MIP predložio Saboru skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi

Foto: fah

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u četvrtak je s pet glasova ‘za’ i tri oporbena ‘protiv’ predložio Hrvatskom saboru skidanje imuniteta nekadašnjem šefu kabineta u SDP-ovoj Vladi, zastupniku Tomislavu Sauchi.

“Zbog smanjenog povjerenja u rad Državnog odvjetništva po ovom pitanju mi ćemo biti protiv”, poručio je SDP-ovac Arsen Bauk.

Opet je zatražio i promjenu dosadašnje prakse MIP-a da se automatizmom na zahtjev DORH-a udovoljava zahtjevu DORH-a za skidanje imuniteta, tako da se ubuduće raspravi o svakom zahtjevu pojedinačno.

Imunitet mu je skinut na temelju novog zahtjeva DORH-a za dodatnim skidanjem imuniteta zbog još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te dva krivotvorenja službene isprave pri čemu mu je pomagala tajnica Sandra Zeljko.

“SDP je do sada svaki puta bespogovorno na svaki zahtjev DORH-a i USKOK-a dizao ruke za skidanje imuniteta no još smo na pretprošloj sjednici upozorili kako bi tu praksu trebalo mijenjati”, poručio je potpredsjednik MIP-a Darko Parić.

Nopomenuo je i kako je Saucha nakon prvog skidanja imuniteta ekspresno završio u pritvoru, a ono što se nakon toga dogodilo bilo je indikativno, jer je njegova istraga po izlasku iz pritvora dosta toga dovela u pitanje, a nezavisno grafološko vještačenje pokazalo je oprečne nalaze.

“Tražimo da DORH i USKOK privedu radnje po prošlom skidanju imuniteta kraju, pa ćemo nakon toga razgovarati o skidanju imuniteta”, naglasio je Parić.

S njim se složio i njegov stranački kolega Gordan Maras kojem je neshvatljivo da nakon dva mjeseca, koliko je prošlo od skidanja imuniteta po prvom zahtjevu DORH-a, nije ponuđen zaključak o tome je li Saucha kriv ili nije. “Radi se o svega nekoliko osoba, a ne tijeku novca i istrazi na Kajmanskim otocima”, rekao je.

HDZ-ovci pak smatraju kako je u interesu samog Sauche da mu se skine imunitet i da se istraga okonča.

“Nije na nama da kažemo je li on kriv ili nije, postoje institucije kojima treba vjerovati, a i u njegovom je interesu” rekao je HDZ-ovac Tomislav Klarić.

Damir Felak (HDZ) poručio je kako se MIP ne smije pretvoriti u sudište i mjesto gdje će se ocjenjivati rad DORH-a.

Mostovac Miro Šimić smatra kako praksu da se automatizmom imunitet skida na zahtjev DORH-a ne treba mijenjati jer bi se time “sve pretvorilo u cirkus”.

“Da se sada glasuje ponovno o skidanju imuniteta kolegama Culeju i Pernaru ja bih bio protiv, jer su se postupci protiv njih mogli voditi i nakon isteka mandata… i bili bi manje kontaminirani”, rekao je Bauk.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek sklon je da se uobičajena praksa ne mijenja, jer bi svima za to trebali “puno veći demokratski standardi”.

“Morate biti svjesni da će ovo glasovanje biti preglasavanje većine nad opozicijom”, poručio je Bauk.

Ivan Pernar (Živi Zid) uvjeren je kako je novi zahtjev za skidanje imuniteta Sauchi posljedica toga što DORH nije odradio posao pošteno. “S ovim banalnim djelom od oko 4000 kuna za koje ga se tereti skreće se pozornost s puno ozbiljnijih problema u zemlji”, uvjeren je Pernar.

Podsjetimo, nove sumnje koje USKOK stavlja na teret Tomislavu Sauchi pokazuju način ne baš moralnog djelovanja zaposlenika vladinih ureda. Konkretno, Sauchu se sumnjiči da je pomagao Sandri Zeljko, isplaćujući joj prekovremene sate na koje nije imala pravo. Činio je to, kako se sumnja, na vrlo inovativan način, pa je u cijelu priču uključio i Sunčicu Batestin, koja je u inkriminirano vrijeme bila tajnica predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića, piše Večernji list.

> Istraga u aferi dnevnice proširena i na Sandru Zeljko, za Sauchu ponovno zatraženo skidanje imuniteta

Ona je posvjedočila da ju je Saucha tražio da se na njezin račun uplati novac za Zeljko, jer je račun Sandre Zeljko, koja je od svjedokinje sada postala osumnjičenica, bio u blokadi.

Nazvali su me i rekli da je to naknada za prekovremene sate za Zeljko, a da se na moj račun to uplaćuje jer je njezin u blokadi. Novac koji mi je uplaćen po uputi Sandre Zeljko, prebacila sam na račun njezine majke – iskazala je Sunčica Batestin.

> Zašto je plakala Sandra Zeljko kad je Saucha odlazio iz Vlade?

Sauchu se sumnjiči i da je iskoristio svoj položaj kako bi za Sandru Zeljko ishodovao povoljnije uvjete za otplatu duga Plinari. Zbog toga je, kako se sumnja, slao dopise Plinari, koje je i potpisivao, što se vidi iz dostavljene dokumentacije. Sumnjiči ga se i za izradu još osam putnih naloga, vrijednih 39.140 kuna za putovanja koja nisu ostvarena, a USKOK sumnja da su novac za ta nepostojeća putovanja između sebe podijelili Saucha i Sandra Zeljko.

> Afera Dnevnice: 5 pitanja za Sauchu na detektoru laži

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina