SDP-u blizak Neven Budak tvrdi da je novi sastav Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja – politički

Foto: Fah

Vlada Andreja Plenkovića osnovala je novo stručno Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja.

Novo povjerenstvo ima 11 članova, njegova je predsjednica rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, a članovi su akademici Ivica Kostović, Miroslav Radman i Milena Žic Fuchs, te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, prof. dr. sc. Drago Šubarić, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić i dr. sc. Vilmica Kapac. U novoimenovanom Povjerenstvu nalazi se troje bivših resornih ministara te nekoliko pomoćnika i državnih tajnika.

Hrvatska narodna stranka (HNS) žestoko je napala njegov sastav ocijenivši ga krajnje desnim i konzervativnim. Bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak kazao je za N1 kako je novi sastav politički te da to nije dobro za provedbu niti Kurikulne reforme, niti za Strategiju obrazovanja.

> Neven Budak, bivši predavač na Sorosevom sveučilištu ‘posljednji je sekretar Partije’ i poprilično blizak SDP-u!

“Nitko od nas nije član niti jedne stranke. Mi smo tamo bili po kriteriju stručnosti, prema tome nas je premijer mogao ostaviti tamo raditi. Koliko sam shvatio, postoje dva razloga zašto smo promijenjeni. Jedan je da ne bismo utjecali na izbor ekspertne radne skupine za provedbu ‘kurikularne’ reforme. A drugi je da skrenemo pažnju s afere oko ministra Barišića i njegovog plagiranja, da se pokaže da premijer ima ozbiljnih namjera što se tiče obrazovanja”, ustvrdio je Budak te zaključio da ne sumnja “da će se raspisati natječaj za novu ekspertnu radnu skupinu za provođenje ‘Kurikularne’ reforme, da će se formirati i početi nešto raditi na papiru. Bojim se da je ovime ‘kurikularna’ reforma zauvijek zaustavljena, a i rad na Strategiji bitno usporen.”

Na novinarsko pitanje zašto u novome povjerenstvu nema nikoga iz bivšega povjerenstva i znači li to da nije bio zadovoljan njihovim radom, Plenković je odgovorio da se prije sjednice novoga povjerenstva susreo i zahvalio predsjedniku dosadašnjega povjerenstva prof. dr. sc. Nevenu Budaku.

“Profesor Budak bio je savjetnik predprethodnoga premijera (Zorana Milanovića), dakle bio je politički odabir jednoga od mojih prethodnika, oni su izabrali tadašnji sastav povjerenstva, a mi smo donijeli odluku da u ukupnom kontekstu i u novim okolnostima trebamo svježi pogled uz puno uvažavanje i zahvalu za dosadašnji rad bivšega povjerenstva, ali i brojnih drugih stručnjaka koji su sudjelovali u različitim tijelima, skupinama u prevedbi obrazovane reforme”, rekao je.

Komentiravši stajalište HNS-a kako je u imenovanju povjerenstva “nametnuta politika ispred struke”, Plenković je odgovorio kako su ovdje pred očima javnosti i medija ugledni hrvatski znanstvenici i dodao kako bi “HNS možda mogao njih pitati jesu li oni politika ispred struke ili su želja i motivacija da pridonesu kvalitetnijem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj”.

> Pogledajte kome je Milanovićeva Vlada, za inozemne dnevnice, isplatila 307.785 kn – bez dokaza da su putovanja ostvarena

Iako profesor Neven Budak tvrdi da nitko od dosadašnjih članova Povjerenstva nije član niti jedne stranke i da su tamo bili po kriteriju stručnosti i da ih je premijer mogao ostaviti tamo raditi, zanimljivo se podsjetiti da je Neven Budak na zadnjim parlamentarnim izborima bio SDP-ov kandidat za novog ministra obrazovanja, a aktivno je sudjelovao i u kampanji Narodne koalicije. Nakon ostavke Zorana Milanovića, u rujnu 2016. sudjelovao je u unutarstranačkoj kampanji Rajka Ostojića, jednog od kandidata za novoga predsjednika SDP-a.

Neven Budak redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 1980. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu. Od 1995. do 2002. održava nastavu iz urbane povijesti i druga predavanja na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti. Od 2001. do 2003. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta, a bio je i član Savjeta SDP-a u Račanovoj Vladi. Račan ga je želio vidjeti i kao kandidata za ministra znanosti, čemu se usprotivio HSS. Budak se u očima HSS-a previše eksponirao u nekim akcijama koje Crkvi ne mogu biti po volji: bio je među inicijatorima ocjene ustavnosti Ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, a bio je i protiv toga da dekan Bogoslovnog fakulteta Tomislav Ivančić bude rektor Sveučilišta. Budaka su smatrali previše lijevim i bliskim SDP-u, navodi Večernji list.

> Vijeće Filozofskog fakulteta na nezakonit način pokušalo ‘smijeniti ‘ Holjevca i ‘dovesti’ Budaka

Bio je posebni savjetnik za znanost Vlade Zorana Milanovića, jednome od trojice savjetnika kojemu su po nalazu Državne revizije isplaćene sumnjive dnevnice.

Vlada Zorana Milanovića početkom studenoga 2014. formirala je Posebno stručno povjerenstvo na čije je čelo ubrzo postavljen prof. dr. sc. Neven Budak, a ostali članovi bili su su: dr. sc. Petar Bezinović, prof. dr. sc. Vladimir Mrša, dr. sc. Teo Matković, prof. dr. sc. Ignac Lovrek, prof. dr. sc. Feđa Vukić, prof. dr. sc. Tomislav Filetin, dip. ing. Tihomir Tomčić i Eli Pijaca Plavšić.

Budakovo povjerenstvo nije slijedilo Strategiju i nije sastavilo načela uspostave Ekspertne radne skupine

Na portalu koji financira Vlada Republike Hrvatske, 21. prosinca 2016. objavljena je vijest: Izrađeni kriteriji za ponovni ustroj Ekspertne skupine za provođenje cjelovite kurikulne reforme. “Naslov vijesti najavljuje da su izrađeni kriteriji za „ponovni ustroj“ Ekspertne skupine. Zašto ponovni ustroj? Pa mjerila i načela trebala su biti izrađena još za prvotni ustroj! Ali nisu bila. Hvala Posebnomu stručnomu povjerenstvu s Nevenom Budakom na čelu što je na ovaj način priznalo da proteklih dviju godina nije provodilo Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije (Narodne novine, broj 124/14)”, istaknuo je mr. Petar Marija Radelj, te upozorio da “Budakovo povjerenstvo nije slijedilo Strategiju i nije sastavilo načela uspostave Ekspertne radne skupine”.

> Petar Marija Radelj: Neven Budak opet protiv Strategije obrazovanja

“Hrvatskomu saboru do danas nije podneseno dvogodišnje izvješće o provedbi Strategije pa to Budakovo povjerenstvo do danas nema ni posrednu legitimaciju najvišega zakonodavnoga i predstavničkoga tijela hrvatskoga naroda i države”, upozorio je mr. Radelj.

Budakovo povjerenstvo nije slijedilo Strategiju i nije sastavilo načela uspostave Ekspertne radne skupine, a provedba Strategije nije mu ni bila na umu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr