Tomac: Oporba treba postaviti pitanje povjerenja Vesni Pusić

Ponašanje prve potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić mene ne iznenađuje, njezina posljedna izjava u skladu je s njezinom dosadašnjom politikom, izjavio je portalu narod.hr prof. dr. Zdravko Tomac, zamoljen da komentira tvrdnju Vesne Pusić u ponedjeljak u Beogradu nakon razgovora s potpredsjednikom srbijanske Vlade Aleksandrom Vučićem.

Pusić je tom prigodom izjavila kako je “postojala želja i napori” da se problem tužbi i protužbi riješi na drugin način. “Nažalost, to nije uspjelo, preduvjeti nisu ispunjeni”, rekla je, podsjetivši da se to odnosi na rješavanje problema nestalih.

“Vesna Pusić sve svoje snage je upregnula da se odustane od tužbe. Cijelo vrijeme je govorila da treba povući tužbe i pritom tvrdila da Srbi trebaju reći gdje su nestali, kao da je tužba podignuta radi nestalih, a ne zbog genocida”, izjavio je Tomac, objasnivši kako je Srbija podigla protutužbu u nadi da će imati argument u presudi Haaškog suda, a kad je to propalo, upregnuli su sve prijatelje, od Britanije pa dalje, da se povuku tužbe.

Tomac je pozvao hrvatske branitelje, a napose oporbu da u Hrvatskom saboru, nakon najnovijeg poltičkog ispada, postavi pitanje povjerenja ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić jer politika koju je zagovarala skupa s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem nanijela je ogromnu štetu Hrvatskoj i u konačnici je propala, što potvrđuje oslobađajuća presuda Haaškog suda generalima Gotovini i Markaču.

Po Tomčevim riječima da bi se razumjelo što danas radi Vesna Pusić potrebno je znati kakve je stavove zastupala posljednjih dvadeset godina. Ona je u Hrvatskom saboru, kako podsjeća, optužila Hrvatsku da je agresor na BiH, od 1993. zajedno s Stjepanom Mesićem zastupala je stajalište da nema velikosrpske agresije, nego da se radi o dogovorenom ratu hrvatskog i srpskog nacionalizma radi komadanja BiH. To je više puta ponavljala i od početka izjednačavala krivnju agresora i Hrvatske, odnosno Miloševića i Tuđmana, podržavala je optužnicu Carle del Ponte i tražila smjenu svakoga tko je tvrdio da su optužnice krivotvorine ili branio istinu o Domovinskom ratu, podsjetio je Tomac.

“Cijelo vrijeme radila je protiv interesa Hrvatske, a kad je Haaški sud rekao da Hrvatska nije agresor i da nije bilo etničkog čišćenja i istjerivanja Srba u svakoj demokratskoj zemlji bila bi smijenjena jer je njezina politika propala, međutim ona je unaprijeđena u prvu potpredsjednicu hrvatske Vlade isti dan kad su oslobođeni hrvatski generali Gotovina i Markač i nastavila je svoju prijašnju politiku ne tako grubo, ali u osnovi nepromijenjeno”, izjavio je za narod.hr.

Tomac smatra da gospođa Pusić najvjerojatnije ne spava mirno jer se boji rasprave u Haagu, boji se istine. U relativno kratko vrijeme sastala se po treći put s Aleksandrom Vučićem koji je s aktualnim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem dolazio na hrvatsko okupirano područje, tijekom srpske agresije, kako bi pružio podršku četničkim postrojbama.

“Možda se boji da će srpskla strana citirati nju i Mesića i čitavu hrvatsku petu kolonu, koji su godinama tvrdili da je hrvatska učinila etničko čišćenje. Slušao sam danas što je o tome govorio Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, ali to je izgledalo kao da govori predsjednik odbora za vanjsku politiku srbijanskog parlamenta. I Pupovac se boji istine u Haagu”, izjavio je Tomac, podsjetivši kako je upravo on bio optužio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franju Kuharića da je pokrstio 10.000 srpske djece.

Tomac drži da sve što se događa treba staviti u kontekst specijalnog rata koji se vodi protiv Hrvatske. Memorandum 2 koji je donesen 2011., Srbija je obnovila svoju imperijalnu politiku, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr