Laburisti, HSS i HSP AS: Kukuriku zloupotrebljava izostanak rokova za referendum

Laburisti, HSS i HSP dr. Ante Starčević slažu se da Kukuriku koalicija zloupotrebljava izostanak rokova za odluku o tzv. referendumu o ćirilici. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) još uvijek nije, a ni ne želi odgovoriti kad će iznijeti točan datum sjednice odbora na kojem će se odlučiti o daljnjoj sudbini potpisa koji je prikupio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar za narod.hr rekao je kako smatra da vladajuća Kukuriku koalicija zloupotrebljava izostanak rokova postupanja državnih tijela kod pitanja građanskih inicijativa za referendum. Prema riječima predsjednika Hrvatske seljačke stranke, Branka Hrga, ako je prikupljeno dovoljno potpisa, treba se napraviti ono što građani traže. Pero Ćorić, tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, napominje da ni u jednom se trenutku ne zadire u prava manjina, te da vladajući namjerno opstruiraju proceduru.

U hrvatskim zakonima, prije svega Ustavu i Zakonu o referendumu, nisu propisani rokovi postupanja državnih tijela, kada je u pitanju građanska inicijativa za referendum. To je jedan od velikih nedostataka pravnog okvira referendumskog odlučivanja građana, istaknuo je Lesar.

O tome Hrvatski laburisti aktivno govore od 2010.godine kada je ustavnim promjenama u dogovoru HDZ-a i SDP-a promijenjen Ustav u predjelu odlučivanja, rekao je Lesar. Dodao je da su time unazadili, uneredili i do besvijesti onemogućili jasnu proceduru.

Napomenuo je da „izostanak tih rokova zloupotrebljava vladajuća Kukuriku koalicija i na dnevni red Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ne žele staviti tu točku za daljnje odlučivanje.

“Po mom mišljenju, a i iz redova drugih stranaka, dolazi do sumnje u ustavnost toga pitanja. Odbor za Ustav samo treba predložiti zaključak prema kojem će se Sabor obratiti Ustavnom sudu da ocijeni je li pitanje koje je postavljeno u skladu s Ustavom RH,“  istaknuo je Lesar.

“Iako rokovi ne postoje, smatram obvezu zakonodavne vlasti, Sabora, da ne oteže, ne samo sad, nego nikad ne oteže s procedurom odlučivanja i da u primjerenim rokovima, koji nikada ne smiju biti duži od 30 dana, mora završiti proceduru odlučivanja”, objasnio je Lesar.

Predsjednik HSS, Branko Hrg istaknuo je kako je kao političar dužan poštivati zakone i volju građana.

„Dakle, prikupljeno je dovoljno potpisa, građani su to napravili, treba napraviti ono što se traži. Gotovo.“, odgovorio je.

„Naš stav je jasan – referendum treba staviti na dnevni red, treba provjeriti broj predanih potpisa, Hrvatski sabor to treba raspraviti i uputiti na mišljenje Ustavnog suda“, rekao je za narod. hr tajnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić.

Istaknuo je i da se u Vukovaru provodi nasilje nad većinskim hrvatskim stanovništvom, te da Srbi nemaju ni po postojećem zakonu na ravnopravnu uporabu jezika i pisma jer, tvrdi, i policija je do sada utvrdila da je tamo više od pet tisuća nepostojećih birača.

„Evidentno je da je na djelu zloporaba, što je Vlada Zorana Milanovića i priznala svojom odlukom 27. prosinca. Mi tvrdimo da ima 10 do 12 tisuća lažnih birača. Od toga je sigurno 80 do 90% srpskih, naravno da tu ima onih lažnih hrvatskih, koji se prijavljuju tu, u područje od posebne skrbi“, istaknuo je Ćorić.

“Imamo sigurne podatke da je do sada utvrđeno 5.015 nepostojećih birača u Vukovaru”, rekao je Ćorić te dodao da je to policija utvrdila a Vlada tu činjenicu “dobila na stol”.

“Međutim, odluku su donijeli 27. prosinca 2013. i dali godinu dana, praktički „time outa“, tim nepostojećim biračima da reguliraju svoj status“, pojašnjava Ćorić.

Istaknuo je da je to sumrak zakona i pravde iz više razloga.

„Dolje u Dalmaciji su pred lokalne izbore vrlo brzo reagirali i 2.300 Hrvata koji su bili, ajmo reći, prijavljeni na legalno. U mjesec dana su proveli reviziju i izbrisali ih s popisa birača“, objasnio je Ćorić.

„Mi smo neki dan s HDZ-om i ostalim partnerima srušili vlast i idemo na prijevremene izbore u Kutjevu, gdje je bio također gradonačelnk SDP-a. Danas, posljednji SDP-ov gradonačelnik u svih 5 slavonsko-baranjskih županija je Željko Sabo, koji će do kraja godine ne biti samo smjenjen, već će i završti u zatvoru“, rekao je Ćorić.

„Ovo u Vukovaru je očajnički pokušaj Zorana Milanovića, Željka Sabe i ministra Arsena Bauka da na jedan nelegalan način pruže šansu nelegalnim biračima da se reguliraju, u prijevodu, žele dobiti od njih još jedan glas na prijevremenim izborima koje će Sabo izazvati u Vukovaru“, zaključio je.

Istaknuo je i da je proračun gradonačelnika Vukovara Sabe, koji je povukao u prosincu, neprimjeren.

„On ga je prilagodio da podmiruje nekakva svoja obećanja srpskim kulturnim društvima, prijateljima, kumovima. Ne može biti moguća činjenica u Vukovaru pola milijuna kuna dobije, ajmo reći, srpski nogometni klub Vuteks, a da u isto vrijeme NK Mitnica Vukovar dobije nula kuna, kao i NK Lipovača. KUD Kolo srpskih sestara dobiva 120 tisuća kuna, u isto vrijeme 4 puta manji iznos dobiva naš KUD Dunav“, rekao je Ćorić.

Ćorić je napomenuo da su kao stranka volonterski pomogli u prikupljanju potpisa za tzv. referendum o ćirilici.

“Mi i dalje stojimo kod toga da nigdje ne zadiremo tim pitanjem u prava nacionalnih manjina”, rekao je Ćorić.„Nama ništa nije sporno što su ploče na ćirlici u Dalju. Tamo je legalna trećina stanovnika. U Vukovaru je to frizirano, to je nametnuto,“ kaže Ćorić.

Istaknuo je da su manjinski vrtići i škole kao u nekim getima.

“ A samo 7% djece kada završe srednju školu uzimaju svjedodžbu na ćirilici. Dakle, to ni oni ne žele“, zaključio je.

„Mi problema u Vukovaru nemamo, ni s ćirilicom ni Srbima, ni sa kime. Imali smo problema s onima koji su Vukovar napadali 91., znali smo im odgovoriti“, rekao je Ćorić.

„Pozivamo da se odgovorne za zločine, ako su živi, kazni. A drugima koji tu žive poručujemo – ovo je država slobodnih građana, danas smo dio jedne velike zajednice Europske unije“, zaključio je Ćorić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr