LGBTQ subverzija preko predstava do dječjih slikovnica – tko financira festival Queer Zagreb udruge Domino?

udruga
Montaža: Narod.hr, izvor: snimka zaslona

U Hrvatskom narodnom kazalištu se 24. svibnja održalo otvaranje subverzivnog, aktivističkog LGBTQ festivala Queer Zagreb, koji je obilježio svoju 20-godišnju obljetnicu. U HNK-u je održana predstava u kojoj su sudjelovale prostitutke, LGBTQ aktivisti i amaterski glumci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ove godine traje od 24. svibnja do 5. lipnja te će se održati nekoliko različitih događaja. Nakon amaterske predstave u HNK, u narednim danima će se održati scenska čitanja u prostorijama udruge MAMA u suradnji sa Sveučilištem Yale. Koncert i revija Etnoqueer u suradnji s Etnografskim muzejem u Zagrebu i Ansamblom LADO održat će se 25. svibnja, a nakon njega slijede performans u MSU, performans na Cvjetnom trgu, predstavljanje LGBTIQ+ aktivizma u regiji u Tiflološkom muzeju te prezentacija Dječja queer književnost u knjižnici Bogdana Ogrizovića 3. lipnja. Projekti i programi udruge Domino su ove godine organizirani u suradnji i s HRT-om, Hrvatskom poštom, Kinom Mediteran, Festivalom svjetske književnosti, Tjednom suvremenog plesa, Institutom za etnologiju i folkloristiku i drugima.

Osim izvedbenih programa, udruga Domino plasira vizualne, filmske, izdavačke i edukativne programe, sve redom u subverzivno pomiješane s u umjetnošću i LGBTQ aktivizmom, pa je za ovu godinu od siječnja do prosinca isplanirao više od 50 javnih događanja.

Financijska podrška LGBTQ programima

Financijsku podršku za Queer Zagreb sezone u 2022. godine dalo je najmanje 16 institucija, među kojima se većinom nalaze strana veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanstvo Norveške, Veleposlanstvo Australije, Veleposlanstvo Španjolske, Veleposlanstvo Belgije, Veleposlanstvo Nizozemske i Veleposlanstvo Portugala pružile su financijsku podršku, kao i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, HAVC, Ministarstvo kulture i medija RH te Turistička zajednica Grada Zagreba.

Među donatorima udruge Domino nalaze se “Zaklada Kultura Nova” Ministarstva kulture RH, Program „Be SpectACTive!“ i „ACT: Art, Climate, transition“ Kreativne Europe EU, Austrijski kulturni forum Zagreb, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Goethe-Institut Kroatien i Trust for Mutual Understanding.

Udrugu koja se bavi “umjetničkim aktivizmom” financiralo minimalno četiri strana ministarstva vanjskih poslova

Popis organizacija koje su u prošlosti financirale subverzivni LGBTQ aktivizam udruge Domino još je veći pa se tako na popisu nalaze Ministarstvo kulture Francuske, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, Ministarstvo vanjskih poslova Argentine, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih, za Domino su financijska sredstva izdvajala Veleposlanstvo Slovenije, Veleposlanstvo SAD-a i Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Europska unija je gotovo stalni donator udruge Domino, budući da se ona financirala putem Creative Europe (2013-2020) Europske Unije, Culture Programme (2007-2013) Europske Unije i programa External Actions of the European Union (IPA).

Konačno, udrugu Domino financirali su Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa te Heinrich Boll Stiftung, njemačka politička institucija u Hrvatskoj koju je nakon zatvaranja naslijedila udruga Institut za političku ekologiju, trenutačnog zagrebačkog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od LGBT do LGBTIQ+

Organizatori festivala Queer Zagreb su kazali kako je 20 godina rada ove udruge “promijenio naše kulturne navike i percepciju LGBTIQ+ zajednice”, pa u tom kontekstu vrijedi spomenuti kako je LGBT zastava redizajnirana još prije 5 godina.

Naime, 2017. godine uz šest vodoravnih “duginih” boja dodane su smeđa i crna, ali već 2018. godine dolazi do nove promjene, pa se na zastavi nalazi spektar od šest boja uz crnu, smeđu, svjetloplavu, rozu i bijelu boju koje zapravo predstavljaju rasni i transseksualni aspekt LGBT.

LGBTQ
Foto: LGBTI zastava objavljena u lipnju 2021. godine

Samo tri godine poslije, došlo je do nove promjene službene LGBT zastave te su njih pridodana žuta podloga na kojoj se nalazi ljubičasta kružnica. Dok žuta podloga u stvari ne predstavlja ništa, odnosno simbol je praznine, ljubičasta kružnica na njoj se zapravo već nalazi na zasebnoj zastavi slova I koji bi predstavljao “interseksualnost”.

Upravo je ideja, odnosno ideologija interseksualnosti ta koja uvodi pojam fluidnosti kod spolova u “seksualnom identitetu”, te tvrdi kako je moguće da se osoba smatra i muškarcem i ženom u isto vrijeme, ali i isto tako da je moguće biti nebinaran u smislu da se osoba ne smatra niti muškarcem niti ženom bez obzira na spol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, od 2021. godine LGBTIQ+ pokret je i formalno u svoju simboličku zastavu dodao interseksualni pokret koji smatra “elementarnim pravom svake osobe da prihvati ili ne prihvati društvene norme koje se odnose na koncept i spola i roda“.

Queer?

Samo slovo Q (queer) nije nužno vezano uz seksualnost ili spolnost, već sadrži političku dimenziju u kontekstu marginaliziranog identiteta. Tako su po queer teoriji manjinske skupine automatski ugrožene u patrijarhalnom društvu bilo da je riječ rasnoj manjini ili primjerice pristitutkama ili samohranim majkama.

Kako navodi Zvonimir Dobrović, osnivač udruge Domino, “Queer je nešto drugačije, pomaknuto, izmaknuto, izvan norme – i naravno, najdoslovnijeg prijevoda: homoseksualno. A sve što je homoseksualno je pratilo sveto trojstvo perspektiva – gledalo se na homoseksualnost kroz prizmu medicine, legislative i religije – bolest, zločin i grijeh. Tu perspektivu je bilo potrebno mijenjati. To je bio i ostao velik dio queer aktivizma”. Drugim riječima, LGBTQ aktivisti tvrde kako su norme same po sebi opresivne dok u isto vrijeme sebe smatraju zaštitnicima svih ugroženih skupina izvan “normi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.