Pregovori s braniteljima: Pročitajte zašto Milanović nije u pravu kad kaže da abolicija priječi registar agresora!

Abolicija (lat. abolere – uništiti, zatrti) ili oprost predstavlja oslobađanje od kaznenog postupka osoba za koje postoji osnovana sumnja ili saznanje da su počinitelji kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abolicija je pojam izveden iz abolicionističkog pokreta u SAD koji se zalagao za ukidanje ropstva i diskriminacije ljudi po raznim osnovama. Danas se ovaj pojam pretežno odnosi na pravni čin ublažavanja ili ukidanja kazne ili sankcije. Prema zakonskim propisima dodjeljuje se samo po službenoj dužnosti, a ne i po molbi.

U oblike abolicije ubrajaju se amnestija i pomilovanje.

Motivi abolicije najčešće su političke naravi. Pomilovanjem se aktom nadležne državne vlasti, najčešće drž. poglavara, abolicija daje poimence određenomu krugu osoba. Amnestijom, koja je najčešće u obliku zakona, abolicija se daje poimence neodređenomu krugu osoba. Osobe na koje će se abolicija primijeniti amnestijom, određuju se apstraktno, s obzirom na vrstu kaznenog djela, osobna svojstva okrivljenika ili druge odredive kriterije.

U hrvatskom pravu aboliciju kroz institucije amnestije i pomilovanja načelno uređuje Kazneni zakon RH (1997). Zakon o pomilovanju (1993) uređuje aboliciju putem pomilovanja. Odluka o pomilovanju u nadležnosti je predsjednika Republike. Pravni učinak abolicije očituje se u tome da kazneni postupak uopće ne može započeti, a ako je započeo, obustavlja se ili, ako je glavna rasprava započela, donosi se presuda kojom se optužba odbija (Zakon o kaznenom postupku, 1997). Zakonom o općem oprostu (1996) dana je abolicija za kaznena djela počinjena u svezi s oružanim sukobima tijekom Domovinskog rata, a od toga su temeljem međunarodnog prava izuzeti ratni zločini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.