Foto: Fah

S obzirom na to da Hrvatska ne može konkurirati europskim zemljama veličinom tržišta ili proračuna, šansa za dugoročni politički uspjeh je u pozicioniranju kao energetsko čvorište Europe. Predispozicija za takvu poziciju je izgradnja LNG terminala na Krku, a u realizaciji tog projekta Hrvatska već sada ima konkurenciju u Sloveniji.

LNG Terminal Krk vrlo vjerojatno će se izgraditi jer je projekt dobio potporu iz Europske komisije, ima političku potporu SAD-a te je među krovnim projektima inicijative Tri mora. Međutim, postojanje LNG terminala Krk ne znači da smo postigli konačni cilj, već samo da smo se uspjeli smjestiti na energetsku kartu Europe.

> Inicijativa tri mora: Hrvatska u čak 27 projekata vrijednih oko 4,4 milijarde eura

Slovenci su prije koji mjesec ponovno izrazili interes za gradnju terminala u luci Kopar.
LNG Kopar ima potporu Njemačke i Rusije.

Koliko ima istine u priči da se Njemačka distancira od SAD-a te da se udaljavanje sila očituje i kroz potporu Europske komisije odluci Arbitražnog suda oko granica unutar Piranskog zaljeva ostaje vidjeti, ali stručnjaci se slažu da je ključno završiti terminal na Krku u rokovima, odnosno najkasnije do 2019. godine te, naravno, pripremiti svu infrastrukturu za njegov puni kapacitet, navodi Večernji list.

Dvosmjerni plinovodi od Hrvatske do Poljske u tom su kontekstu ključni, a potpisivanje ugovora s Mađarima i poljskim plinskim operaterom Gaz Systemsom najava su završetka infrastrukture nužne za LNG terminal. Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič još u Budimpešti izjavio je da ćemo uskoro slaviti početak rada plutajućeg LNG terminala na Krku “koji je vrlo važan južni izvor za Europu”.

Osim deklarativnu, LNG Krk dobio je i financijsku potporu Europske unije u obliku 102 milijuna eura bespovratnih sredstava, ali će za realizaciju projekta trebati osigurati još dvostruko veći iznos. Inicijativa Tri mora, koju je pokrenula i kao važnu nametnula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, trenutačno je jedina platforma kroz koju se mogu realizirati dugoročni energetski interesi Hrvatske uz podršku srednje Europe i SAD-a.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr