Lovrinčević iz Pevexa: ‘Trgovine ne moraju raditi nedjeljom, za vrijeme lockdowna nismo izgubili ni jednu lipu’

Jurica Lovrinčević
Foto: snimka zaslona

Premda trgovina izravno i kroz turizam najviše puni državnu blagajnu, nekoliko mjeseci nakon izbora ponovno se pokreće pitanje zabrane rada nedjeljom. Do sada je svaka takva zabrana, pa i za vrijeme zatvaranja zemlje osporena na Ustavnom sudu. Građani, ali i trgovci su oko toga pitanja potpuno podijeljeni.

Jurica Lovrinčević iz Pevexa gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao je da bi oni voljeli da svaka nedjelja bude neradna.

– Imamo preko 2.000 zaposlenika i na anketi koju smo organizirali, 85 posto njih se izrazilo da ne bi željeli raditi nedjeljom, iako je rad nedjeljom plaćen 50 posto više.

Istaknuo je kako trgovina nije djelatnost koja mora raditi nedjeljom, te da kroz šest nedjelja za vrijeme ‘lockdowna’ nisu izgubili niti jednu lipu, jer im se promet prelio na dan prije i dan poslije.

Slobodan Školnik iz Emmezete rekao je da njihov promet nedjeljom iznosi 20 posto tjednog prometa te ocijenio da nema šance da se taj promet dogodi unutar tjedna.

>Dr. sc. Palić o pripremi zakona koji će regulirati rad nedjeljom : ‘Ograničavanje rada nedjeljom u skladu je s Ustavom’

– Mi smo pretrpjeli štetu kad nismo radili nedjeljama za vrijeme ‘lockdowna’, rekao je te dodao da su odlukom Ustavnog suda koji je tu mjeru proglasio neustavnom dobili moralnu satisfakciju.

– Kod nas se ne radi svaku nedjelju. Maksimalno se trudimo da se mjesečno rade dvije nedjelje, te da se ima i slobodan vikend. Ukoliko neće raditi nedjeljom radnici bi radili šest dana u tjednu i ne bi imali slobodne vikende. Mi im osiguravamo šest slobodnih vikenda godišnje, rekao je.

Lovrinčević je rekao kako bi Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo rada trebali napraviti radnu skupinu stručnjaka koji imaju dobra saznanja o ovoj temi, uključiti i sindikate kao socijalne partnere, kako bi se došlo do rješenja koje je dugoročno održivo i da svi dionici budu zadovoljni.

– Volimo se grabiti za zakone i regulaciju, ali prisjetimo se da Hrvatska gospodarski zaostaje za zemljama u okruženju. Hrvatska treba slobodnije gospodarstvo, manje regulacije i više slobodnog tržišta. Hrvatska ne može napredovati gospodarski sa dodatnim regulacijama, sa smanjenjem gospodarske aktivnosti i manje rada. U Hrvatskoj treba promovirati rad, rekao je Školnik.

Dodao je i da se zalaže da se stvar riješi kroz Zakon o radu.

– Treba jako fleksibilizirati Zakon o radu da bi tržište rada prodisalo. Treba omogućiti poslodavcu da lakše otpušta radnika koji ne zadovoljava ili je prestao zadovoljavati jer se tako štiti dobar radnik. Također, zalažem se da odredimo da nitko osim ekstremnih i hitnih službi, ne smije raditi više od dvije nedjelje u mjesecu, te da im se zakonski osigura određeni broj slobodnih vikenda tijekom godine, zaključio je Školnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT