Mikulić u Otvorenom o konstituiranju Gradske skupštine: Demokracija je volja većine

Foto: Snimka zaslona

Slavni oskarovac Branko Lustig nije htio protiv Tita, pa je zamijenjen, ustvrdio je voditelj na početku emisije Otvoreno na HRT-u. Iz drugog pokušaja sastavljena je zagrebačka Gradska skupština. Koliko dugo može opstati tanka većina od samo 26 ruku?!

Gosti emisije bili su:
Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ)
Ana Stavljenić – Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine (BM 365)
Rajko Ostojić, potpredsjednik Gradske skupštine (SDP)
Tomislav Jonjić, zaatupnik u Gradskoj skupštini (Neovisni za Hrvatsku)
Tomislav Tomašević, zastupnik u Gradskoj skupštini (Zagreb je naš)

> (VIDEO) Kapović veličao Tita u Gradskoj skupštini grada Zagreba

Mi smo zadovoljni. Dosljedno smo ustrajali u programu i nismo nasjeli na kojekakve pokušaje da odustanemo od jedne od točaka, a to je Trg maršala Tita. To je bio uvjet svih uvjeta, rekao je Tomislav Jonjić. Napomenuo je kako to što su stupili u suradnju s HDZ-om i Milanom Bandićem ne znači i blagoslov za njihovo ranije ponašanje.

Činjenica je da je danas Milan Bandić pao bez ispaljenog metka, kazao je Rajko Ostojić. Komentirao je i slučaj Branka Lustiga rekavši kako se zna koji je uzrok njegove temperature- nije htio sudjelovati u političkoj ucjeni i trgovini. Napomenuo je kako je upravo Lustig donio desetke tisuća glasova listi Milana Bandića i to je jer, među ostalim, poznati antifašist.

Ana Stavljenić – Rukavina kazala je kako je Lustig zatražio mirovanje mandata, koje traje 6 mjeseci, nakon čega ga može ponovno aktivirati i vratiti se u Skupštinu. Nakon što su dobili informaciju da Lustig ne može doći zbog temperature, na konstituirajućoj Skupštini zamijenio ga je prvi sljedeći sa liste, pojasnila je.

Temperatura ili ne, ali bez tih 26 potpisa ne bi se konstituirala Skupština, kazao je Tomislav Tomašević. To kako je formirana ova većina je apsolutno sramotno, dodao je. Istaknuo je kako je Milan Bandić u predizbornoj kampanji jasno poručio da će se o imenu Trga maršala Tita odlučivati na referendumu, dok je Bruna Esih govorila da ni pod koju cijenu neće s Bandićem koalirati.

Demokracija je volja većine. To što netko ne misli kao vi ne znači da je ovakav i onakav, rekao mu je na to Andrija Mikulić. Demokracija je razgovori i dogovori, dodao je. Nekoliko je puta napomenuo kako nema nikakvog koalicijskog sporazuma, već da je u pitanju Sporazum o programskoj suradnji. Na to ga je Tomašević pitao jesu li oni Most 2 jer mu ove tvrdnje o nepostojanju koalicije zvuče poznato.

> Drama u Skupštini: Branko Lustig neće protiv Tita, u igru ulazi njegova zamjena

Po meni demokracija nije govoriti jednu stvar i onda nakon mjesec dana raditi drugu, kazao je. Nadovezao se i Ostojić kazavši kako se tu radi o volji manjine te da je Bandić od čovjeka koji je znao donositi odluke postao provoditelj odluka i lutka na koncu.

Gosti su se dotaknuli i projekata u gradu Zagrebu. Ostojić je Mikuliću i Jonjiću kazao kako im želi da ispune neke od 17 planiranih projekata. te dodao da je Bandić od kapitalnih projekata imao samo dva hortikulturalna- Bundek i Crvenu stazu na Sljemenu. Mikulić je nabrojao je zajedničke projekte u suradnji s HDZ-om i Bandićem. Među ostalim, spomenuo je žičaru, problem Imunološkog zavoda, izgradnju dječje bolnice i vrtića. Na to je Ostojić kazao kako je njihov program copy-paste prethodnih Bandićevih programa.

Želim više škola, želim laptope, a ne da nam djeca crtaju kukaste križeve, rekao je Ostojić. Nadovezala se na to Stavljenić – Rukavina koja je istaknula da je u proteklih 4 godine obnovljen niz škola i vrtića. Dodala je da ne prihvaća Ostojićevu tvrdnju da djeca u školama crtaju kukaste križeve. Na to je Ostojić rekao – pogledajte fasade.

Otpadne vode, gospodarenje otpadom, javni prijevoz, škole u kojima prozori padaju po učenicima- ništa od toga nije bio vaš preduvjet za suradnju s Bandićem, kazao je Tomašević. Smatra žalosnim da je glavni uvjet bilo ime jednog trga.

Na upit hoće li sada postaviti još koji uvjet, osim Trga maršala Tita, Jonjić je rekao da Neovisni za Hrvatsku neće odustati od svoga programa.

Emisiju pogledajte u cijelosti:

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt