Letica: ‘Nije korektno u prvim trenutcima navoditi da napadač potječe iz braniteljske obitelji’

Foto: Snimka zaslona

Čini se kako se slažu kockice jučerašnjeg samoubilačkog napada na zgradu Vlade u Zagrebu gdje je ranjen policajac, a 22 godišnji napadač presudio je sebi na Jabukovcu. O novim detaljima napada na Vladu govorio je Ante Letica, umirovljeni obavještajac.

“Strašno mi je bilo krivo i ne slažem se da se u prvim trenutcima kada je momak pronađen da je izvršio samoubojstvo, kaže da mladić potječe iz braniteljske obitelji, to nije fer i nije korektno prema braniteljima. Branitelji nisu ništa lošiji nego što je hrvatsko društvo. Oni su u jednom trenutku stali u obranu ove države. Ponosim se što sam i ja branitelj, te potječem iz braniteljske obitelji”, ističe Letica.

“Mislim da to nije fer. Druga stvar, što je rekao gospodin psihijatar, da je vjerojatno taj dečko naslijedio tu postratnu traumu koju su prošli njegovi najbliži. Ta trauma je sigurno pomogla tom ponašanju. Mi i o tome moramo voditi računa”, upozorava.

> Vukušić o napadu na Vladu: ‘Radi se o mladiću koji je odrastao vezan uz ratne traume’

Napadač je ispalio čak 30 metaka iz kalašnjikova, odbacio je kalašnjikov i jaknu, dao se u bijeg, te se ubio s kratkim oružjem.

“Mislim da je kod ovakvih kaznenih djela bitno utvrditi motiv. Mislim da ovo djelo ima velike bliske dodire s terorizmom, ali ne bih ga okarakterizirao ao terorizam dok ne bude dovršena istraga. Sve ukazuje da je bilo planirano i da je njegova izjava na mrežama ukazuje da se radi o planskom napadu na institucije što je po meni terorizam”, rekao je Ante Letica gostujući na HRT-u.

Već sam izjavio i ponovit ću, dodaje, mene kao bivšeg profesionalca, je zabrinjavala, dok sam bio zadužen za operativnu procjenu sigurnosti i Markovog trga, ta protočnost ljudi, vozila, turista i građana.

“Trg sv. Marka je teško osiguravati bez da se u potpunosti blokira. A pokušaj te blokade nije ni uspio i vrlo je teško u takvim gradskim sredinama blokirati pristup kad su to jedine prometnice za dolazak na Gornji grad”.

“Vidljivo je kad profesionalno analiziramo situaciju da je došlo do određenih propusta u funkcioniranju sigurnosnog sustava na Markovu trgu, jer je 30 metaka ispaljeno, policajac je išao 50, 60 metara, gdje je bilo ostalo osiguranje, pita Letica. Mislim da će policija napraviti reviziju i da će ona to ispraviti i već sinoć te mjere su bile puno čvršće. Ovaj teški incident nam pokazuje koje su to poteškoće u provođenju mjera na takvoj poziciji kakav je Trg sv. Marka.”

Podsjećajući na slučaj Zavadlav i osvrćući se na jučerašnji događaj, Letica kaže kako je moguća preslika takvih događaja.

“Apsolutno je da je Hrvatska sigurna zemlja, ali smo se možda malo previše uljuljali u tu mantru sigurnosti. Treba voditi računa o novim pojavama u društvu i reagirati na to.”

“Problem koji je nastao nije problem od jučer, od našeg načina življenja u doba korone, pa gospodarske situacije, nesigurne budućnosti, to je dovelo do ove situacije”, smatra.

“To je dublji društveni problem koji zahtijeva veći angažman društva, a što se tiče govora mržnje protjeran je na neki način iz javnog rakursa, s druge strane službe bi trebale selektirati te ljude koji preko mreža šire govor mržnje i da budu pod pažnjom, jer se iz toga razvijaju i ovakvi slučajevi”, ističe.

Posjedovanje automatske puške u Hrvatskoj nije moguće i u domeni je kaznenog djela i policija na to treba reagirati.

“Mislim da policija treba svoj način rada treba prilagoditi novom načinu slanja poruka, ali uzroke treba rješavati cijelo društvo”.

Očekuje li zakonske promjene, kaže da policija ima dovoljne ovlasti, možda bi neke trebalo korigirati, samo je pitanje rukovođenja, upravljanja volje i želje za se to radi. Ali i policijske službenike, kaže, treba zaštititi.

Apsolutno opremanje policije najmodernijim sredstvima je vrlo bitno, ali smo napominje, počeli zaboravljati da sustav čine ljudi, odnosno koliko su ljudi spremni da brane sustav, treba im povećati plaće i opremiti ih.

“To nije militarizacija hrvatskog društva jer policija nije oružana sila, zadužena je za sigurnost građana”.

Što se tiče društvenih mreža, ono što se događalo, to je, kaže, huškačko poticanje na još žešće akcije i to je nešto oko čega bi se svi mi trebalo zabrinuti i to vodi u kaos.

“Strašno mi je bilo krivo i ne slažem se da se u prvim trenutcima kada je momak pronađen da je izvršio samoubojstvo, kaže da mladić potječe iz braniteljske obitelji, to nije fer i nije korektno prema braniteljima. Branitelji nisu ništa lošiji nego što je hrvatsko društvo. Oni su u jednom trenutku stali u obranu ove države. Ponosim se što sam i ja branitelj, te potječem iz braniteljske obitelji”.

“Mislim da to nije fer. Druga stvar, što je rekao gospodin psihijatar, da je vjerojatno taj dečko naslijedio tu postratnu traumu koju su prošli njegovi najbliži. Ta trauma je sigurno pomogla tom ponašanju. Mi i o tome moramo voditi računa”.

“Što se tiče legalnog oružja to je jedna stvar, a što se tiče ilegalnog oružja to je stvar policije, da spriječi ilegalnu trgovinu, krijumčarenje, posebno vrlo ubojitim oružjem kao što su automatske puške, eksplozivne naprave. To možda treba i strože kažnjavati”, zaključio je Ante Letica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.