Dr. Krešimir Luetić za Narod.hr komentirao izbor za predsjednika Hrvatske liječničke komore

Zagreb, 28.12.2018 - Izjave Hrvatske Liječničke komore o slučaju smrti dječaka u Metkoviću. Na fotografiji Krešimir Luetić. foto HINA / Daniel KASAP /dk

Nakon izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) na kojima je, po neslužbenim rezultatima, od šestero kandidiranih za predsjednika izabran Krešimir Luetić, četiri kandidata u otvorenom su pismu u utorak poručili da ne mogu prihvatiti taj, po njima, duboko kompromitirani izborni proces ni rezultate koji su iz njega proizašli.

Prema neslužbenim podacima, na izborima održanim od 20. do 26. svibnja, glasovalo je nešto manje od 5000 liječnika od nešto više od 19.000 njih s pravom glasa. Za Luetića je glasovalo oko 2500 liječnika, a iza njega je s 850 glasova bila Ada Barić Grgurević, dok su ostali dobili manje glasova.

Pet HUBOL-ovaca u utrci za predsjednika Komore: ‘Očekuju se velika iznenađenja’

Informaciju je objavio i dr. Luetić na svom Facebook profilu te potvrdio da je za njega glasovalo 55 %, odnosno da je prikupio 2 642 glasa.

Dr. Krešimir Luetić za Narod.hr komentirao je izbor za predsjednika HLK.

“Prije svega želio bih se zahvaliti svima koji su glasali, a posebno onima koji su svoj glas dali kolegici Vikici Krolo i meni, koji su prepoznali tim Zajedno dalje kao novo vodstvo Hrvatske liječničke komore. Ovo je isključivo pobjeda tima jer samo zajedno možemo nastaviti zastupati interese i štiti prava hrvatskog liječništva.”

Na naš upit o optužbama dijela članova da su ‘izbori u HLK nelegitimni te da je zbog elektroničkog glasanja 30 posto liječnika ostalo bez mogućnosti glasanja’, dr. Luetić nas je uputio na Središnje izborno povjerenstvo komore.

“Što se Vašeg upita tiče, Središnje izborno povjerenstvo HLK je nadležna institucija za izbore pa je tako i relevantna adresa za odgovor na postavljeno pitanje.”

Četvero kandidata izbore smatra nelegalnima

Četvero kandidata – Ada Barić Grgurović, Miran Cvitković, Hrvoje Tomasović i Matija Majić u otvorenom su pismu zatražili od mjerodavnih državnih institucija kontrolu i zaštitu prava njih osobno te više od 5000, kako tvrde, diskriminiranih liječnika kojima je zbog neizdanih elektronskih iskaznica bilo oduzeto pravo glasovanja na izborima.

Traže i kontrolu nad zakonitošću rada i postupanja Komore u kojoj su, upozoravaju, upravnim nadzorom već ranije utvrđeni brojni propusti, uključujući i organizaciju i provedbu izbora.

Smatraju kako izbore treba proglasiti nelegalnima te ih provesti na uobičajeni, dopisni način, kada su svi članovi imali mogućnost glasovanja i biranja.

Četvero kandidata u pismu ističu da je Središnje izborno povjerenstvo prebrojalo u ponedjeljak glasove i utvrdilo rezultate unatoč istaknutim primjedbama promatrača, bez zapisničara i zapisnika, a pritom nisu znali ukupni broj birača i koliko ih ima pravo i mogućnost glasovanja, kao i koliko je izdano iskaznica potrebnih za elektroničko glasovanje.

“U najmanju ruku zapanjujuća je činjenica da je isključivo i samo jedan kandidat profitirao e-glasovanjem, i to sa čak 70-postotnim povećanjem udjela u broju glasova nego je to imao u dopisnom načinu, dok su istovremeno svim ostalim kandidatima u e-glasovanju udjeli u broju glasova značajno smanjeni, i to preko 50 posto u odnosu na dopisno glasovanje”, ističe četvorka u pismu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina