Mijenja Kuščevićev prijedlog zakona: Štromar produžuje vraćanje stanova otetih u komunizmu na 10 godina?

Foto: fah

Bivši ministar graditeljstva, danas ministar uprave, Lovro Kuščević, u svom je prvom mandatu pripremio prijedlog Zakona o najmu stanova, koji je prošao javnu raspravu, ali nije stigao u saborsku proceduru, prema kojem , u roku od pet godina trebala je biti riješena problematika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, a čiji vlasnici, kojima je imovina oteta tijekom komunizma (uglavnom od 1945. do 1955. godine) ne mogu doći u posjed svojih nekretnina, piše Večernji list.

Tim se prijedlogom htio taj rok skratiti na tri godine, oni zaštićeni najmoprimci koji imaju drugu nekretnine morali bi odmah izaći iz stanova, a tijekom pet godina najamnina koja sada iznosi 2,4 kune po kvadratu dostigla bi tržišnu vrijednost. Nakon pet godina stanovi bi morali biti vraćeni pravim vlasnicima.

Sada dolazi do promjene – sastavljanjem nove Vlade HDZ-a i HNS-a ministar graditeljstva postao je HNS-ov Predrag Štromar, a Kuščević je dobio resor uprave.

HNS-ov ministar piše novi zakon i prema njemu rok u kojem će se riješiti problem zaštićenih najmoprimaca produljuje se na deset godina.

Ovaj prijedlog još nije bio na koordinaciji ni kod premijera Plenkovića.

“Ovaj problem nije riješen 50 i više godina, primjedbe tehničke prirode na zakon imalo je Ministarstvo pravosuđa, ali i ostala ministarstva tražila su da se zakon uskladi s ostalim zakonima, tako da se nije moglo samo pustiti Kuščevićev prijedlog u proceduru. Ovo je svojevrsni kompromis između dviju strana, zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova”, kažu iz Ministarstva graditeljstva za Večernji list.

Udruga vlasništvo i posjed i HDZ-ovi krugovi smatraju kako se HNS priklanja zaštićenim najmoprimcima, navodeći da je i Srđan Gjurković, potpredsjednik HNS-a zaštićeni najmoprimac, a on sam tvrdi kako nije upućen u detalje zakona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr