Milanović: Komunizam je u Hrvatskoj bio samo 10 godina nakon Drugog svjetskog rata, poredak od 60-ih nadalje nije komunistički

Zagreb, 16.4.2016 - 13. konvencija SDP-a na kojoj više od 2200 delegata bira nova stranačka tijela - 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora. Na slici predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u subotu je s Izborne konvencije SDP-a poručio kako njegova stranka neće dugo ostati u opoziciji, već će se vratiti na vlast i vratiti Hrvatskoj “osmijeh i skinuti ovu grimasu”.

“Opozicija nije sramota, ali vratit ćemo se na vlast i vratit ćemo Hrvatskoj osmijeh i skinuti ovu grimasu. Ovo nije Vlada, možda ima nekoliko dobrih ljudi s dobrim namjerama, ali znate kuda vode dobre namjere. Možda ne vode u pakao. ali vode u stranputicu”, kazao je Milanović pred nešto više od 2200 delegata, koji će u Domu sportova izabrati novo Predsjedništvo i Glavni odbor.

SDP je nazvao jednom od nekoliko, ako ne i jedinom strankom koja brani i razvija socijaldemokratske vrijednosti u Hrvatskoj te da “ne može mirovati u trenutku u kojem se Hrvatsku sramoti”.

Milanović je uvjeren da broj birača koji su na parlamentarnim izborima poduprli SDP-ovu koaliciju pokazuje kako je Hrvatskoj mjesto uz progresivni Zapad.

Ne moramo se dogovoriti tko je bio dobar ili loš od ’41. do ’45., nego po čemu danas pripadamo zapadu

Još jednom je pozvao na dogovor ljevice i desnice oko toga što je za Hrvatsku štetno. “Ne moramo se dogovoriti oko toga tko je bio dobar ili loš od 41. do 45., ajmo o tome manje razgovarati. Hrvatska je zapad, idemo vidjeti po čemu pripadamo tom zapadu, a što nas od njega gura i sramoti”, kazao je.

Kao socijaldemokratske vrijednosti za koje se stranka treba boriti istaknuo je borbu za “malog čovjeka”, za besplatno i svima dostupno školstvo i zdravstvo.

“Sve je to tekovina moderne socijaldemokracije i nakon rata je raslo na Zapadu, ali i ovdje kod nas”, rekao je Milanović, ocijenivši kako je u Hrvatskoj komunizam bio samo 10 godina nakon Drugog svjetskog rata te kako se poredak iz 60-ih i kasnijih godina ne može smatrati komunističkim. “Kad smo shvatili kao narod da to nije put za Hrvatsku, gradili smo nešto novo, ali mnogi od vas su prošli taj sustav, dali mu svoj doprinos kao društvu koje štiti slabijega”, kazao je Milanović.

Uvjeren je da će socijaldemokracija morati preispitati odnos prema bankama, “bez revolucije i populizma, permanentnom raspravom o tome kako društvo treba izgledati”, a za svoju vladu kazao je kako je bila “čista hrvatska ljevica” te kako je donosila odluke u tom smjeru, iako se, kaže, nisu htjeli zalijetati. “Krediti nisu tehnička, nego duboko životna pitanja i ne smijemo se praviti da ne postoje. Visina mirovina je političko pitanje, oko kojega će se lomiti koplja”, rekao je Milanović.

Naglasio je kako SDP ne smije dopustiti da u borbi za prava malog čovjeka netko bude lijeviji i artikuliraniji od SDP-a te poručio kako SDP nije na koljenima, kako će stajati ponosno, ustrajno i samosvjesno.

SDP je ljevica, ali malo i liberalna stranka

Dodao je, međutim, kako je SDP “malo i liberalna stranka”. “Nemojte se toga toga stidjeti. Nismo ekonomski liberali, mi smo socijaldemokrati, ljevica, ali ako smo za prava onih koji su ugroženi, kojima svakog dana prijeti teror većine, onda smo mi liberalni. Moramo zauzimati i taj dio političkog prostora”, kazao je Milanović.

Osvrnuvši se na odnose unutar stranke, Milanović je ocijenio da je sustav ‘jedan član – jedan glas’ ojačao SDP te najavio izmjene stranačkog Statuta, na temelju kojih bi se promijenio i način utvrđivanja lista za parlamentarne izbore, što je po sadašnjim pravilima na predsjedniku stranke. “Želim da se stranka maksimalno uključi u taj proces i da se pred izbore ne pretvaramo u bojišnicu”, poručio je.

Ocijenio je kako je potpora od 40 posto koju je na izborima za predsjednika SDP-a dobio njegov protukandidat Zlatko Komadina visoka. “40 posto je puno”, kazao je Milanović te dodao kako tijekom kampanje nije vidio bitne vrijednosne i svjetonazorske razlike između sebe i Komadine. “Kada svi budemo mislili isto značit će da jedan misli za sve, da u stvari nitko ne misli”, ocijenio je Milanović.

Zahvalio je članovima koji predano rade, a od stranke ne traže ništa, ali i ocijenio kako politika u kojoj nema barem tračka osobne ambicije nije politika, nego sljedba. “Od SDP-ovaca očekujem da daju ritam, da budu znatiželjni i ako smo u tome možda bili malo grubi, svima vama koji su se time osjetili povrijeđenima se ispričavam”, poručio je Milanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah