Lovrić o akutnom nedostatku mjesta u vrtićima: Ukidanjem mjere roditelj odgojitelj urušen je sustav

odgojitelj
Fah

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Ivica Lovrić u priopćenju se osvrnuo na nedostatak mjesta u dječjim vrtićima u Zagrebu i ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radimo sve što MOŽEMO da ne bude dovoljno mjesta u zagrebačkim vrtićima“ poruka je koju je Tomašević svojim postupanjem uputio roditeljima i djeci jasličke i predškolske dobi kojima je onemogućio upis u dječje vrtiće te time otežao organizaciju njihovog života.

Naime, dolaskom na vlast Tomašević je zatekao posložen sustav skrbi o djeci jasličke i predškolske dobi koji je gotovo besprijekorno funkcionirao.

Što je Tomašević zatekao dolaskom na vlast?

Sustav je, figurativno rečeno, bio utemeljen i organiziran na 3 razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva razina obuhvaćala je smještaj djece u gradskim vrtićima, druga razina u privatnim, subvencioniranim vrtićima i obrtima za čuvanje djece (tzv. dadilje), a treću razinu činila je mjera roditelj odgojitelj.

Možda će vas zanimati

Tomašević u pregled prve dvije godine utrpao Bandićeve projekte; Lovrić: Svoj nerad prikazuju kao rad, tuđe projekte kao svoje

Ivica Lovrić, nezavisni zagrebački gradski zastupnik, nekoć pročelnik za školstvo u administraciji Milana Bandića, za Narod.hr analizirao je veliki pregled ‘postignuća’ kojima se povodom druge...

Mjera roditelj odgojitelj, osim zbog pronatalitetnog učinka, uvedena je i zbog nedostatka dječjih vrtića te činjenice da je za ostvarivanje svih preduvjeta za izgradnju i otvorenje vrtića potrebno i do nekoliko godina.

Paralelno s uvođenjem mjere, od 2016. godine pa do dolaska Tomaševića na vlast, povećali smo vrtićke kapacitete i otvorili 83 nove odgojno-obrazovne skupine za 1250 djece te nastavili s aktivnostima za izgradnju novih dječjih vrtića (izradili smo projektnu dokumentaciju, ishodili dozvole, odnosno ostavili gotove spremne projekte Tomaševiću u nasljeđe).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Pravobraniteljica za djecu upozorila Tomaševića na roditelje odgojitelje; on se oglušio

Ukidanjem mjere roditelj odgojitelj dolazi do potpunog urušavanja sustava

Ukidanjem mjere dolazi do potpunog urušavanja sustava te do kaosa prilikom upisa djece u dječje vrtiće, a koji se trenutačno manifestira s 11 000 zaprimljenih zahtjeva za upis, od kojih će na tisuće, poglavito zahtjeva za upis djece jasličke dobi, biti odbijeno. No, i tu se pokušava nekog drugog optužiti za nastalu situaciju te se kroz laži i insinuacije gradske uprave odgovornost za neupisanu djecu jasličke dobi prebacuje na resorno ministarstvo.

>Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) predala tužbu Ustavnom sudu

Tomaševićeve najave da će izgradnjom, prenamjenama, zakupima i kompenzacijskim mjerama riješiti problem neupisane djece pokazale su se kao potpuna obmana javnosti i Visokog upravnog suda koji je, prilikom odlučivanja o mjeri roditelj odgojitelj, te najave uvažio i shvatio kao garanciju da će sustav predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci adekvatno funkcionirati.

Tomaševićev doprinos bio je rezanje vrpce

Jedini vrtići koje je Tomašević otvorio te za koje je položio kamene temeljce oni su za koje je naslijedio pripremljenu dokumentaciju od bivše uprave. Njegov doprinos bio je rezanje vrpce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je za Tomaševića i suradnike u ovoj priči oko neuspjelih upisa djece možda i poraznije jest činjenica da su svojim postupanjem i ukidanjem mjere roditelj odgojitelj pokazali koliko ih zapravo nije briga za ravnopravnost žena u društvu jer su majke neupisane vrtićke djece sada primorane, u velikom broju slučajeva, ostati kod kuće, pa čak i dati otkaz, dok su korisnice mjere roditelj odgojitelj mogle birati hoće li ostati kući ili raditi i upisati dijete u vrtić.

Ostaje nada da će Ustavni sud Republike Hrvatske uvidjeti obmanu

Pravo izbora za roditelje neupisane djece i roditelje koji su koristili mjeru roditelj odgojitelj više ne postoji te se u potpunosti razotkrilo ideološko jednoumlje MOŽEMOVACA kojim truju ovaj grad.

Ostaje nada da će Ustavni sud Republike Hrvatske uvidjeti obmanu te omogućiti svakodnevno funkcioniranje tisućama zagrebačkih obitelji koje su zbog Tomaševića i suradnika dovedene u otežanu životnu situaciju, priopćio je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.