robić Škarica istovremeno i nelegalna predsjednica AV Vijeća HAVC-a. Ukupnim izračunom protuzakonito dodijeljenih sredstava udruzi Hrvatski filmski savez iznos prelazi 10.000.000,00 kuna! Član UO HAVC-a Hrvoje Turković u vrijeme kad je više milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a dodijeljeno udruzi Hrvatski filmski savez, je do 2014. bio predsjednik te udruge.

4. Član AV Vijeća Zrinko Ogresta – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2014.g. – 1. Rok odlučivanja za naslov „S one strane“ dobio je 3.700.000,00 kuna za svoj projekt.

HSP AS: Nakon ostavke Hribara isto očekujemo i od ministrice Obuljen Koržinek

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.