Mesić: ‘HOS nije oslobodio Hrvatsku, njihov pozdrav treba zabraniti’

Foto: snimka zaslona

Dr. Ognjen Kraus ustvrdio je u četvrtak u Koprivnici kako “aktualna državna vlast ne čini ništa u suzbijanju veličanja zločinačkog ustaškog režima u NDH”.

Kraus je kao koordinator židovskih općina u Hrvatskoj sudjelovao na komemoraciji za sve žrtve ustaškog logora na Danici koji je osnovan prije 80 godina i bio je prvi takav logor u NDH.

„Govori se i osuđuje, a ništa se ne radi. Najbolji dokaz je ono što se događalo prije pet dana u Splitu. Čovjek koji ne zna reći ni tri rečenice ima toliku mogućnost istupanja u javnosti, a govori ono što vrijeđa svaku normalnu osobu. Dobili smo izvještaj da je policija zabilježila taj događaj i da se potom ništa nije dogodilo. Vjerojatno bi se trebao netko potući da bi policija reagirala. Od vlasti nismo čuli niti jednu osudu tog događaja“, upozorio je Kraus, prenosi Večernji list.

> Odvjetnik Hodak za Narod.hr: Sudskim presudama je utvrđeno da je HOS regularan dio HV-a

> Milanović opet vrijeđa branitelje: Pet činjenica koje trebate znati o HOS-u

> Plenković hrvatske branitelje sa znakovljem jedinice HOS-a nazvao ‘provokacijom’

> Obilježavanje akcije Maslenica u drugom planu zbog Milanovića, zadarski župan: Ničiji ego ne bi trebao biti iznad poginulih branitelja

> Dr. sc. Nazor: Legalno registriran amblem postrojbe koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku ne može biti sporan

S njime se složio i bivši predsjednik Stipe Mesić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića koji navodi kako aktualna Vlada čini premalo za osudu veličanja zločinačkog režima.

„Državna vlast morala bi, prije svega prestati financirati one koji falsificiraju povijest, poput onih koji tvrde da je logor Jasenovac nastavio biti u funkciji i nakon 1945. godine: To je notorna laž“, rekao je Mesić.

Rekao je kako nema nikakve sumnje da je Za dom spremni ustaški pozdrav, pozdrav jedne zločinačke organizacije i treba ga zabraniti.

„Ako je u Njemačkoj zabranjen Sieg heil, onda treba zabraniti i Za dom spremni jer je to inačica pozdrava zločinačkog fašističkog režima“, zaključuje Mesić.

“HOS je donio top pred Esplanadu s naoružanim crnokošuljašima i plašili su narod i predsjednik Tuđman se uplašio da može doći do sukoba s hrvatskim vlastima te je naložio ministru unutrašnjih poslova Josipu Boljkovcu da ih on rasformira i on je to učinio. Dakle, nema nikakvih bitaka koje je vodio HOS.” – ustvrdio je Mesić i dodao:

“Priče o tome kako nas je HOS oslobodio, to su priče za malu djecu i te gluposti ne treba više ni spominjati.”

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić otkrio je kako gradska vlast u suradnji s Muzejem grada, Ministarstvom kulture i Izraelskim veleposlanstvom radi na očuvanju spomen-područja na Danici kako bi zauvijek sačuvali sjećanje na strahote koje su u tom logoru proživjele tisuće Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih.

Posebno je pohvalio suradnju s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom s kojim gradska uprava razvija više vrijednih kulturno-povijesnih projekata.

Prije 80 godina, 15. travnja 1941. godine, na koprivničkoj Danici ustaše su osnovale prvi sabirni logor u NDH kroz koji je prošlo više od 4000 osoba, najviše Srba i Židova, koji su kasnije završavali u logorima smrti.

Pozdrav “Za dom spremni” koristili su branitelji na svim ratištima tijekom Domovinskog rata

Podsjetimo, pozdrav “Za dom spremni” tijekom Domovinskog rata bio je sastavni dio znakovlja braniteljskih Hrvatskih obrambenih snaga. HOS-ove jedinice dale su velik doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske. Godine 1992. integrirane su u Hrvatsku vojsku.

Osim HOS-ovaca, ovaj pozdrav koristili su i pripadnici gardijskih brigada. Tako u pjesmi 1. gardijske brigade – Tigrovi, “Pjesma nastavnog tima 2” na kraju dolazi uzvik: Za dom spremni. Isti pozdrav rabila je i druga gardijska brigada – Gromovi. Podsjetimo i na posebnost 1. bojne 2. GBR, Crnih mambi – njihovi pripadnici sudjelovali su baš na svim hrvatskim ratištima; od Banovine do Dubrovnika, a branile su prodor Mladićevim silama i u svim graničnim prostorima Bosne i Hercegovine: Bosanskoj Posavini, Hercegovini i Livnu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr