Kovač o Marakeškom sporazumu: ‘Sjednica odbora sazvana je na moju inicijativu iako je riječ o dokumentu o kojem ne odlučuje sabor, nego Vlada’

Foto: fah

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u petak je, reagirajući na prozivke čelnika Mosta Bože Petrova na jutrošnjoj sjednici Odbora za Ustav da mu on prošlog tjedna nije na sjednici njegova odbora dopustio glasovanje o prijedlogu da i Sabor raspravi Marakeški sporazum, uzvratio kako Petrov sustavno iznosi neistine te dezinformira javnost.

(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

“Petrov očito manipulira i dezinformira javnost. Da je zaista htio da Hrvatski sabor raspravi pitanje Globalnog kompakta, trebao je ili podnijeti interpelaciju ili tražiti uvrštavanje te točke u dnevni red sjednice Hrvatskog sabora. Koliko je poznato, Petrov to nije učinio, ni kao zastupnik, ni preko svoga Kluba zastupnika, pa ni kao potpredsjednik Hrvatskog sabora koji je član Predsjedništva Hrvatskog sabora. Dakle, nije koristio poslovničke mogućnosti za pokretanje rasprave na plenarnoj sjednici“, izjavio je Kovač novinarima.

Ustvrdio je da nitko od članova Odbora za vanjsku politiku, pa ni Petrov, nije tražio sazivanje sjednice Odbora.

“Sazvana je na moju inicijativu, i to iako je riječ o dokumentu o kojem ne odlučuje Hrvatski sabor, nego Vlada. Time sam dao doprinos jačanju parlamentarne demokracije, ali i statusa Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u hrvatskom političkom prostoru. Nijedan drugi saborski odbor nije organizirao raspravu o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama”, kazao je Kovač.

Tko je Drago Župarić-Iljić koji je u ime Hrvatske sudjelovao na stvaranju Marakeškog sporazuma

(VIDEO) Petrov poručio vladi: Idete kao guske u Marakeš

Napomenuo je da je sjednica Odbora bila otvorena za sve zainteresirane zastupnike, znači i za one koji nisu članovi Odbora, te da nikome od prisutnih zastupnika nije ograničena duljina njihova izlaganja, kao ni predstavnicima Vlade.

“Nakon višesatne rasprave, uvažavajući mišljenja većina članova Odbora, predložio sam prihvaćanje zaključka kojim se Vladino Izvješće o pregovorima o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama prima na znanje, s tim što će Odbor nastaviti pratiti proces usvajanja Globalnog kompakta. Odbor nije, dakle, glasovao ni za, ni protiv Izvješća“, ustvrdio je Kovač.

Željana Zovko (HDZ): Hvalospjevi za Marakeški sporazum u EU parlamentu

Dodao je kako je Petrov, da je to zaista htio, trebao u pisanom obliku ili podnijeti interpelaciju, ili tražiti uvrštavanje u dnevni red sjednice Sabora raspravu o Globalnom kompaktu. “Budući da nije tako postupio, ispada da se radi o pokušaju manipulacije javnosti i zloupotrebe rada Odbora za vanjsku politiku, i to preko mojih leđa kao predsjednika Odbora“, kazao je.

Izvor: narod.hr/hina