Korumpirana i nepotistička Vlada: Milanović, Jakovina, Vrdoljak, Zlatar Violić, Maras, Opačić, Holy…

Premijer je koristio službe i pokušavao me optužiti da sam kriminalac, premijer koji spletkari i podmeće je žalost za Hrvatsku, Milanoviću su bile potrebne spletke oko predstečajne nagodbe tvrtke Spačva upravo da bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese određenih krugova kaže smijenjeni ministar financija Slavko Linić, a kad je takav premijer , kakvi su tek ministri….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadnji sukob, Mali biskviti. Bio je to sukob premijera, mene i ministra Marasa, a vezano za projekt Mali Biskviti i kredite HBOR-a”, rekao je Linić. Riječ je o uništavanju Kraša i pogodovanju uvozu iz Poljske.

HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenje kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila krediti, inzistiram da taj predmet riješi Nadzorni odbor. Beznačajnoj tvrtki za uništavanje Kraša želi se koristiti državni novac. Svi su se upleli da pomognu pojedincu s ciljem uvoza čokolade i uništavanjem domaćeg brenda. Osobno sam upoznao Milanovića s tim, ali nije se složio”, kaže Linić.

Ništa se nije još dogodilo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, a u njegovom resoru, Hrvatskim šumama, susjedi dobivaju poslove na sumnjivim natječajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o okolnostima koje su dovele do davanja u najam 136 apartmana, lugarnicu, pansione… tvrtki Krune Tkalčevića. Tkalčević je susjed člana nadzornog odbora HSU-ovca Mije Prgometa, a ovaj pak prijatelj  i politički suborac iz Slavonskog Broda ministra poljoprivrede, SDP-ovca Tihomira Jakovine, koji je postavio na čelo Šuma svoga prijatelja Ivana Pavelića. Riječ je očito o brodsko-posavskoj političkoj Kukuriku vezi.

Krula koja je pobijedila na natječaju Hrvatskih šuma je osnovana ni mjesec dana prije objave ovog natječaja. Tkalčević 1994. osnovao tvrtku (kemijsko čišćenje odjeće, krzna i tekstila) koja je za 2012. iskazala 15.600 kuna prihoda. Agroturizam Čemernica iz Gračaca, koji je nudio veću zakupninu, eliminiran je pod sumnjivim okolnostima, suvlasnik tvrtke žalio se, a i tužit će Hrvatske šume. Zanimljivo, i ako Agroturizam dobije tu tužbu, Krula će dobiti – 50.000 eura, zato jer su Hrvatske šume tu klauzulu “slučajno” stavile u Krulin ugovor.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) navodno, poput Milanovića, ima svoje rođake po tazbini i razne prijatelje, kumove, uvezane u unosne poslove, koje opet iz državne kasice – prasice dodjeljuju ljudi koje je sam Vrdoljak postavio na odgovorna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u kumstvu je s Goranom Đanićem, načelnikom Općine Podgorač, nedaleko od Našica, a supruga Julija Đanić ima tvrtku koja se bavi poslovima iz domene ministra Vrdoljaka.

Sindikati HEP-a tvrde da je ATO inženjering d.o.o., firma koju je prenio na bivšu suprugu. Ta firma, dodaju sindikati, dobiva gotovo sve poslove koje HEP, najčešće nepotrebno, raspisuje putem aranžiranih natječaja, pa ih onda ATO-inženjering d.o.o. prepušta podizvođačima uz 30 do 40 posto provizije. To je postao poznati standard rada od kada je postavio svoju garnituru u HEP.

U 2013. godini ta firma bilježi dobit od 8,5 milijuna kuna na 26 milijuna kuna ukupnog prometa (33 posto). Prethodnih godina, dok nije “nasjeo” na HEP, dobit je bila gotovo beznačajna, a promet je bio svega 2 milijuna kuna. Zanimljivo je, da je nakon što je Vrdoljak preuzeo kontrolu nad HEP-om, ATO-inženjering dobio gotovo sve poslove u Đuri Đakoviću, koristeći činjenicu da je Đuro Đaković jedan od ključnih partnera HEP-a.
Druga firma, koju je ministar osmislio isključivo za biznis s HEP-om, je Terra d.o.o. i koja nominalno glasi na Juliju Đanić, suprugu Gorana Đanića (opet firma na suprugu), načelnika Podgorača kod Našica, inače kuma ministra Vrdoljaka s kojim je ovaj “jako dobro” poslovao dok je bio zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna djelatnost te firme je izrada protupožarnih prosjeka ispod dalekovoda. Shema, po kojoj se na “transparentan” način izvlači novac, je osvajanje natječaja s dumping cijenama, te obilatoj kompenzaciji kroz realizaciju – u građevinsku dokumentaciju upisuju se višestruko veće količine od stvarno realiziranih, a ključni troškovni element posla – izvlačenje odsječenog šiblja i granja – se ne obavlja. Ono se ostavlja na trasi i ne izvlači na predviđeni deponij, te se nakon sušenja stvara još veća opasnost od požara, objavio je tjednik 7dnevno.

Sljedeća firma, koja u svojoj registraciji ima prepisane gotovo sve poslove za koje je registriran i HEP kao i cijeli spektar poslova iz plinskog biznisa, je – Visan d.o.o. Firma je registrirana na području posebne državne skrbi, u Aljmašu, i to na sadašnju suprugu ministra Vrdoljaka.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dodijelila je svom časopisu 1,2 milijuna kuna novca hrvatskih građana.

Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa je postupilo u skladu sa zakonskom obvezom i svoju Odluku od 20. lipnja 2013. uputilo općinskom državnom odvjetništvu 20. rujna 2013. Ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, uz kaznu od 15.000 kuna, dakle, prijavilo je DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o neprebacivanju vlasničkog udjela od 6,67 posto koji je ministrica donedavno imala u tvrtki Druga strana d.o.o., nakladniku časopisa Zarez. Ta je tvrtka, u suvlasništvu ministrice, u njezinu mandatu po natječajima za javne potrebe u kulturi od Ministarstva kulture dobila ukupno 1,2 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić lagala je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa glede statusa SDP-ovca Žarka Vukobrata prije travnja 2012. godine, odnosno njegova imenovanja savjetnikom ministrice u Kabinetu ministra, temeljem čega je ovo tijelo zaključilo da ne postoje povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, tvrdi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Predsjednica Oraha Mirela Holy poslala je dopis DORH-u i zatražila službeno očitovanje o tome je li e-mail zbog kojeg je smijenjena politička korupcija. Naime, na konferenciji za medije premijer Zoran Milanović je upravo ‘sitnu političku korupciju’ naveo kao razlog zbog kojeg je morala otići. Inače, osoba za koju je urgirala da ostane na poslu u HŽ-u, jer je SDP-ova – na poslu je i ostala.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Narod.hr/Hrvoje Pilić

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.