Lučić: SDA zagovara građansku BiH po uzoru na Miloševića i Karadžića

Ivo Lučić
Foto: snimka zaslona

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini na pregovorima u Neumu nisu se uspjeli dogovoriti o novom Izbornom zakonu. Pregovore su inicirali predstavnici međunarodne zajednice. Trebali bi se nastaviti ovaj tjedan u Sarajevu, a preostalo je malo vremena jer bi se izbori trebali održati u listopadu. O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili prof. dr. sc. Ivo Lučić s Instituta za povijest, Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih poslova RH za BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, izv. prof. dr. Vlade Simović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Banja Luci i Elmedin Konaković, predsjednik političkog pokreta Narod i pravda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čavara: Puno je dezinformacija

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da postoji puno dezinformacija oko ovih pregovora i oko toga što treba učiniti po pitanju izmjene zakona i određenih ograničenih promjena ustava BiH i Federacije.

– U BiH treba prvenstveno provesti odluku ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju svih konstitutivnih naroda, a onda isto tako provesti sve presude suda iz Strasbourga, rekao je Čavara.

Rekao je i kako sva rješenja koja su nudili u zadnjih šest mjeseci nisu bila prihvatljiva SDA i njihovim satelitima, koji, ističe, zagovaraju unitarnu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izv. prof. dr. Vlade Simović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Banja Luci rekao je da bi se više usmjerio na aspekt izmjene izbornog zakona o kojem se, kako je ustvrdio, malo priča – pitanje izborne formule, pitanje izbornog praga, pitanje kompenzacijskih mandata koji su “ozbiljan predmet ismijavanja demokracije u BiH”… Tim izmjenama moglo bi se stvoriti stabilan parlament i skupštine, dodao je.

Također je rekao da je skeptičan oko toga da će hrvatska i bošnjačka politička elita unutar Federacije postići bilo kakvo rješenje.

– Ne mislim da je Neum bio nekakav svijetao iskorak prema tome – naprotiv, mislim da je to samo dodatno zacementiralo jedan već prilično radikaliziran sukob zbog kojeg nismo u mogućnosti izmijeniti one dijelove izbornog zakona koje bi bilo itekako bitno promijeniti da bi se došlo do stabilnih i funkcionalnih vlada, poručio je Simović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knežević: Izetbegović napustio pregovore

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih poslova RH za BiH, rekao je da je Republika Hrvatska od samog početka podržavala ovu vrstu pregovora kako bi se riješila promjena izbornog zakona kako bi dobili temelj za odredbe koje su bile zagarantirane hrvatskom narodu kroz Washingtonski i Daytonsko-pariški sporazum i sve kasnije dogovore postizane uoči formiranja BiH onako kako ona izgleda danas.

– Najveći dobitak tih pregovora u Neumu je mišljenje Venecijanske komisije koja je izravno potvrdila da jedan od modela koje su ponudili eksperti Hrvatskog narodnog sabora u sebi akceptira implementaciju i slučaja Ljubić ustavnog suda BiH i slučaja Sejdić-Finci koji je donio Europski sud za ljudska prava, rekao je Knežević.

Dodao je da nije vidio da su sarajevski mediji jednom riječju spomenuli to mišljenje Venecijanske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Bakir Izetbegović prije deset je dana govorio kako će oni prihvatiti svako rješenje koje će prihvatiti Venecijanska komisija. Međutim, prema nekim našim informacijama, nakon što je izneseno to mišljenje Venecijanske komisije, gospodin Izetbegović je napustio pregovore i, izgleda, zaboravio na tu svoju izjavu koju je dao prije samo deset dana, rekao je Knežević.

Konaković je pak tvrdi kako nije točno da je Izetbegović napustio pregovore.

Dodao je da je u modelu HDZ-a bio jedan problem s kojim se nije složila Venecijanska komisija, “koja kaže da vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista.

Čavara je uzvratio da je model Hrvatskog narodnog sabora jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– On nudi srazmjernost broju elektorskih glasova koliko ima pripadnika tih stanovnika na području te županije. Prema tome, potpuno je izjednačena vrijednost glasa da se zna koliko pripadnika tog naroda u tom kantonu daje jednog elektora, a ne kako imamo sad, da pet Hrvata u Goraždu bira jednog izaslanika u Dom naroda, kao i 50.000 Hrvata u Posavini. Prema tome, apsolutno netočno, rekao je Čavara.

Lučićeva usporedba s Miloševićem i Karadžićem

Prof. dr. sc. Ivica Lučić s Instituta za povijest rekao je kako je vrlo jednostavno osigurati legitimitet izbora predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo – samo se treba držati ustava.

– Ustavom je jasno definirano da je BiH država triju konstitutivnih naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba; ostalih – i to malim slovima ostalih, iako neki pokušavaju sada ostale pretvoriti u nekakav poseban nacionalni entitet, što nije – a to su pripadnici nacionalnih manjina, i njih je negdje 3 posto; i još je ostalo 0,7 posto ljudi koji se nisu izjasnili da pripadaju jednom od ta tri konstitutivna naroda, rekao je Lučić.

Dodao je da s hrvatske pozicije uopće ne bi razgovarao o promjenama ustava, već bi samo tražio da se izborni zakon uskladi s ustavom.

Lučić je bio kritičan prema SDA-ovom zagovaranju građanskog modela.

– Ne radi se ni o čemu građanskom, radi se o unitarnom modelu, pokušaju da se po istom obrascu kako je to radio Slobodan Milošević sredinom i krajem osamdesetih godina… A sjetimo se da je Radovan Karadžić 1990. i 1991. godine zagovarao građansku Jugoslaviju i građansku BiH, rekao je Lučić.

Simović: Negacija pluralnosti – put ka propasti

Konaković je ustvrdio da je “strašno” što radi Lučić uspoređujući neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci te da a priori odbija te teze.
Dodao je i kako je konstitutivnost hrvatskoga naroda vrlo važna te da nikome ne pada na pamet da iz ustava briše hrvatski narod.

– Nažalost, to nije istina. Možda njemu ne pada, ali imate hrvatskog člana Predsjedništva koji zagovara dokidanje konstitutivnosti, Željka Komšića, naglasio je Lučić.

Konaković tvrdi da Komšić nije htio brisati konstitutivnost Hrvata, već da se on zalaže za građansku državu.

Simović smatra da je BiH izrazito pluralno društvo sa složenim uređenjem, te da je to osnova iz koje se mora pregovarati dalje.

– Negacija toga ili pokušaj da se stvori nešto potpuno suprotno tome zapravo je put ka propasti BiH i mislim da sve struje koje teže negiranju ovakve složenosti BiH čine joj loše, dodao je.

Lučić: Nitko ne želi igrati s namještenim kartama

Lučić vjeruje da je moguće da jedan ili dva naroda bojkotiraju izbore.

– Naravno da je moguće, nitko ne želi igrati s namještenim kartama, rekao je.

Konaković je rekao da ne želi da Sarajevo bude samo njegovo, već svih građana BiH i da na njega polažu jednako pravo.

– Iz Hrvatske su stizale neke strašne poruke nama, govorilo se o našoj radikalizaciji, o teroristima u BiH, i bivše predsjednice, i sadašnji predsjednik nam kaže da treba koristiti neke sapune… Nije to, ljudi, put ka dogovoru, ustvrdio je Konaković.

Čavara je istaknuo da se sve stranke sa sjedištem u Sarajevu, u kojima su 99 posto članova Bošnjaci, predstavljaju kao građanske stranke, a da su se na popisu 2013. svi izjasnili kao Bošnjaci, osim par postotaka koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

– Ako SDA, odnosno taj bosanski blok, uspije u ovoj namjeri da izgura Hrvate iz vlasti u potpunosti, kao što namjeravaju, onda će se dogoditi ovo čega se gospodin Konaković boji, da će imati vlast samo na trećini teritorija BiH, zaključio je Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.