Meso konzumiraju gotovo svi hrvatski građani

Foto: Thinkstock

Gotovo svi hrvatski građani konzumiraju meso, tek njih 1,2 posto navodi da ga ne jede, pokazuje istraživanje koje su tijekom veljače proveli magazin “Ja trgovac” i agencija “Hendal”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko često jedu meso, gotovo četvrtina ispitanika, njih 24,7 posto, istaknula je da meso jede svakodnevno, a gotovo dvije trećine (64,9 posto) to čini nekoliko puta tjedno.

Nadalje, 6,8 posto ispitanika ističe da meso konzumira nekoliko puta mjesečno, a rijetko to čini njih 2,3 posto. Da ne jede meso, navodi samo 1,2 posto ispitanih građana.

Istraživanje je pokazalo da potrošači najviše jedu svinjetinu (43,5 posto) i piletinu (42,3 posto). Daleko iza njih su teletina, 7,8 posto, puretina, 5 posto te janjetina koju najčešće jede tek 1,4 posto konzumenata mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da postoji razlika između želja i mogućnosti, otkrivaju i odgovori na pitanje koju vrstu mesa potrošači najviše vole – piletina je vodeća s 28,4 posto udjela, a svinjetina je na drugom mjestu s 26,9 posto.

“Ove dvije vrste mesa zamijenile su mjesta u odnosu na pitanje koja se vrsta mesa najčešće jede te su izgubile značajan dio udjela pa se iz toga može izvesti zaključak kako ove vrste mesa oko 15 posto konzumenata jede zato što nema novaca za druge vrste mesa, koje su im draže”, kazao je glavni urednik magazina Ja Trgovac Goran Pavlović.

Kod suhomesnatih proizvoda, najčešće se jede špek (slanina), što je navelo 36,9 posto ispitanika te kobasice, 23,2 posto. Dvostruko manje udjela od drugoplasiranog imaju šunka (11,3 posto) i pršut (10,1 posto), a potom dolaze parizer, 7,1 posto, kulen, 5,1 posto i vratina, 2,8 posto. Da ne konzumiraju suhomesnate proizvode kaže 1,6 posto konzumenata mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špek (slanina) je također na prvom mjestu i kada je riječ o tome koju vrstu suhomesnatih proizvoda domaći konzumenti mesa najviše vole. Naime, da najviše vole špek (slaninu), navodi 25,6 posto konzumenata mesa, a na drugom je mjestu pršut, s 24,4 posto. Kobasice su na trećem mjestu, s 15,5 posto, dok kulen najviše voli 12 posto konzumenata mesa.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika, navodi se u priopćenju magazina “Ja trgovac”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.