Liječnička komora i sindikat dva mjeseca će skupljati potpise protiv neplaćenog prekovremenog rada

Foto: Thinkstock

U nedjelju je započela akcija Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pod geslom “Hoću raditi zakonito”, u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.

Liječnici su nezadovoljni jer već dvije godine čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti koje bi im omogućile da sami pregovaraju o svojim radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika.

Očekuje se da će u tom razdoblju doći do smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite građanima i povećanja lista čekanja.

Podsjetimo, L+liječnici ističu kako godišnje kroz dežurstva i pripravnosti odrade tri milijuna prekovremenih sati, na čemu počiva zdravstveni sustav, a također su zbog pogrešno obračunatih prekovremenih stati prinuđeni podizati sudske tužbe.

Od 4000 tužbi dosad je 800 pravomoćno presuđeno u korist liječnika.

Zbog toga što im nisu adekvatno obračunavani dodaci na uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, procjenjuje se da bi u slučaju tužbi ukupna potraživanja liječnika od države mogla dosegnuti i dvije milijarde kuna.

Tajnik Europske federacije liječničkih sindikata Bojan Popovič u travnju je upozorio:

“Uočili smo da je jedan od glavnih problema liječnika pitanje socioekonomskog statusa, a liječnici odlaze iz sredina gdje se ne zna pregovarati. Ako neki problem ne iznosi reprezentativni sindikat onda taj problem ne postoji. Tada ćete imati sve veći problem egzodusa liječnika”, kazao je Popovič.

Vezano uz tužbe liječnika zbog prekovremenog rada, Popovič je poručio da je razočaravajuće kada ministar kaže da će to biti riješeno sudskim putem umjesto nagodbom, jer je nagodba način kako se ti problemi mogu rješavati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr